BIST 100 9.138,19 % 0,64
USD/TRY 32,3881 % 0,14
EUR/TRY 35,0376 % 0,06
Piyasalar
9.137,79
% 0,64
32,3881
% 0,14
35,0376
% 0,06
1,0793
% 0,05
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Brüksel'de kritik gün

Ülkenin kreditörlerle anlaşabileceğine dair artan iyimserlik, yerini gergin bir bekleyişe bıraktı

Ülkenin kreditörlerle anlaşabileceğine dair artan iyimserlik, yerini gergin bir bekleyişe bıraktı
BLOOMBERG NEWS 24 06 2015, 08:06

Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan krizine çözüm getirecek bir anlaşma bulmak için bir hafta içinde üçüncü kez toplanıyor.

Ülkenin kurtarma programının süresinin dolmasına bir hafta kalmışken, Yunanistan tarafının masaya yeni bir teklifle gelmesi beş aydır devam eden anlaşmazlıkların çözülebileceğine dair umutları artırmıştı. Pazartesi günü Yunan Başbakanı Alexis Tsipras'dan açmazı bitirmeye kararlı olduğuna dair gelen açıklamalar ve kreditör temsilcilerinden gelen ılımlı mesajlar yarınki Avrupa Birliği liderler zirvesi öncesinden farklılıkların giderilebileceği beklentilerini güçlendirmişti.

Anlaşmanın detayları üzerinde farklılıklar devam etse de, Atina'nın teklifi hükümetin taviz vermeye hazır olduğu ve sert tutumunu yumuşatacağına dair önemli bir işaret oldu. Yunanistan'ın Pazar günü üç kreditöre sunduğu teklif, yüksek ciroya sahip işletmelerden ve zengin kesimden daha fazla vergi alınması, erken emeklilik olanaklarının kısıtlanması ve emeklilik primlerinin yükseltilmesi ve seçilmiş bazı ürünlerin KDV'ye tabi hale getirilmesi gibi önemli önlemler içeriyor.

Ancak IMF Başkanı Lagarde'ın bu teklifi yetersiz bulduğuna ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de kararsız olduğuna dair gelen bilgiler üzerine Pazartesi günü yükselen iyimser hava yerini temkinli bekleyişe bırakmış gözüküyor.

Tsipras bugün Brüksel’e giderek Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, IMF Başkanı Christine Lagarde,  AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve iki üst düzey Avrupalı yetkili ile görüşecek, atılacak adımları tartışacak ve ülkesini iflastan ve eurodan çıkıştan kurtaracak bir anlaşma sağlamaya çalışacak.

Sürecin önündeki engellere rağmen, analistlerin çözüm bulunacağına dair umutları hala güçlü. Bloomberg'e konuşan Unicredit SpA ekonomisti Erik Nielsen, “Bitiş çizgisini görecek kadar ilerleme kaydettik. Bu noktadan sonra başarısızlık öngörmek güç. Bu da anlaşmaya varılana kadar çeşitli likidite önlemlerinin alınacağı anlamına geliyor. Ödemesi gecikmiş borç riskleri kayda değer şekilde düştü” dedi.

Yukarı

Business HT×