BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5484 % 0,03
EUR/TRY 34,9567 % -0,05
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5484
% 0,03
34,9567
% -0,05
1,0732
% 0,02
44,89
0,00
2.340,04
% 0,32
89,54
% 0,60
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

FIFA'da yeni başkan kim olacak?

FIFA ile ilgili rüşvet ve kara para aklama skandalı hala çok bilinmeyenli bir denklem. İsviçre savcılığı soruşturmanın uzun süreceğini açıklarken, FIFA Başkanı Blatter’ın ne zaman görevini bırakacağı bilinmiyor

FIFA skandalı
ÖZGE ÖZDEMİR 19 06 2015, 08:46

Son yılların en büyük rüşvet ve kara para aklama skandallarından biri olan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) soruşturmasında sular durulmuyor.

İsviçre Başsavcılığı, çarşamba günü yaptığı açıklamada, “9 terabayt veri ele geçirdiklerini, 104 bankacılık işlemini içeren kanıta ulaştıklarını” vurgulayarak soruşturmanın uzun süreceğini belirtti.

Başsavcı Michael Lauber, soruşturmanın “efsanevi 90 dakika” gibi belirli bir sürede sonuçlanmayacağını aktardı.

İstifa edeceğini açıklayan FIFA Başkanı Sepp Blatter’ın ise ne zaman görevini bırakacağı bilinmiyor.

Diğer yandan FIFA kurallarına göre başkanlık seçimi için olağanüstü kurulun en erken altı ay içinde düzenlenecek olması uluslararası kurumları rahatsız ediyor.

Avrupa Parlamentosu geçen hafta aldığı kararda, suçlamaların odağındaki Blatter’ın bir an önce görevini bırakması ve yerine geçici bir başkanın gelmesi yönünde çağrı yaptı. Kimi basın kuruluşları, Blatter’ın istifasını geri çekmeyi düşündüğünü söylese de FIFA bu iddiaları reddetti.

Blatter’ın tekrar başkan olduğu geçen ayki seçimlerin iddialı isimlerinden biri ise Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin’di. Ürdün’ün Jordan Times gazetesi için çalışan gazeteci Muath Freij, Prens Ali’nin tekrar aday olup olmayacağının henüz kesinleşmediğini söylüyor. Ancak Freij’e göre “FIFA’yı gelecekte daha iyi bir kurum haline getirmesi için” futbol hayranları Prens’e tekrar aday olması için baskı yapıyor.

KADINLARIN FUTBOLA KATILMASINI SAĞLADI

Ürdünlü gazeteci, Prens Ali’nin ülkesindeki imajı için, “Prens Ali, özellikle Ürdün ve Asya futbolu için yaptıklarının ardından Ürdünlüler tarafından çok seviliyor ve destekleniyor. ‘Asya’da Futbolu Geliştirme Projesi’ni başlattı ve çok çalıştı. Ürdün’de kadınların futbol oynaması için çok çaba harcadı; kadınların futbol oynarken çarşaf giymemesini sağlaması büyük bir başarıydı. Prens Ali sayesinde şimdi toplumda kadınların futbol oynaması tuhaf karşılanmıyor; hem de Ürdün bir sonraki FIFA Dünya Kadın Kupası’na evsahipliği yapacak” açıklamasında bulunuyor.

“Prens Ali rüşvete bulanmış FIFA’nın imajını şeffaf bir kurum doğrultusunda değiştirebilir mi?” sorumuza Freij’ın cevabı ise “Evet, bunu yapabilir. Manifestosu ve şeffaflığa önem veren vizyonu, futbolun Prens Ali ile aydınlık bir geleceği olduğunu gösteriyor” oldu. Haberin videosunu aşağıda linke tıklayarak izleyebilirsiniz: 

Yukarı

Business HT×