BIST 100 8.997,03 % 2,16
USD/TRY 32,3309 % 0,12
EUR/TRY 35,0430 % -0,08
Piyasalar
8.995,65
% 2,15
32,3303
% 0,12
35,0416
% -0,08
1,0780
% -0,45
47,54
-0,39
2.196,18
% 0,06
86,32
% 0,27
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Birleşik Krallık sokakta

Binlerce gösterici hükümetin kemer sıkma politikalarını eleştirdi

Binlerce gösterici hükümetin kemer sıkma politikalarını eleştirdi
AA 21 06 2015, 09:55

Birleşik Krallık'ta geçen ay yapılan genel seçimde tek başına iktidar olan Muhafazakar Parti'nin kemer sıkma politikaları, binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu binlerce gösterici, başkent Londra'nın finans merkezi olan "Bank" bölgesindeki İngiltere Merkez Bankası (BoE) önünde toplandı.

Gösteri, kendilerine "Kemer sıkmaya karşı halkın meclisi" adını veren grup tarafından organize edildi. BoE'den Başbakanlığın bulunduğu Downing Sokağına doğru yürüyen grup, üzerilerinde, "Muhafazakarları def edin", "Cameron'ı kesin", "Muhafazakarların hükmüne karşı durun", "Sosyal yardımları değil, savaşı kesin" yazılı pankartlar taşıdı.

Daha sonra Başbakanlık önünden Parlamento binasına doğru ilerleyen grup "David Cameron defol, işten çıkarmalara son ver, patronlara para vermeyi bitirin", "Onlar kesinti diyor, bizler mücadele ederiz diyoruz" ve "Kesintilerle savaşın" benzeri sloganlar attı.

Katılımcılar, yaklaşık 6 saat süren protesto boyunca ülkenin kamu hizmetleri, Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), sosyal yardımlar ve eğitim alanlarında yapılan kesintilere dikkati çekti.

Protestoya katılanlardan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Maya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık iki yıl sonra hemşire olacağını ancak ülkedeki sağlık sisteminin geleceği ile kendi geleceğine dair korkuları bulunduğunu belirterek, " Okulum bitince, hastalara bakacağıma dair bir söz vereceğim ancak yeterli çalışan ve yeterli kaynak olmadan biz hastalara nasıl bakacağız? Hükümet, insanların işlerine devam etmesine, işlerini yapmasına izin vermeli" diye konuştu.

Yeni üniversite mezunu olduğunu söyleyen ve iş aradığını belirten 21 yaşındaki Joday de hükümetin kemer sıkma politikalarına yönelik kızgınlığını dile getirdi. Joday, "Bu kızgınlığımı duyurmak için bugün buradayım. Muhafazakarlar tek başlarına iktidar olmuş olabilirler ama herkesi temsil etmiyorlar" dedi.

Protesto boyunca Londra polisi yoğun güvenlik önlemi aldı. Protestocularca ateşe verdiği pankartlar ise itfaiye ekiplerince söndürüldü.

Benzer protestolar, Liverpool, Derby, Bristol, Glasgow şehirlerinde de yapıldı. Gösterilerde herhangi bir olay yaşanmadı.

Mayıs başında yapılan genel seçimin ardından parlamentonun yeni yasama dönemi açılışında konuşan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, hükümetin yeni dönemde uzun süreli ekonomik istikrar için çalışmaya devam edeceğini vurgulayarak, bu çerçevede kamu finansmanının kontrol altında tutulacağını ve bütçe açığının azaltılmaya çalışılacağını belirtmişti.

2010 yılındaki genel seçimle kurulan koalisyon hükümetinin 5 yıl boyunca büyük ortaklığını yapan Muhafazakar Parti, İngiltere ekonomisini iyileştirmek için birçok alanda kesintilere gitmişti. David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti, 7 Mayıs'ta yapılan genel seçimle tek başına iktidar olmuştu.

Yukarı

Business HT×