BIST 100 9.544,20 % 0,14
USD/TRY 32,4899 % 0,06
EUR/TRY 34,7754 % 0,34
Piyasalar
9.543,61
% 0,14
32,4900
% 0,06
34,7719
% 0,33
1,0666
% -0,06
45,40
-0,09
2.386,42
% 1,08
86,80
% -0,56
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Sahalardan Wall Street’e

Spor dünyasında kazandıkları parayı, finansta inşa ettiği ikinci kariyerle katlayarak artıran yıldızlar ilham veriyor

Finans dünyasının spor yıldızları
BARIŞ BALCI 27 06 2015, 12:20

Emekliliğin en acı sonuçlar verdiği mesleklerden biri de profesyonel sporculuk olduğu söylenebilir. Emekli sporcular manşetlerde kısa sayılacak sürede kazandıkları servetleri göz kırpma çabukluğunda yaşadıkları iflaslarla kaybetmesiyle anılırlar. Türk kamuoyunun da yakından tanıdığı bir dönem Beşiktaş’ta da forma giyen NBA yıldızı Allen Iverson bunun en çarpıcı örneği. Yine iflas etmese de spordan kazandığı parayı katlayabilen örneklere rastlamak güç.

Ancak genel çizgi bu yönde olsa da ikinci kariyerini akıllıca yönetip zengin olanlar da mevcut. Kimi sporcular, sahadaki çabuk ve doğru karar verme yeteneklerini finans dünyasına da taşımış durumdalar. Örnekler arasında girişim sermayesi şirketi kuranlar da var finans danışmanı olanlar da… İşte bu örneklerden öne çıkanlar…

David Robinson, San Antonio Spurs pivotu

Amerikan Basketbol Ligi NBA'in efsane pivotları arasında sayılan eski San Antonio Spurs oyuncusu David Robinson basketbol sonrası kariyerini kurduğu vakıflarla sürdürdükten sonra finans sektörüne Admiral Capitals şirketi ile adım attı. Şampiyonluk yaşadığı Spurs'te de Admiral (Amiral) lakabı ile anılan Robinson kurucusu olduğu girişim sermayesi şirketi Admiral Capitals ile daha çok emlak portföylerini yönetiyor. Yönettiği portföyler 250 milyon doları aşan bir büyüklükte. Hilton Worldwide ile öğrencilere konaklama projeleri geliştiren Robinson girişim sermayesi şirketi KKR ile birlikte spor akademilerine de yatırım yapıyor.

Alex Snow, Profesyonel ragbi oyuncusu

İngiltere milli takımı ve Harlequins takımının efsane ragbi oyuncusu Alex Snow, asıl şöhreti Londra finans merkezi The City'de yakaladı. Ragbi kariyerinin ardından Evolution adında aracı kurum şirketi kuran Snow  10 yıl içinde şirketini Investec'e 220 milyon sterline sattı. Bu satışla yıldızı iyice parlayan Snow 2013'te hedge fonu Lansdowne'a CEO oldu. Lansdowne'un ana fonu Developed Market 10 milyar doları aşkın bir varlığı yönetiyor.

Stefan Edberg, Tenis efsanesi

6 tekler Grand Slam tenis turnuvası kazanan ve servis-vole oyunuyla tarihe geçen İsveçli Stefan Edberg spor sonrası kariyerini finansa yönlendirdi. İsveçli yatırımcılar Bo Petterson ve Fredrik Svensson ile 2004'te kurdukları Case Asset Management ile Stefan Edberg İskandinav coğrafyası tahvil piyasasında yatırımlarıyla dikkat çekti. 2008'de Lehmann Brothers'ın batışı sırasında hisse satmak durumunda kalsa da Edberg portföyünü çeşitlendirmesiyle krizi aşabildi. Case Asset Management'ın 800 milyon doları aşan varlığı yönettiği tahmin ediliyor.

Ramon Vega, Tottenham Hotspur ortasaha oyuncusu

1999 yılında İngiliz kulüp Tottenham Hotspur ile İngiltere Lig Kupası'nı kazanan İsviçreli yıldızı Ramon Vega emekliliğini finans sektöründe iyi değerlendirenlerden. 13 yıl önce futbolu bırakan Vega kısa sürede Vega Swiss Asset Management şirketi ile servet yönetimi işine girdi. 1 milyar doların üzerinde fonu yöneten Ramon Vega özellikle 2012'de İtalyan devlet tahvillerinde başarılı pozisyon oluşturarak adından söz ettirdi. 

Antoine Walker, Boston Celtics forveti

Bazen yıkıcı iflaslar da birçokları için ders anlamına gelir. Eski NBA oyuncusu Antoine Walker bu dersi alanlardan. 2008'de kariyerine son verdiğinde hayatı boyunca yetecek parası olduğunu düşünen Walker servetinden 110 milyon doları batırarak 2010 yılında iflas etti. Ancak bu kötü tecrübesi onun için fırsat oldu. İflasındaki hataları kitaplaştıran Walker ,Morgan Stanley'in Global Sports&Entertainment birimine danışman olarak Wall Street'e adım attı. Walker'ın genç sporcu yıldızlara tavsiyesi basit: 'Hayır' demesini bilin ve bütçeniz her daim sıkı olsun.

Ray Ranson, Manchester City stoperi

1981 İngiltere federasyon kupası finalinde takımı adına gol kaydeden Ranson, futboldan daha çok finans alanında başarılı oldu. 1995'te sakatlık sebebiyle kramponlarını asan Ranson tutkusu futbolu finans sektörüne taşıyarak zengin oldu. Kurduğu R2 Asset Managgement şirketi ile futbol transfer piyasasının önemli oyuncularından biri oldu. Futbolcu değerleme şirketini o kadar büyüttü ki 2007 yılında bir hedge fon ile ortak olarak İngiliz Coventry City takımını satın aldı. Bu satın almadan önce top koşturduğu Manchester City'ye de teklif vermişti.

Reggie Wilkes, Philadelphia Eagles savunmacısı

1956 doğumlu Reggie Wilkes 1980'lerde Amerikan futboluna damgasını vuran oyunculardan biriydi. Spor kariyerleri sonrasında en çok bireysel iflas onun da oyuncusu olduğu Amerikan futbolunda yaşanıyordu. Bundan etkilenen Wilkes 1988'de sporu bıraktıktan sonra Pro Cap adlı yatırım danışmanlık şirketi kurdu. Sporculara servet yönetimi danışmanlığı veren Wilkes birikimini Wall Street'e taşıdı. 2007'de kurduğu Wilkes Sports Management ile Bank of America Merrill Lynch kanatları altında servet yönetimi ve danışmanlığı hizmeti vermeye devam ediyor.

Steve Young, San Fransisco 49ers oyun kurucusu

Amerikan futbolunda oyun kurucu pozisyonu doğru zamanda doğru karar vermeyi gerektiriyor. Bu yeteneğini finansa uygulamakta zorlanmayanlar da var. 3 kez Super Bowl'u kazanan Steve Young da bu örneklerden biri. Futbolculuk kariyerinde elde ettiği ödüllerle yetinmeyen Steve Young 2007'de girişim sermayesi şirketi Huntsman Gay Global Capital'e ortak oldu. 2.4 milyar dolar varlık büyüklüğünü yöneten şirket en son 1 milyar dolarlık yeni bir fonla piyasaya girmişti. Palo Alto merkezli firmada Steve Young tabii ki yeni Mark Zuckerberg olma adayındaki genç girişimcileri destekliyor.

Yukarı

Business HT×