BIST 100 8.980,84 % 1,98
USD/TRY 32,3295 % 0,12
EUR/TRY 35,0894 % 0,05
Piyasalar
8.979,33
% 1,96
32,3291
% 0,11
35,0906
% 0,06
1,0794
% -0,31
47,62
-0,31
2.212,34
% 0,80
87,16
% 1,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Singapur olma hedefi

Kitle fonlarıyla yönetilen ve zorunlu vergilerin olmadığı Liberland, Avrupa'nın Singapur'u olmayı hedefliyor

Avrupa'nın yeni ülkesi Liberland Singapur olmayı hedefliyor
BLOOMBERG BUSİNESS 21 07 2015, 14:17

Liberland, tam adıyla Özgür Liberland Cumhuriyeti 13 Nisan'da Çek cumhuriyeti vatandaşı Vit Jedlicka ve iki arkadaşı tarafından kuruldu. Yaklaşık 7 kilometrekarelik alanı kaplayan bu devlet, Vatikan ve Monako'dan sonra dünyanin üçüncü küçük devleti. 

Liberland nerede?

Tuna nehrinin batısında Hırvatistan ve Sırbistan arasında kalan bölgede kurulmuştur. Bazı haritalarda, bu bölge "Gornja Siga" olarak geçmektedir. 

Sırbistan ya da Hırvatistan'a mı dahil?

Kurucularına göre hayır. Balkan ve bazı doğu Avrupa ülkeleri 1991 yılından itibaren Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsızlıklarını ilan ederken, arada kalan bu küçük bölge tamamen unutulmuş ve ne Hırvatistan ne de Sırbistan hak iddia etmiştir. Böylece bu bölge "terra nullius" diğer bir adıyla sahipsiz toprak olarak kalmıştır.

Mikro ulus nedir?

Mikro ulus, hükümetler ya da büyük uluslararası kuruluşların resmi olarak tanımadığı bir bağımsız devlet oluşumudur. Diğer sosyal oluşumlardan farklı olarak resmi olarak belli bir toprak üzerinde bağımsızlık ilan eder.

Başkanı kim?

Bölge 31 yaşındaki Çek siyasetçi ve aktivist tarafından yönetilmektedir. 31 yaşındaki Jedlicka sağ muhafazakar parti olan Özgür Vatandaşlar (Free Citizens) partisinin üyesidir. Ülkenin ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy vermemesine rağmen diğer iki kurucu üye tarafından seçilmiştir. 

Liberland neden kuruldu?

Liberland'ın kurulmasındaki amaç; dürüst insanların merkezi hükümetin minimal düzeyde müdahalesiyle refah düzeylerinin artması. Jedlicka'ya göre "Avrupa'nın Hong Kong, Singapur ve Monaco gibi daha fazla ülkeye ihtiyacı var." "Yeni bir vergi cennetine ihtiyacımız yok," diyerek ekliyor. 

Vergiler olacak mı?

Tüm vergiler gönüllü olmak kaydıyla ödenecek. Enerji, sağlık sistemi, çöp kontrolü gibi devlet hizmetleri özel şirketler ya da kitle fonlamasıyla işletilecek.

Liberland neyi başarmak istiyor?

Avrupa'nın Singapuru olma yolunda ilerlemek ve diğer ülkeler tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmak. Bunun için Jedlicka dünyanın birçok ülkesine elçiler atayarak destek kazanmayı amaçlıyor. 

Diğer ülkelerde elçilikleri var mı?

Jedlicka'ya göre, ABD, İngiltere, Fransa ve Çek Cumhuriyeti ile birlikte bazı ülkelerde elçilikler açıldı. Sene sonuna kadar 100'den fazla yerde elçilikler açılması planlanıyor.

Yasal mı?

Liberland arazi yasasından faydalanalarak kuruldu. Bu yasaya göre herhangi bir grup tarafsız ve ortada bırakılmış toprak üzerinde yasal olarak hak iddia edebilir. Bazı uzmanlara göre bölge sahipsiz olsa bile büyük ihtimalle Sırbistan'a dahil. 

Liberland'de yaşayan var mı?

Henüz değil. Liberland'a ayak basan herkes Hırvat polisler tarafından tutuklanıyor. Fakat, bu durum Liberland Yerleşimcileri Birliği (Liberland Settlers Association) üyelerini yıldırmıyor. Yerel polisle çoğu zaman çatışmalar devam ediyor. Liberland Yerleşimcileri Birliği Sırbistan'da kurulan bir sivil toplum kuruluşudur. Uluslararası arena'da tanınması için uğraşan gönüllüler tarafından birliğe destek verilmektedir.

Devlet olarak tanındığında kaç kişi yaşayabilecek?

Liberland'a vatandaşlık başvurusunda bulunanların sayısı yaklaşık 400,000. Fakat, bunların sadece 45,000'i ciddi görülüyor. Jedlicka'ya göre toplamda 30,000-40,000 arası Liberlandlı var ve bunların sadece bir kısmı Liberland'da yaşayacak. 

Kitle fonlarıyla bir devlet yönetilebilir mi?

Liberland hükümeti internet aracalığıyla kitle fonlarından 45,000 doların üzerinde para topladığını belirtti. Bağişlar hem normal para birimiyle hem de sanal parayla alınarak Prag ve Sırbistan'daki ofis, Jedlicka'nın asistanı ve Almanya'daki G7 zirvesine ve ABD'deki Özgürlük Festivali'ne katılım için harcandı. 

Yukarı

Business HT×