BIST 100 9.699,84 % 0,57
USD/TRY 32,5152 % -0,12
EUR/TRY 34,7961 % -0,19
Piyasalar
9.699,84
% 0,57
32,5152
% -0,12
34,7961
% -0,19
1,0690
% -0,10
45,35
0,00
2.318,96
% -0,13
88,13
% -0,33
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Diyarbakır mitinginde patlama

Diyarbakır'da HDP'nin İstasyon Meydanı'nda düzenlediği miting sırasında trafoda patlama meydana geldi. Tarım Bakanı Mehdi Eker, patlamada 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'ün üzerinde de yaralı olduğunu söyledi.

HDP Diyarbakır Mitingi'nde patlama
HABERTURK.COM 05 06 2015, 18:26

HDP'nin Diyarbakır mitinginde patlama meydana geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'da HDP mitinginde art arda meydana gelen iki patlamada 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'ün üzerinde yaralı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İstikrar ve güven ortamına gölge düşürmeye yönelik her türlü girişime karşı müteyakkız durumdaki devletimizin ilgili birimleri, Diyarbakır'daki son olaya ilişkin inceleme ve soruşturmayı da hassasiyetle yürütmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP'nin Diyarbakır mitinginde meydana gelen patlama dolayısıyla mesaj yayımladı. 

Diyarbakır'da HDP'nin mitingi esnasında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlar olduğunu derin bir teessürle öğrendiğini belirten Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

"Türkiye'de pazar günü yapılacak seçimler öncesinde, demokrasimize, ülkemizdeki huzur ve kardeşlik ortamını bozmaya yönelik bu tür provokasyonlara karşı tüm vatandaşlarımızın dikkatli olmaları büyük önem arz ediyor. İstikrar ve güven ortamına gölge düşürmeye yönelik her türlü girişime karşı müteyakkız durumdaki devletimizin ilgili birimleri, Diyarbakır'daki son olaya ilişkin inceleme ve soruşturmayı da hassasiyetle yürütmektedir. Olayda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum."

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise olaya ilişkin "Bu meselenin arkasında ne varsa; trafo patlaması mı bir suikast mi herhangi bir provokasyon mu bunu tetkik edeceğiz, gerekli sonucu en kısa zamanda elde edeceğiz." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Vali beyle konuştum, gerekli talimatları verdim. Buradan bütün Türkiye'ye özellikle de Diyarbakır'lı kardeşlerime sesleniyorum: Lütfen istismarlara, provokasyonlara karşı uyanık olalım. Bu konuyu hiç kimse provoke etmemeli. HDP'ye geçmişte yapılan bazı saldırıları, Adana'da, Mersin'de nasıl faili bulmuşsak; - bunun bir saldırı mı, kaza mı olduğu belli değil ama - ne varsa arkasında çıkaracağız, hesabını da sorarız. Ben Başbakan olarak, AK Parti'ye yapılan saldırıyı nasıl en sert şekilde karşılarsam; MHP'ye, CHP'ye, HDP'ye, HÜDAPAR'a yapılan saldırıyı da kınar, onun için de gerekli tedbiri alırız" açıklamasını yaptı.

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter adresinden yaptığı açıklamada, "Birazdan Diyarbakır il binamızın önünde açıklama yapacağım. Hiç bir tahrike mahal vermeden herkesi il binamızın önüne davet ediyorum. Barış kazanacak, bundan emin olun ve sağduyuyu elden bırakmayın." dedi.

HDP Diyarbakır mitingi patlama nedeniyle iptal edildi, kalabalık miting alanından dağıldı.

Diyarbakır Emniyet Müdürü yaptığı açıklamada, "Trafo patlamasında 1 polis 5 sivil yaralandı" dedi. 

Alınan bilgiye göre, İstasyon Meydanı'nda HDP'nin düzenlediği miting sırasında, yol kenarındaki trafoda patlama meydana geldi.

Olay nedeniyle miting alanındaki vatandaşların dağıldığı görüldü.

SAĞLIK BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Müezzinoğlu, Bursa'daki seçim çalışmaları sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da HDP mitingindeki patlamanın trafodan kaynaklandığı yönünde bilgi aldıklarını söyledi.

Olay yerine kısa sürede çok sayıda sağlık ekibinin yönlendirildiğini aktaran Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Bütün Acil Hizmetleri Genel Müdürlüğünün takip ettiğini, ambulans uçağımızın da her ihtimale karşı tedbiren acil destek içinde yönlendirdiğimizi söyleyebilirim. Temenni ederim ki can kaybı olmaz. Yaralılarımıza da en kısa zamanda şifalar diliyorum. Seçim atmosferinde bunun herhangi bir art niyete veya farklı bir gerekçe arkasında da olmamasını temenni ediyorum. Ümit ederim ki bu beklenmedik bir kazadır ama bir organizasyon veya farklı bir şeyse o da tabii seçim atmosferinde bizi ayrıca üzer. O, emniyetin işi ama acil hizmetleri anlamında her türlü tedbirin alındığını ve her türlü desteğin verildiğini söyleyebilirim."

Müezzinoğlu, sonuçta tüm siyasi partilerin "demokrasi, milli irade ve sandık" dediğini dile getirdi.

Seçimlerin sağlıklı bir ortamda geçmesini temenni eden Müezzinoğlu, "Oradaki tüm vatandaşlarımıza 'geçmiş olsun' diliyorum. Mitingle alaka kurmayı şu anda doğru bulmuyorum. Bir trafo, beklenmedik bir hadise ise bunun farklı yerlere çekilmemesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Enerji Bakanı Taner Yıldız ise patlamanın trafo kaynaklı olmadığını ifade etti. 

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da "Bu olay, bütün boyutlarıyla araştırılacak, tetkik edilecek. Nedir, önce olayın ne olduğunu anlamak gerekiyor, aydınlatılmasını beklemek gerekiyor. Onun üzerine daha kapsamlı değerlendirmeler yapmak gerekir" dedi.

Yukarı

Business HT×