BIST 100 9.549,89 % 1,94
USD/TRY 34,5655 % 0,23
EUR/TRY 36,0240 % -0,51
Piyasalar
9.549,89
% 1,94
34,5655
% 0,23
36,0240
% -0,51
1,0418
% -0,53
40,55
-0,80
2.716,19
% 1,74
75,17
% 1,27
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

En iyi ve en kötü yazı tipleri

CV’nizi hazırlarken seçtiğiniz fonta da dikkat etmeniz gerekir. Uzmanlara göre en uygun yazı tipi Helvetica. Comic Sans, Times New Roman, Courier, Didot ise asla kullanılmamalı

CV’nizi hazırlarken seçtiğiniz fonta dikkat etmeniz gerekir. Uzmanlara göre en uygun yazı tipi Helvetica. Comic Sans, Times New Roman, Courier, Didot
BLOOMBERG NEWS 08 07 2015, 08:38

En iyi özelliklerinizin yer aldığı CV’nizde kullandığınız yazı karakteri aynı zamanda kendinizi ifade etme şekliniz. Zamanın büyük bir bölümünü yazı tiplerine bakarak geçirenlere göre, kullanılan font her durumda uygun olmayabilir. Bloomberg, hangi yazı karakterinin bir özgeçmişte şık durduğunu, hangisini bir işverenin hiçbir zaman görmemesi gerektiğini ve emojilerin kullanılmasının uygun olup olmayacağını üç tipografi uzmanına sordu.

Tüm profesyonel yazı tiplerini araştırdıktan sonra bir tane kazanan belirledik: Helvetica

Brian Hoff Design’in yaratıcı direktörü Brian Hoff’a göre “Helvetica sorunsuz; tek yönlü bir kullanım alanı yok. Profesyonel, endişesiz, dürüst, güvenli. Belki bu yüzden iş hayatına daha uygun.”

Helvetica’ya benzer başka alternatifler de var. “Sans-serif” tipi olarak bilinen bu alternatiflerde de harflerin Times New Roman’da olduğu gibi “T” harfinde kuyruğu yok. Ancak uzmanlar ucuz taklitlerden kaçınılması gerektiğini söylüyor. San Francisco merkezli marka danışmanlığı şirketi Collins’in yaratıcı direktörü Matt Luckhurst Helvetica kullandığını ve bu fontu çok güzel buldugunu ifade etti.

Eğer bir tasarımcılık bölümüne başvurmuyorsanız, insan kaynaklarında çalışanlar yanlış yazı tipini farketmeyeceklerdir. Yine de, hersey yolunda giderken ufak hatalardan ötürü işlerin mahvolmasını istemezsiniz.

 

Diyelim ki savurgansınız ve bir font satın almak istiyorsunuz. O zaman Proxima Nova’yı seçin. Bu fonta, Hoff Helvetıca’nin daha az köşeli kuzeni diyor.

Hoff’a gore “[Helvetica’nın] daha yumuşak bir hissi var. Helvetica biraz daha sert ve Proxima Nova biraz daha yuvarlak.” Görünüşe göre, Proxima Nova içlerinden en çok tercih edileni. “Bu yazı tipini sevmeyen bir müşteriyle hiç tanışmadım,” diyor Hoff. Bu yazı tipinin popülerliği fiyatıyla da doğru orantılı. Myfonts.com’da fontun sadece bir harfi 29,99 dolar. 144 karakterli bu yazı tipi ise toplamda 734 dolara satılıyor.

Eğer tecrübeliyseniz, Garamond kullanarak uzun özgeçmişi tek bir sayfaya sığdırabilirsiniz. Luckhurst, bu yazı tipinin ‘okunabilir’ olduğunu ve “gözle takip etmenin kolay olduğunu” söylüyor.

En klasik font olan Times New Roman konusu tartışmalı. Berlinli bir tasarımcı olan Martina Flor, “Times New Roman ile hiçbir problemim yok” diyor. Flor bu yazı tipinin ciddi duruşuyla ün saldığını ama bu yüzden yazı tipini suçlamamak gerektiğini belirtiyor: “Uzun zaman sistem fontuydu. Yanlış şekilde çok kullanıldı.”

Yine de bu eski fontu kullanmak gelecekteki patronunuza yanlis sinyal göndermenize neden olabilir. Hoff, bu yazı tipini kullanmayı iş görüşmesine eşofmanla gitmeye benzetiyor ve hangi fontu kullanacağın üzerine hiç düşünmediğin hissiyatı verdiğini söylüyor.

Üst kalitede birşey istiyorsanız Didot’yu denemelisiniz. Luckhurst bu yazı tipini “çok uzun, biraz süslü, [ve] biraz da feminen” olarak değerlendiriyor. “Moda sektörü için çok iyi bir opsiyon ama daha fazlası değil” diye ekliyor. “Baloya giderken giyilen siyah elbiseye benziyor. Mülakata giderken smokin giyer misiniz?”

Belki söylemeye gerek yok ama çiçeksi Zapfino fontunu patronunuza göstereceğiniz hiçbir kağıtta kullanmayın. Luckhurst bu yazı karakterinin dügün davetiyelerine göre olduğunu söylüyor.

Flor ise Zapfino’ya benzeyen hiçbir şeyin kullanmaması gerektiğini söylüyor: “Bu el yazısı tarzında olan fontlar CV’niz için uygun değil.” Flor’a göre okunması zor ve başlıktan daha uzun yazılar için kullanılmamalı.

“Daktilonuz yok, o yüzden sanki varmış gibi davranmayın,” diyor Luckhurst. Analiste göre, “Eğer elle yazılan birşey için bilgisayar kullanıyorsanız, hem bilgisayarı düzgün kullanamamış oluyorsunuz hem de elle düzgün yazı yazmamış oluyorsunuz.” Yani asla Courier kullanmayın.

Bu konuyu konuşmamıza bile gerek yok muhtemelen, ancak yine de söyleyelim: Asla Comic Sans kullanmamalısınız. Bu fontu aklınızdan bile geçirmeyin. “Palyaçoluk okuluna başvurmadığınız sürece” bu fontu CV’nizde kullanmamalısınız.

CV’nize emoji koymalı mısınız? Dua eden eller, altın kravatlı bir gömlek? Luckhurst, “Bence bu iyi bir fikir. CV’nizin sonuna bircok emoji koyun. Biraz tavuk kanadı. Bunu seveceklerdir” diyor. Yani olabilir.

Yukarı

Business HT×