BIST 100 9.105,79 % 0,28
USD/TRY 32,3877 % 0,13
EUR/TRY 35,0436 % 0,07
Piyasalar
9.113,52
% 0,37
32,3880
% 0,14
35,0441
% 0,08
1,0796
% 0,08
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

3. köprüde iflas şoku

Üçüncü köprü projesinde görev alan üç taşeron şirketinin, kurdaki yükselişin getirdiği maliyet artışı nedeniyle iflas erteleme istediği belirtildi

Üçüncü köprü projesinde görev alan üç taşeron şirketinin, kurdaki yükselişin getirdiği maliyet artışı nedeniyle iflas erteleme istediği belirtildi
01 06 2015, 07:04

Yapımı devam eden 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesi kapsamında yol, tünel ve hafriyat işleri yapan 3 ayrı taşeron firma iflas erteleme istedi.

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, taşeron firmaların mali yapılarındaki bozulmaya, dolar kurundaki yükseliş ve bunun sonucunda artan maliyetlerin sebep olduğu belirtiliyor.

Üç ayrı mahkemede görülen dosyalarda firmaların talebi olan tedbir kararları verildi; kayyum atamaları yapıldı. 

IC İçtaş-Astaldi ortaklığı ile yapılan 3. köprü projesi kapsamında bir çok taşeron firma hafriyat, tünel ve yol işlerini üstlendi. Taşeron firmalardan üçü bozulan mali yapılarını düzeltemeyince mahkemeye başvurma yoluna gitti.

KUR OYNAKLIĞI MALİ DENGELERİ BOZDU

Geçtiğimiz günlerde iflas erteleme talebinde bulunan firmalardan biri ESA İnşaat oldu. 25 yıla yakın bir süreden beri tünel ve hafriyat işlerinde çalışan şirket 3. köprünün Anadolu ayağında Beykoz Poyrazköy’de hafriyat işleri yapıyor. Şirket bu bölgedeki çalışmasını önümüzdeki yıl tamamlamayı planlıyor.

Ancak geçtiğimiz yılın sonundan itibaren yükselme eğilimine giren dolar kuru ESA İnşaat’ın mali dengesini bozdu. Borca batık duruma gelen şirket, hacizlere karşı korunmak ve faaliyetlerini sürdürebilmek için mahkemeden tedbir talebinde bulundu. 

İstanbul Anadolu 7. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, kurlardaki artışın şirketin mali yapısını bozduğuna işaret edildi. Dava başvuru dilekçesinde, ortaya çıkan ek finansman ihtiyacının da yüksek faizlerle karşılanmak durumunda kalındığına işaret edildi. Sunulan iyileştirme raporunu da inceleyen mahkeme geçtiğimiz 18 Mayıs’ta şirket hakkında tedbir kararı verdi; 2 kişiyi kayyum olarak atadı. Bu kararla, ESA alacaklılara karşı korumaya alınmış oldu.

ESA İnşaat’ın avukatı Ersin Sevindik, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, firmanın leasing firmalarından kiraladığı iş makineleri için, kurdaki yükselme nedeniyle ödeme sıkıntısı yaşadığını söyledi.

İflas erteleme talebi ile mahkemenin yolunu tutan bir diğer şirket ise İSDEM Yapı İnşaat oldu. 3. köprü projesi kapsamında Riva-Hüseyinli arasında otoyol işi yapan İSDEM Yapı geçtiğimiz yıl 37 milyon lira ciro elde etti. 2002’den beri faaliyette olan İsmail Demir’e ait İSDEM Yapı borca batık duruma gelince iflas erteleme talebinde bulundu.

Kocaelispor Kulübü eski başkanı İbrahim Saral’a ait Saryapı İnşaat da iflas erteleme başvurusunu Kocaeli Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yaptı. Mahkemeye sunulan dava başvuru dilekçesinde şirketin borca batık duruma geldiği ifade edildi. Saryapı, 3. köprü projesi kapsamında 10 kilometrelik bir yol inşaatı yapıyor.

Yukarı

Business HT×