BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3394 % 0,15
EUR/TRY 35,1123 % 0,12
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3394
% 0,15
35,1123
% 0,12
1,0801
% -0,24
47,65
-0,28
2.220,09
% 1,15
87,37
% 1,49
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Şimdi yenilenme zamanı"

Başbakan Ahmet Davutoğlu Habertürk, Show TV ve Bloomberg HT ortak yayınında gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı

Davutoğlu canlı yayında konuyuyor
BUSINESSHT 17 06 2015, 20:02

Başbakan Ahmet Davutoğlu Habertürk, Show TV ve Bloomberg HT'nin ortak yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Demirel'in vefatı

Hayat çizgisi ile Türk siyasetine damgasını vurmuştur. Kalkınma hamlesine önemli katkıları oldu. Kendine has üslubu ile siyasete renk katmıştı. Allah rahmet etsin. Siyasete de herkese örnek olması gereken bir üslup kazandırmıştır.

Genel seçimler

Siyasi ve sosyal hareketler de insanlar gibidir. Kendisine bakmayanlar, kendilerini yenileyemeyebilir. Siyasi partilerde de bu böyledir. Yukarıdan bir tavırla halka "yanlış karar verdin bir daha deneyelim" diyemeyiz. Halkla yürüyüşümüzde bir açı mı oluştu? Bunu tek tek tespit etmeye çalışıyoruz. Bunu anlamak zorundayız. Yüzde 41'e inmişsek bunu değerlendirmek zorundayız. 12 yıllık güç kullanımında bazı yanlış anlaşılmalar olabilir.

Atılması gereken adımlar önemlidir. 12 yıllık mirasta aksamalar olmuşsa şu anda yenilenmenin tam zamanıdır. AK Parti'nin yenilenmesi için tam zamanıdır.

Biz önceden gri alana, yani oy vermese bile vermeyi düşünebilen kişilere de hitap edebiliyorduk. Bu şimdi daraldı. Bunun neden daraldığını anlamamız gerekiyor. Şimdi bu kitleyi yeniden artırmamız gerekiyor. Çok kapsamlı ve samimi bir iç muhasebe yaşıyoruz.

Soru: Davutoğlu olarak kendi öz eleştirinizi yapıyor musunuz?

Biz dürüst ve samimi bir şekilde yaparız. Ama bu AK Parti'yi bir krize soktuğu görüşüne karşıyım. Daha iyisini yapmak için yüksek oy alsam yine öz eleştiri yapardım. İncitmeden, öz güveni kaybı olmadan eleştiri yapmak önemlidir. Bir özgüven kaybına izin vermem.

HDP'ye nasıl bakıyor?

 Yüzde 13 oy almış bir parti (HDP) ile görüşmem diyemem. Tabi ki HDP ile de görüşeceğim. Ancak terörle bağını koparmamış bir partinin zamanla meşruiyet sorunu ile karşı karşıya kalacağını görmesi gerekiyor.

Demirtaş bir açıklama yapılında Kandil'den de bir açıklama geliyor. Artık iki paralel yapı var.

Suriye'deki gelişmeler

Türkiye olmasaydı hem Kobani hem de Erbil düşmüştü diye Barzani'nin açıklamaları vardı. Esed'le 3 yıl işbirliği yapan PYD, hangi suçlara bulaştı? DEAŞ rejimle koordineli şekilde ÖSO'ya saldırdı. Birileri Suriye'de kirli bir oyun oynuyor.

Sınır güvenliği

Askeri, istikbali, diplomatik her türlü değerlendirmeleri yaptık. Zaten elimizde mevcut bir tezkere var. Genelkurmay Başkanlığımıza açık bir direktifle Türkiye'nin sınır güvenliği için ne yapılması gerekiyorsa yapılması talimatı verdim. TSK'ya Türkiye'nin sınır güvenliği için alınması gereken tedbir neyse bunun alınmasından bir an dahi tereddüt edilmemesi için her türlü talimat verilmiştir.

Türkmen ve Araplara baskı yapılıyor. Göç dalgasıyla yapılmak istenen demografiyi değiştirmek. Bütün Orta Doğu'da haritayı yeniden şekillendirmek.

Koalisyon hesapları

En son seçenecek olarak azınlık hükümeti denenir. Kırmızı çizgilerimiz baştan yok. 

Dönüşümlü başbakanlık istiyorlar. Allah aşkına bu olabilir mi? Eşyanın doğası zorlanmaz. Siyasi etik zorlanmaz. 

Azınlık hükümeti kurulabilir mi?

Adil bir paylaşımla, temel ilkelerimizle koalisyonun protokolünü birlikte yazarız. Bütün bunları deneriz başka da yol kalmaz, Türkiye'nin bu kadar kritik bir ortamda hükümetsiz kalmaması için en son şeylerden biri olarak azınlık hükümeti denenebilir. Buna da kapıyı kapatmayız. Başta niyetimiz onunla başlamaz. 

Azınlık hükümetine bir parti oy verdiği sürece ayaktasınız. Bir ortakla mertçe bir ortaklık kurmayı tercih ederim.

Ahmet Sever'in Abdullah Gül ile 12 yıl kitabı

Olayları seçen ve tek taraflı bir anlatım olmaması gerekir. Bu hatıratı ciddiye almıyorum. Anektodlar gerçeği yansıtmıyor ve tek taraflı. Zamanlaması itibariyle de konuşmaya bile gerek yok.

Yukarı

Business HT×