BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5501 % -0,05
EUR/TRY 34,9319 % 0,23
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5511
% -0,05
34,9329
% 0,23
1,0700
% 0,01
45,35
0,00
2.317,42
% 0,05
87,99
% -0,03
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İspanya ve Türkiye siyaseti

Katalonya Sanayi ve Ticaret Bakanı Felip Puig, Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede, Türkiye, İspanya ve Katalonya’nın koalisyon hükümetlerine alışması ve siyasi kırılganlığın ekonomik büyümenin önüne geçmemesi gerektiğini vurguladı

'Güney Avrupa İtalyanlaşıyor'
ÖZGE ÖZDEMİR 10 06 2015, 11:34

İspanya’nın otonom bölgesi Katalonya’nın sanayi ve ticaret bakanı olan Felip Puig, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda (DEİK) düzenlenen konferans için geldiği İstanbul’da Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı.

Puig, Türkiye’de pazar günü düzenlenen genel seçimleri ve İspanya’da geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen yerel seçimleri değerlendirdi.

Katalan siyasetçi, yıl sonunda gerçekleştirilecek genel seçimler sonucunda İspanya’da koalisyon hükümetinin gündeme geleceğini söyledi. Türkiye’de de görülen bu eğilimi, “Güney Avrupa’nın İtalyanlaşması” olarak değerlendiren Puig, şu açıklamalarda bulundu:

“Güney Avrupa’da hem ekonomik hem politik açıdan bir ‘İtalyanlaşma’ görüyoruz. Buna rağmen Katalonya, İspanya ve Türkiye’de ekonominin pozitif bir şekilde büyüyeceğine inanıyorum. Katalonya’da ekonomik kalkınmanın geri döndürülemez bir şekilde başladığına inanıyorum, önümüzdeki iki yıl boyunca Katalonya Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisi olacak.

Türkiye’de artık bir mutlak çoğunluk yok. Aynı şekilde Katalonya’da da yok; büyük ihtimalle İspanya’da da olmayacak. Koalisyon hükümetlerini kurmayı öğrenmek zorundayız. Koalisyon hükümetleri daha kırılgan olsa da özel sektörün güçlenmesine öncülük etmek zorunda. İtalya, siyasi çalkantılara rağmen ekonomisinin büyüyebileceğini yıllar önce keşfetti. Siyaset tabii ki ekonomiye eşlik edecektir ancak ekonominin de bağımsız bir şekilde güçlenmesi gerek.”

‘RADİKAL SOL BÜYÜMEYİ ETKİLEMEZ’

Katalonya milliyetçiliğini ve Katalonya’nın İspanya’dan ayrılması gerektiğini savunan Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) partisinin bir üyesi olan Puig, İspanya’da yükselişe geçen radikal sol parti Podemos’un siyasi tabloyu değiştirmesine rağmen, ekonomik büyümeyi etkilemeyeceğini belirtti.

Son belediye seçimlerinde Puig’in partisi, Barcelona belediye başkanlığını Podemos’un adayı Ada Colau’ya kaptırdı. Puig, bu gelişmenin uluslararası turizm, yatırım ve endüstri alanlarını etkilemeyeceğini savundu.

Yukarı

Business HT×