BIST 100 10.218,58 % -0,49
USD/TRY 32,3066 % 0,15
EUR/TRY 34,8361 % 0,06
Piyasalar
10.218,58
% -0,49
32,3066
% 0,15
34,8361
% 0,06
1,0771
% -0,10
43,15
-0,85
2.360,50
% 0,60
82,79
% -1,30
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dış basının yorumları

Uluslararası basın ilk seçim sonuçlarını dünyaya böyle duyurdu

Türkiye'deki seçim sonuçlarını uluslararası basın dünyaya böyle duyurdu
07 06 2015, 23:06

Türkiye, 25. dönem milletvekillerini seçmek için sandığa gitti ve sonuçların belli olmasıyla yabancı medya kuruluşlarından ilk yorumlar gelmeye başladı.

Bloomberg: “Seçim sonuçları, 2002 yılında iktidara geldiğinden beri Türk politikasını yönlendiren AK Parti’ye büyük bir darbe oldu” diyen Bloomberg,  yatırımcıların daha önce koalisyon hükümeti ihtimalinin ülkenin finans piyasalarını sarsabileceğini söylediğini hatırlattı.

Bloomberg’e konuşan Teneo Intelligence Direktörü Wolfgang Piccoli’ye göre, sonuçlar “artan politik istikrarsızlık ve ekonomi politikalarına dair belirsizlik döneminin” önünü açıyor.

Seçimin çözüm süreci açısından etkilerine değinen TEPAV Analisti Nihat Ali Özcan ise, “Erken seçim sonuçları AK Parti’nin toplumu kutuplaştıran politikalarının sonuçlarına katlanacağını gösteriyor. Kürtler seçim sonuçlarıyla güçlenecek ve kesinlikle taleplerinde daha iddialı olacaklar” dedi. 

Reuters: Haber ajansı Reuters, “Kısmi sonuçlara göre, AK Parti’nin mecliste salt çoğunluğu elde edememesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üzerine daha fazla güç alma umutları önemli bir darbe aldı” dedi.

Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçimleri “Yeni Türkiye, ve kısa ömürlü koalisyonların, ekonomik istikrarsızlığın ve darbelerin hakim olduğu geçmişe geri dönüş arasında yapılan bir seçim" olarak değerlendirdiğini belirten Reuters, sonuçların 12 yıldır kesintisiz devam eden tek parti iktidarının sonu olduğunu söyledi.

New York Times: Seçimlerin çok gergin bir ortamda gerçekleştiğini söyleyen New York Times, cumhurbaşkanının anayasaya göre tarafsız kalma yükümlülüğüne rağmen, AK Parti lehine agresif bir kampanya yürüttüğünü söyledi.

New York Times haberinde, "Türk seçmenler, Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir ders verdi. Erdoğan’ın partisi, Anasaya’yı yeniden yazma ve Amerikan tipi başkanlık sistemi kurma ihtirasını sona erdiren tarihi bir seçimle Meclis’teki çoğunluğunu kaybetti" denildi.  Gazete, "Sonuçlar, Sayın Erdoğan'ın gücünü artırma çabalarını karaya oturttu" ifadesini kullandı.

Guardian: “İlk sayımlar, seçmenlerin iktidar partisinin anayasayı değiştirme girişimini reddettiğini gösteriyor” diyen Guardian, “Pusulada Erdoğan’ın adı yazmasa da aslında bu seçim, cumhurbaşkanına Türk demokrasisini önemli oranda değiştirecek güçler verip verilmeyeceğine ve ülkenin en güçlü politikacısı olarak hükümdarlığının devam edip etmeyeceğine dair bir referandumdu” dedi.

Alman basınının yorumları ise şöyle oldu:

ZDF: İlk tahminlere göre; AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet partileriyle koalisyon yapmak zorunda. Erdoğan’ın başkanlık sistemi zor durumda.

Die Welt: Türkiye seçimini yaptı. İktidar partisi AKP çoğunluğu kaybetti. Kürt yanlısı parti HDP parlamentoya girmeyi başardı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): Türkiye’deki parlamento seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi AKP, tek başına iktidarı kaybetti. Oyların yüzde 80’ine bakıldığında, Erdoğan’ın anayasa değişikliği tehlikede.

Suddeutsche Zeitung: Seçimlerin Türkiye Cumhurbaşkanı için zaferle sonuçlanması umuluyordu. İlk sonuçlara bakıldığında, sadece anayasayı değiştirecek çoğunluk değil, tek başına iktidar da zor görünüyor.

Die Zeit: Kürt partisi HDP parlamentoya girdiği için, AKP’nin tek başına iktidarı zor görünüyor.

Bild: AK Parti kaybetti. Yüzde 40 ile birinci parti oldu ama, 2011 seçimlerinde yüzde 50’ye yakındı. HDP’nin barajı geçmesi, AKP’nin planlarını değiştirdi. Bunların başında başkanlık sistemi geliyor. AKP 261 dolayında milletvekili çıkartacak gibi. AK Parti  anayasayı referanduma götürecek 330 milletvekili hedefliyordu.” 


Yukarı

Business HT×