BIST 100 9.805,17 % 0,85
USD/TRY 32,5005 % -0,21
EUR/TRY 34,9543 % 0,29
Piyasalar
9.805,83
% 0,86
32,5006
% -0,20
34,9526
% 0,28
1,0728
% 0,27
44,84
-0,51
2.326,04
% 0,43
87,95
% -0,08
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yeni mezunlara kariyer tavsiyeleri

Üniversiteden mezun olmanın en stresli tarafı da bir sonraki adımınızı tanımlamaktır ve öğrenciler genellikle hemen iş bulamama korkusunu kapılır. LinkedIn'in küresel yetenek kurumunun kıdemli başkan yardımcısı Pat Wadors, kariyerinize başlarken başarılı olmanız için size birkaç tavsiyede bulundu

Yeni mezunlara kariyer tavsiyeleri
BUSİNESS İNSİDER 29 05 2015, 15:02

Üniversiteden mezun olmanın en strestli tarafı da bir sonraki adımınızı tanımlamakdır. Okuldan mezun olur olmaz iş bulmak kolay değildir çünkü tek mezun siz değilsiniz, üniversiteler her yıl milyonlarca mezun çıkarır.

Peki okul biter bitmez kariyere atılabilmeyi başarmanın sırrı nedir?

Bu soruya özel bir cevap yok ama profesyonel sosyal paylaşım platformu LinkedIn'in küresel yetenek kurumunun kıdemli başkan yardımcısı Pat Wadors, gerçek dünyada deneyim elde etmeye başlamanın en iyi yolunun bağlantı kurmak olduğunu vurguladı.

Wadors Business Insider'a verdiği bir röportajda "Ödevinizi şimdi yapın, bağlantılarınızı şimdiden kurun. Ve fırsatları şimdiden değerlendirin. Bu gerçekten önemli" dedi.

İşte Wadors'un verdiği tavsiyelerden en önemlileri:

  • Deneyiminizin olmamasına bu kadar takılmayın. Wador, önemli olanın iş pozisyonu ya da ünvan olmadığını söylüyor. Önemli olanın deneğim olduğunu dile getiren Wador, henüz deneyinimiz olmasa bile bunun bir sorun teşkil etmediğini ve kariyerinizin ilk on senesini bir "yolculuk" olarak algılamanız gerektiğini söylüyor. Wador'a göre göre, bu sırt çantanızı takıp Avrupa turuna çıkmanız gibi birşey ve yaptığınız her iş, edindiğiniz her beceri pasaportunuza basılmış bir mühür gibi.
  • Çalışmak istediğiniz şirketleri ziyaret edin. Eğer çalışmak istediğiniz şirkette staj yapmadıysanız kendinizi tanıtmaya çalışın. Mesela şirketi görmek için çalışanlarla irtibata geçebilirsiniz. Wador, "İş arıyorum demeyin, oraya bağlantı kurabilmek için gideceksiniz." diyor. Böylece eğer sonuç olarak o şirkette staj veya çalışma şansı elde ederseniz, zaten orada çalışan insanları tanıyor olduğunuz için etkileşim kurmanız kolaylaşır.
  • Henüz tam olarak ne yapmak istediğinizi bilmiyor olmanız sorun değil. Wadors, konu kariyer seçimine geldiğinde fikrinizi ya da yolunuzu muhtemelen değiştireceğinizi, ve bundan hiçbir sorun olmadığnı söylüyor. Ayrıca, "Ebeveynlerinizin ilerlediği yolda gitmeniz gerekmediğini hatırlamalısınız, büyüyünce nerede olacağınızı bilmenize de gerek yok. Bu bir başkasının sizden beklentisi, sizin değil."  diyen Wadors, son olarak bütün kariyer değişikliğinizin illa hiyerarşi odaklı değil, sektörel olarak da gerçekleşebileceğini ekliyor. "Lateral adımlar atacaksınız. Sektör değiştireceksiniz. Aradığınız şey ünvan değil, deneyim ve beceri olmalı. Ünvana takılı kalmayın."
  • İlk işinizde ya da staj döneminizde geri bildirim isteyin. Okulda olduğunuzda hocalar zaten performansınıza göre size not verdiği için, genelde geri bildirim istemeye alışık değilsiniz. Ama gerçek hayatta okulda olduğu gibi performans üzerine derecelendirme yoktur. Bu yüzden beklentileri karşıladığınızdan emin olmanız çok önemli. Wadors, "Gerçek hayatta geri bildirim alabilmek için istemeniz gerekir. Ve istediğiniz zaman dinlemekte genelde daha istekli olursunuz" diyor.
Yukarı

Business HT×