BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4799 % -0,27
EUR/TRY 34,9160 % 0,18
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4799
% -0,27
34,9185
% 0,19
1,0729
% 0,28
44,89
-0,46
2.333,37
% 0,74
89,11
% 1,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk Akımı'nda tıkanma

Türkiye ile Rusya'nın Türk Akımı Projesi'nde ilerleme sağlayamadığı ve görüşmelerin dondurulduğu belirtildi

Türk Akımı Projesi'nde görüşmeler donduruldu
30 07 2015, 14:51

Ukrayna ile yaşadığı sorunun ardından bu ülkeyi by pass ederek doğalgazını Karadeniz'in altından geçirerek Türkiye topraklarından çıkacak Türk Akımı ile Avrupa'ya taşımayı planlayan Rusya'nın Türkiye ile yürüttüğü müzakerelerde ilerleme sağlanamadı ve görüşmeler donduruldu.

Reuters'a konuşan, konu hakkında bilgi sahibi yetkili ve kaynaklar, Türkiye'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi olan Rusya'nın Türk Akımı için yürütülen müzakerelerde birbiriyle çok bağlantısı olmayan ve kademeli olarak hayata geçirilebilecek birçok konunun aynı anda karara sağlanmasını istediğini söylediler.

Kaynaklar, Gazprom'un Türkiye'ye verdiği doğalgaz fiyatlarında 1 Ocak 2015'ten geçerli olacak yüzde 10,25'lik indirime dair anlaşmayı imzalamamasının da temel sorunlardan biri olduğunu belirttiler.

Bir enerji yetkilisi, "Türkiye ile Rusya arasında sürdürülen Türk Akımı Projesi'ne dair görüşmelerde ilerleme sağlanamıyor, bir anlamda donduruldu. Çünkü taraflar arasında sürdürülen görüşmeler kesildi, ne zaman yeniden ele alınacağını şu anda kestirmek çok zor" dedi.

Türk Akımı projesinin ortaklarından Gazprom konu hakkında yorum yapmadı. 

 

Türk Akımı projesinin ortaklarından Gazprom konu hakkında yorum yapmadı.

Türkiye ile Rusya 1 Ocak'tan geçerli olacak şekilde doğalgaz fiyatlarında yüzde 10.25'lik indirimde anlaşmış ancak nihai imzalar atılamadığı için indirim yürürlüğe girememişti.

Proje hakkında bilgi sahibi bir kaynak, "Rusya, Türk Akımı ile ilgili imzaların ardından fiyat indirimi anlaşmasının imzalanmasını istiyor. Başlangıçta bu durum böyle değildi. Öncelikle doğalgaz fiyat indiriminde imzaların atılması gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi yaklaşık 50 milyar metreküpken, Rusya 28-30 milyar metreküple Türkiye'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi durumunda bulunuyor.

"Rusya, Türkiye'den çok kısa süre içinde bir pakete giremeyecek büyüklükteki konuların kabul etmesini bekliyor. Bu mümkün değil. Rusya halen dört hattın yapılmasına dair hakkı almak istiyor ancak bizim için tek hatta dair izin verilmesi söz konusu olabilir" diyen enerji yetkilisi, "Doğalgazdaki yüzde 10.25'lik indirimin imzalanması önemli ve bu Türkiye'nin hakkı" dedi.

Türk Akımı'nın deniz altından ilerleyecek kesimi, her biri 15.75 milyar metreküp kapasiteli dört hattan oluşacak. Hatlardan yalnızca biri Türkiye'ye gaz taşıyacak ve Batı Hattı'ndan gelecek olan gazın yerini alacak.

Yetkili, Rusya ile anlaşmanın imzalanamaması halinde Türkiye'nin uluslararası tahkime gitmesinin bir hak ve seçenek olduğunu belirterek, "Tahkim için verilmiş bir karar yok ancak gerekmesi halinde hızlı şekilde bu konuda adım atılar. Tahkim ile Türkiye istediği indirimi zaten uluslararası tahkim mahkemesinde alır. Tahkim süreci başlatılsa bile anlaşma sağlanırsa dava geri çekilebilir" dedi.

Yukarı

Business HT×