BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Skandalın detayları

Tarihin en büyük spor skandallarından biri olan operasyonu ve etkilerini anlamak için bilmeniz gerekenler

tarihin en büyük spor skandallarından biri olan operasyonu ve etkilerini anlamak için bilmeniz gerekenler
28 05 2015, 09:41

Dünya futbolunun yönetici organı FIFA, başkanlık seçimlerine sadece iki gün kala dev bir yolsuzluk operasyonuyla sarsıldı.

Yolsuzluk, rüşvet, para aklama, şantaj ve elektronik dolandırıcılık suçlanan 9 FIFA yöneticisi ve 5 şirket yetkilisi ABD'nin talebi üzerine İsviçre polisi tarafından gözaltına alınarak tutuklandı.

İşte tarihin en büyük spor skandallarından biri olan operasyonu ve etkilerini anlamak için bilmeniz gerekenler:

SUÇLAMALAR

Hazırlanan iddianameye göre, FIFA yöneticileri spor pazarlama şirketi yetkililerinden Kuzey ve Güney Amerika'daki turnuvaların medya ve pazarlama hakları için rüşvet almakla suçlanıyor. Son 20 yıldır Güney Amerika ve Kuzey Amerika bölgelerinde yapılan tüm turnuvalarda rüşvet ilişkilerinin kullanıldığı iddia ediliyor.

Ancak suçlamalar bununla sınırlı değil. 161 sayfalık iddianamede sanıklara yönelik 47 suçlama bulunduğu kaydedildi. 2018 yılında Rusya ve 2022 yılında Katar'da düzenlenecek Dünya Kupası organizasyonları için 2010 yılında yapılan seçimlerin de incelemeye alındığı belirtildi. 

ABD Adalet Bakanlığı açıklamasında, "Futbol yöneticileri, iki jenerasyondur bulundukları makamı kendi çıkarları için kullandı. Bu yöneticiler, ahlaki prensibi olmayan spor pazarlama şirketi yöneticileri ile birlikte rekabeti ortadan kaldırarak belirli şirketlerle karlı anlaşmalar imzalama karşılığında sistemli olarak rüşvet ve komisyon elde ettiler" dedi.

KİMLER SUÇLANIYOR?

FIFA yetkilileri, spor medyası, pazarlama şirketi yöneticileri ve yasa dışı ödemeler yoluyla para aklayan aracılar birincil şüpheliler.

Suçlanan FIFA yetkilileri ise şöyle:

  • FIFA Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi, Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) Başkanı, Uruguaylı Eugenio Figueredo
  • FIFA Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi, Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu (CONCACAF) Başkanı İngiliz Jeffrey Webb
  • FIFA İcra Kurulu Üyesi, Kosta Rikalı Eduardo Li
  • FIFA üyesi ve Brezilya Futbol Federasyonu Başkanı Jose Maria Marin
  • FIFA yetkilisi, Orta Amerika Futbol Birliği (UNCAF) ile Nikaragua Futbol Federasyonu Başkanı Julio Rocha
  • Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler (CONCACAF) Ateşesi İngiliz Costas Takkas
  • Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) İcra Kurulu Üyesi ve Venezuella Federasyonu Başkanı Rafael Esquivel

FIFA SEÇİMLERİ VE BLATTER

1998 yılından bu yana FIFA başkanlığını yürüten Joseph Sepp Blatter'ın adı suçlanan yetkililer arasında geçmiyor. Ancak operasyonun FIFA'da Cuma günü yapılacak başkanlık yarışı öncesinde gelmesi, Blatter'ın yeniden seçim umutlarına büyük darbe vurdu.

Başkanlığı boyunca pek çok eleştiriye maruz kalan FIFA başkanı dün yaptığı açıklamada, “Bugün olanların insanların bizi nasıl gördüğünü etkileyeceği biliyorum” dedi.

Operasyon patlak vermeden önce Blatter, FIFA üyeleri arasındaki popülaritesi sayesinde rakibi Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin karşısında açık ara favori gösteriliyordu. Hala kazanması beklense de seçim üzerindeki belirsizlik çok artmış durumda. UEFA da dün yaptığı açıklamada operasyonlar sonrasında seçimin ertelenmesi çağrısında bulundu.

KATAR VE RUSYA'YA NE OLACAK?

Katar ve Rusya'da yapılacak Dünya Kupası organizasyonlarının ev sahibi seçim süreçlerinin de soruşturulacağının açıklanması, bu iki tartışmalı tunuvanın geleceği hakkında da soru işaretleri yarattı.

Ancak iddianamede ev sahiplerinin belirlenmesi için yapılan oylamalarla ilgili herhangi bir rüşvet suçlamasından açıkça bahsetmiyor. Bu sebeple şu aşamada her iki organizasyon için de bir iptal beklenmiyor.

SPONSOR TEPKİSİ

Tutuklamaların ardından Dünya Kupası'nın sponsor şirketleri de rahatsızlıkları ifade etmeye başladı. Şirketler kendi imajlarını zedeleyecek bir organizasyon içinde yer almaktan çekiniyor. 

Aralarında Coca Cola, Adidas, Gazprom ve Mc Donald's'ın da bulunduğu şirketler yaptıkları açıklamalarda endişlerini dile getirdi.

ABD ADALET BAKANLIĞI'NIN BAĞLANTISI NE?

İddianamede,1990'lardan itibaren şüpheliler ve suç ortaklarının işlemlerini temel olarak Amerikan finansal sistemi üzerinden gerçekleştirdikleri belirtiliyor. ABD özel sermaye şirketlerine erişim için ABD'li finansal kurumların ve para aktarma yöntemlerinin kullanılması da buna dahil.

Yukarı

Business HT×