BIST 100 9.636,60 % 1,18
USD/TRY 32,5948 % 0,20
EUR/TRY 34,8485 % 0,47
Piyasalar
9.636,60
% 1,18
32,5948
% 0,20
34,8485
% 0,47
1,0667
% 0,22
45,44
-0,05
2.381,98
% 0,12
86,66
% -0,52
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Papa'nın kapitalizm savaşı

Papa Francis'in Perşembe günü yapacağı konuşmanın sık sık dile getirdiği anti-kapitalist açıklamaların en kapsamlısı olması bekleniyor

Papa anti-kapitalist devrimini başlatmaya hazırlanıyor
MARKETWATCH 16 06 2015, 11:04

Papa, bir kez daha herkesi şaşırtmaya hazırlanıyor. Katolik dünyasının ruhani liderinin Perşembe günü yapacağı konuşmada  “anti-kapitalist devrimini” başlatacak tarihi bir konuşma yapması bekleniyor.

Papa'nın yapacağı konuşma, "tüketim kültürünün güdümüyle hareket eden kontrolden çıkmış serbest piyasa kapitalizmi; çevrenin, iklimin ve doğal kaynakların kişisel çıkarlar için tahribatı ve açgözlü bilim inkarcılarına" karşı çoklu küresel bir devrim çağrısı niteliği taşıyacak.

Sadece 1,2 milyon Katolik'e değil, dünya üzerinde yaşayan 7 milyar insana seslenecek olan Papa, “Tanrı'nın eserini yok etmemiz, bizi de yok eder” diyecek.

Bu hafta planlanan konuşma Papa'nın bunları ilk söyleşi olmayacak, ancak en güçlü ve kapsamlı uyarısı olması bekleniyor. İşte din adamının daha önce söylediği ve Perşembe günkü konuşmasında daha geniş bir biçimde yer alması beklenen 8 uyarı:

1. Kapitalizm insan uygarlığının hayatta kalışını tehdit ediyor

“Doğal kaynakların açgözlü bir biçimde suistimal edilmesi barış üzerinde bir tehdit oluşturuyor. Arazilerin tekelleşmesi, ormansızlaşma, su kaynaklarına el konulması ve yetersiz tarım ilaçları insanı doğduğu topraklardan koparan kötülüklerden bazıları. İklim değişikliği, biyoçeşitliliğin yok olması ve ormansızlaşma tanık olduğumuz büyük felaketlerde kendini göstermeye başladı bile.”

2. Kapitalizm kişisel çıkar uğruna yenilenebilir olmayan kaynakları yok ediyor

“Yaratılış bize Tanrı'nın erkek ve kadınları dünyayı doldurma ve hizaya getirme göreviyle yarattığını söyler; ancak bu suistimal etmek demek değil, ona bakmak ve korumak, yapılan işler yoluyla onunla ilgilenmek anlamına gelir.”

3. Kapitalizm etik kurallarını ve ahlaki pusulasını yitirdi

“Bizler bir kriz döneminden geçiyoruz; bu krizi çevrede, ancak daha çok insanda görüyoruz. İnsanoğlu tehlikede: İşte insan ekolojisine acil ihtiyaç bu yüzden! Ve tehlike çok ciddi çünkü problemin sebebi yüzeysel değil, çok derin: sadece bir ekonomi meselesi değil, ahlak meselesi.”

4. Kapitalistler para tanrısının altın buzağısına tapıyor

“Yeni idoller yarattık. Antik zamandaki altın buzağıya tapış yeni ve acımasız bir biçimde paranın idolleştirilmesi şeklinde geri döndü” diyen Francis'e göre damla [trickle-down] ekonomisi çökmüş bir teori. Papa ayrıca, kapitalizmin “görünmez eline” güvenilemeyeceğini, “aşırı tüketimin kültürümüzü, değerlerimizi ve etik kurallarımızı öldürdüğünü” ve “bireyselliğin muhafazakar idealinin ortak çıkarlara zarar verdiğini” söylüyor.

5. Bireysel zenginlik peşindeki kapitalistler kamu yararını yok ediyor

Ahlaki kurallar olmadığı zaman “artık hükmeden insan değil, para olur. Motivasyon açgözlülük olur... Para tanrısının etrafında şekillenen bir ekonomik sistem doğasındaki tüketimin coşkun ritmini devam ettirebilmek için doğayı yok etmeye ihtiyaç duyar” diyen Papa, “insanlar arasındaki eşitsizlikleri ve ekolojik tahribatı önleyecek yeni ve radikal bir finansal ve ekonomik sistem” kurulması çağrısında bulunuyor.

6. Kapitalizmin çevreye saygısı yoktur

“Yaratan Tanrı tarafından bize verilen bu görev, bizim Yaratılış'ın ritmini ve mantığını anlamamızı gerektiriyor. Ancak bizler çoğu zaman üstünlüğün, sahipliğin, manipülasyonun ve suistimalin gururuyla hareket ediyoruz; Yaratılış'ı önemsemiyor, ona saygı duymuyoruz.”

7. Kapitalistler işçi sınıfını sadece tüketici ve makine aracı olarak görüyor

“Yaratılış'a bakmak ve yüceltmek, Tanrı'nın sadece tarihin başlangıcında verdiği bir emir değil, hepimize verilmiş bir buyruk. Bu da onun planının bir parçası; dünyanın sorumlu bir biçimde büyümesini sağlamak ve onu herkesin yaşayabileceği bir bahçeye dönüştürmek anlamına geliyor.

8. Kapitalizm gezegenimizi, medeniyetimizi ve insanlığı yok ediyor

Papa Francis kapitalizmin dünyanın tüm sorunlarının “temelindeki ana neden” olduğu konusunda uyarıyor: “Piyasaların ve finansal spekülasyonun mutlak otonomisi reddedilerek yoksulların sorunları radikal bir biçimde çözülene kadar, dünyanın sorunlarına, ya da hatta herhangi bir soruna çözüm bulunamaz.”

Yukarı

Business HT×