BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5712 % 0,01
EUR/TRY 34,8835 % 0,09
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5712
% 0,01
34,8835
% 0,09
1,0696
% -0,02
45,35
0,00
2.318,19
% 0,09
88,02
% -0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasa senaryoları

Renaissance Capital tarafından yayınlanan son raporda, koalisyonun Türkiye ekonomisi ve varlıkları için olumlu olacağı belirtiliyor

Renaissance Capital tarafından yayınlanan son raporda, koalisyonun Türkiye ekonomisi ve varlıkları için olumlu olacağı belirtiliyor
BUSINESSHT 13 07 2015, 18:00

Renaissance Capital, yeni başlayan koalisyon görüşmelerinin başarıyla sonuçlanmasını ve bunun Türk varlıkları üzerinde olumlu yansımasını beklediğini söyledi.

Finansal yatırım danışmanlık şirketinin analistleri tarafından yayınlanan son raporda, Türkiye'de devam eden hükümet kurma sürecine dair iki senaryo yer alıyor:

AYI SENARYOSU: Yeniden seçim, Fed, Merkez Bankası'nın gücünü artıramaması ve dolar cinsinden şirket borçları

BOĞA SENARYOSU: Yeni hükümet, Merkez Bankası'nın gücünü artırması, petrol fiyatları, İran açılımı, banka değerlemeleri ve Avrupa Merkez Bankası

RenCap analistlerine göre, bu senaryolardan ilkinin gerçekleşme olsaılığı çok daha düşük. 

Öncelikle raporda faiz seviyesinin şu anki enflasyon/büyüme görünümü için yeterince sıkı olduğu ve dolar euro karşısında inanılmaz değer kazanmadığı ve politikada bir denge kurulduğu sürece liranın zayıflamasının beklenmediği belirtiliyor. Bu bağlamda siyaset konusunda endişelenen yatırımcılara lirayı iki ay süreyle hedge etmeleri; Fed hakkında endişelenlere ise çok daha ucuz euro/dolar hedge'i kullanmaları öneriliyor.

Analistlere göre, Türkiye'nin bu konudaki sıkıntılı geçmişine rağmen ülke bir koalisyona hazır ve ekonomi daha yavaş karar alma süreçlerini göğüsleyebilecek kadar olgun.  

Boğa senaryosunda sorulan temel soru şu: Koalisyon kurulması Türk varlıklarında yaşanacak kısa süreli bir artıştan daha fazlasını vaadediyor mu? Rapora göre, koalisyon kurulması tek başına yeterli olmasa da özellikle merkez bankası politikalarında görülmesi beklenen rahatlama ve gerekli reformların uygulanması olumlu olabilir.

Analistler, "Eğer haklıysak, koalisyon piyasaların şunları fark etmesini sağlayabilir: Düşük petrol fiyatlarından Türkiye üzerindeki olumlu etkisi, rekabetçi bir lira ve karmaşık ancak sonuçta dopru bir para politikası. Bir de daha az siyasileşmiş bir merkez bankası ve Türkiye'nin yapılacak bir İran anlaşmasından sağlayacağı döngüsel (petrol) ve yapısal (ihracat) kazanımları da ekleyin: 2015'in sonu bir hayli iyi olabilir" diyor.

Raporda sunulan gerekli reform listesinde ise şunlar var:

  • Merkez bankası bağımsızlığı
  • Yeni seçilecek merkez bankası başkanının kredibilitesi
  • Mali disiplin
  • Kurumlara saldırmama
  • Maaşlarda imtiyaz tanımama
  • Enflasyon beklentilerini yönlendirme (Merkez bankası için)
  • Özelleştirme
  • Şirketleri korunmasız döviz borçlarından caydırma
  • Tarım reformu ve Gümrük Birliği
  • İş yapmanın kolaylaştırılması
Yukarı

Business HT×