BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 34,8237 % -0,55
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
34,8237
% -0,55
1,0775
% -0,12
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Kıbrıs enerjisinden vazgeçmeyiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ve adanın enerji kaynaklarıyla ilgili politikalarımızdan taviz vermemiz söz konusu değildir" dedi

Erdoğan: Kıbrıs'taki enerji politikamızdan taviz vermeyiz
25 05 2015, 13:25

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Kıbrıs çevresindeki enerji kaynaklarıyla ilgili politikalarından taviz vermesinin söz konusu olmadığını ve buradan çıkarılacak kaynakların uluslararası piyasalara ulaşmasında kilit ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nun açılışında konuşan Erdoğan, Türkiye'nin doğu-batı ve kuzey-güney enerji koridorlarının merkezinde yer alan bir ülke olduğunu belirterek enerjinin bir işbirliği unsuru olması gerektiğini kaydetti ve "Türkiye, kaynak ülkelerle tüketici piyasaları arasında güvenli köprü olmaya devam edecektir" dedi.

Bu çerçevede Türkiye'nin de içinde yer aldığı Güney Gaz Koridoru, TANAP gibi uluslararası projelerin enerji arz güvenliği ve çeşitlendirilmesi konusundaki önemine dikkat çeken Erdoğan, Irak'ın her bölgesi ile de enerji işbirliğini geliştirmeye çalıştıklarını ifade etti.

"Doğu Akdeniz'in enerji haritasında önemli bir rol oynayacak Kıbrıs ve çevresindeki enerji kaynakları da bizim enerji diplomasimizde önemli yer tutuyor" diyen Erdoğan, "KKTC'nin ve adanın enerji kaynaklarıyla ilgili politikalarımızdan taviz vermemiz söz konusu değildir. Bölgede çıkarılacak herhangi bir kaynağın tüm ada halkının olduğunu her fırsatta dile getirdik, dile getiriyoruz. Oradan çıkarılacak kaynağın kullanılmasında ve uluslararası piyasalara ulaştırılmasında kilit ülke Türkiye'dir" dedi.

Kıbrıs'ta Rum tarafının Türkiye'nin ada çevresindeki sismik araştırmalarını gerekçe göstererek müzakere masasından çekilmesiyle geçen yıl sonunda kesintiye uğrayan çözüm müzakereleri 15 Mayıs'ta yeniden başlamıştı.

Türkiye'nin başta nükleer enerji olmak üzere enerjide alternatif kaynaklara büyük önem verdiğini de belirten Erdoğan, Türkiye'nin enerji ihtiyacının ve tüketiminin de giderek arttığını belirtti.

"Enerjide dışa bağımlılığı azaltma çalışmaları kapsamında özelleştirmeler başta olmak üzere özel sektörün aktif olması için gayret gösterdik, gösteriyoruz" diyen Erdoğan, "Enerjide özel sektörün payı yüzde 70 düzeyine ulaştı. Biz artık yeni yatırımların yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşmasını istiyoruz. Bu çerçevede rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına da ivme kazandırdık" dedi.

Bu çerçevede Avrupa Birliği ile sürdürülen müzakerelere de dikkat çeken Erdoğan, Türkiye'nin enerji arz güvenliğine sağladığı katkıya rağmen müzakere sürecinde tıkanan fasıllardan birinin de enerji olmasının "çelişkili" bir durum olduğunu belirtirken, "Enerji arz güvenliğine yapıcı katkılarımızı sürdürüyoruz" dedi. 

Yukarı

Business HT×