BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3661 % 0,07
EUR/TRY 34,9402 % -0,22
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3659
% 0,07
34,9413
% -0,22
1,0777
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Koalisyon pazarlıkları

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli’ye “Birlikte hükümet kuralım, Başbakan sen ol” çağrısı yaparken, MHP kanadından "AK Parti'siz koalisyon olmaz" açıklaması geldi

Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'ye başbakanlık teklifi
19 06 2015, 06:32

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli’ye “Birlikte hükümet kuralım, Başbakan sen ol” çağrısı yaparken, MHP kanadından "AK Parti'siz koalisyon olmaz" açıklaması geldi.

Hürriyet'ten Deniz Zeyrek'in haberine göre, Kılıçdaroğlu, resmi koalisyon görüşmeleri başlamadan önce MHP lideri Devlet Bahçeli’ye “Birlikte hükümet kuralım, Başbakan sen ol” çağrısı yaptı.

Kılıçdaroğlu, MHP’nin çözüm süreci konusundaki katı tutumuyla HDP’nin desteğini nasıl alacağı yönündeki soruya da “Türkiye’nin dünya kadar sorunu var. Bunların çözülmesi lazım. Siyaset sanatı da çözüm üretme sanatıdır” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, CHP, MHP ve HDP’nin seçim bildirgelerindeki vaat ve projelerin belli olduğunu ve bildirgelerdeki ortak unsurlar üzerinden Türkiye’nin sorunlarının çözümünde çok önemli adımlar atılabileceğini kaydetti.

MHP: AK PARTİ'SİZ KOALİSYON OLMAZ

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, "Seçim sonuçlarını okuduğunuzda 258 milletvekiliyle bu millet AKP’ye oy verdi. Ama iktidarı da elinden aldı. 'Sen artık tek başına gidemezsin’ dedi. Bu noktada AKP’nin dışarda olduğu bir koalisyon alternatifi yok” diye konuştu.

Mevlüt Karakaya, buna rağmen AKP’nin öncelikle çözüm süreci nedeniyle HDP’yle koalisyon kurmasının daha doğru olacağını söyledi. Karakaya'ya göre, CHP de bu hükümete dahil olabilir.

HDP’nin olacağı hiçbir oluşumda yer almayacaklarını tekrar belirten Karakaya, AKP ile olası bir koalisyona ise kapıları kapatmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümeti kurma görevini seçimden birinci parti olarak çıkan AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na verecek. Davutoğlu, MHP’yi ziyaretinde bir talepler listesiyle karşılaşacak.

Mevlüt Karakaya, bu listede yer alacak "olmazsa olmazları"; "çözüm sürecinin bitmesi" ve "Cumhurbaşkanın anayasal sınırların içinde kalması" olarak sıraladı.

Karakaya, "'17/25 Aralık soruşturmaları', 'Cumhurbaşkanı'nın anayasal sınırlara çekilmesi' gibi taleplerinizi AKP kabul eder mi, izin verir mi?" şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

"Buna izin vermezse, böyle bir yaklaşım olmazsa, bir koalisyon kurulamaması Adalet ve Kalkınma Partisi’nin sorumluluğundadır. Koalisyonu kuramama sebebi söylediğiniz gibi bu makul gerekçeler olursa, AKP gidilecek muhtemel erken seçimde büyük hezimete uğrayabilir. Bunun farkında olacakları için bunun bir orta yolunu bulacaklardır diye düşünüyorum. Bunu yapmak durumundadırlar. Ben AKP’nin, özellikle Ahmet Davutoğlu’nun da talebinin, isteğinin, gönlünün bu şekilde olacağına inanıyorum. Bir defa kendisini de vesayet altından kurtarmış olacak. Türkiye’nin gerçekten buna ihtiyacı var."

Yukarı

Business HT×