BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5866 % 0,18
EUR/TRY 34,7881 % 0,29
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5863
% 0,18
34,7983
% 0,32
1,0654
% 0,11
45,44
-0,05
2.395,37
% 0,69
87,17
% 0,07
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Siyasette yeni dönem

Türkiye'de dün yapılan genel seçimlerde AK Parti en yüksek oyu alarak birinci parti çıkmasına rağmen, HDP'nin barajı geçmesiyle 12 yılın ardından tek başına iktidar olmak için gereken mescliste çoğunluğu elde edemedi

Türkiye'de hükümet kurma arayışı başlıyor
08 06 2015, 06:17

Türkiye'de dün yapılan genel seçimlerde AK Parti en yüksek oyu alarak birinci parti çıkmasına rağmen, HDP'nin barajı geçmesiyle 12 yılın ardından tek başına iktidar olmak için gereken mescliste çoğunluğu elde edemedi.

Anadolu Ajansı tarafından yayınlanan resmi olmayan son sonuçlara göre, AK Parti oyların yüzde 40,8'ini larak 258, CHP yüzde 25 ile 132, MHP yüzde 16,2 ile 80 ve HDP yüzde 13 ile 80 milletvekili çıkartırken, diğer partilerin toplam oy oranı yüzde 4,7'de kaldı.

Seçim sonrası AK Parti Genel Merkezi'nde balkon konuşması yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün AK Parti bir kez daha destan yazmıştır" ded. Davutoğlu, "AK Parti bu seçimin galibidir ve seçimin birincisidir. Küçük hesaplarla yenilgiler üzerinden zafer üretmeye kalkmamalılar. Biz kendi değerlendirmemizi yapacağız. Herkes kendi değerlendirmesini yapmalıdır" diye konuştu.

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ise diğer eşbaşkan Figen Yüksekdağ ile birlikte İstanbul'da yaptığı açıklamada, "Barıştan ve demokrasiden yana olanlar kazandı. Kibirden yana olanlar yenilmiştir. Kazananlar Türkiye'nin özgür geleceğine sevdalı olanlardı. Barış Çözümü'nden yana olanların ortak zaferidir. En çok da bu ülkenin kadınlarının zaferidir. HDP artık gerçek bir Türkiye partisidir. Cumhurbaşkanlığının meşruiyeti tartışmalı bir konuma gelmiştir" dedi.

Demirtaş ayrıca seçim sonuçları ile Başkanlık Sistemi tartışmasının da ortadan kalktığını vurguladı.

"Barajı hep birlikte yıktık" diyen Yüksekdağ da, "Türkiye tek adam, tek parti sultasına mecbur edilmek istemiyor. Partimizin aldığı sonuç bunun göstergesi" diye konuştu.

KOALİSYON SENARYOLARI

Sandıktan hiçbir partinin tek başına hükümet kurmaya yetecek oy alamamasıyle gözler olası koalisyon senaryolarına çevrildi. HDP ve MHP, AK Parti ile bir koalisyona girmeyeceklerini söylerken CHP hükümeti kuracak partinin kendisi olacağını iddia etti. 

AK Parti'yle koalisyon ihitmalinde en çok adı geçen parti olan MHP'nin Geenel Başkanı Devet Bahçeli, "AKP-CHP-HDP'yi esas alacaksanız, 469 geniş tabanlı bir koalisyon olur. Böyle bir yapılanma içerisinde Milliyetçi Hareket Partisi şerefi ve haysiyeti ile çok güzel bir ana muhalefet görevini de üstlenmeye hazırdır. Bunların hiçbirisinden sonuç alınamıyorsa. En erken seçim ne zaman olacaksa o zaman da seçim olur" dedi.

CHP Sözcüsü Haluk Koç ise, "Sayın Kılıçdaroğlu ve CHP hükümeti kurabilecek en güçlü siyasi aktör olmuştur" diye konuştu.

TBMM'ye girecek milletvekillerinin belli olmasıyla, 25. dönemin açılışını yapacak milletvekili de belli oldu. CHP'nin 77 yaşındaki eski lideri Deniz Baykal, en yaşlı üye sıfatıyla, TBMM Başkanı olarak meclisi açacak.

Önce milletvekilleri yemin edecekler. Sonra Meclis Başkanlık Divanı kurulacak. Dolayısıyla yasama organı işlemeye başlayacak.

Meclis Başkanlık Divanı'nın kurulmasından itibaren 45 gün içinde yeni bir hükümet hükümet oluşturulamazsa, Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.

Yukarı

Business HT×