BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3458 % 0,17
EUR/TRY 35,1071 % 0,10
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3458
% 0,17
35,1071
% 0,10
1,0797
% -0,29
47,65
-0,28
2.222,45
% 1,26
87,41
% 1,53
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Pegasus'tan kur önlemi

Euro ve TL'deki değer kaybına karşı hedge arayan Pegasus, çareyi dolarla satış yapan havalimanlarında buluyor

Pegasus'un euro riski kalkanı Bağdat'ın dolarları
ERCAN ERSOY - BLOOMBERG NEWS 21 05 2015, 07:24

Türkiye'nin en büyük düşük fiyatlı havayolu şirketi Pegasus, euro ve TL'deki düşüşün devam etmesinden doğacak riskleri minimuma indirmek için dolar gelirini artırma amacıyla Bağdat, Kuveyt ve Tel Aviv gibi noktalara uçuşlarını artırmayı planlıyor.

Bloomberg'e röportaj veren Pegasus CEO'su Sertaç Haybat, şirketin dolar cinsinden satış yapabildiği havalimanlarında büyüme hedefi kapsamında Erbil, Türkmenbaşı ve Kaliningrad'ı da gözden geçirdiğini söyledi.

Haybat, “Gelirimizin önemli bir bölümü euro cinsiden olduğu için, onu hedge etmek zorundayız” dedi. Birinci çeyrek satışlarının yüzde 82'si TL ve euro cinsinden olan Pegasus'un yakıt ve uçak gibi temel maliyetleri ve borcunun büyük bir kısmı dolar cinsinden.

Türk lirası, 31 ana para birimi arasında bu yıl en kötü performans gösteren ikinci para birimi olurken, euro da dördüncü oldu. Bu durum Türkiye'nin Türk Hava Yolları'ndan sonra ikinci en büyük havayolu şirketi olan Pegasus'un ilk çeyrekteki zararında da büyük rol oynadı. Uçuş noktalarının para birimine göre belirlenmesi, dolardaki güçlenmenin şirketin iş kararlarını da ne kadar etkilediğini gösteriyor.

AK Invest analisti Ömer Ömerbaş da, “Yeni rotaların eklenmesiyle dolar gelirlerinde kademeli bir artış bekliyoruz” diyor.

BÜYÜME HEDEFLERİ

Pegasus ayrıca önümüzdeki iki yıl içinde filosunu yaklaşık beşte bir büyütmek istiyor. Haybat, “Yeni piyasalarda operasyonlara başlarken, diğerlerinde uçuş sıklığını artırmak istiyoruz. Bu yıl için en önemli hedeflerimizden biri bu” dedi.

Haybat, havayolu şirketinin yolcu sayılarında da yaklaşık yüzde 17'lik bir büyüme yakalayarak Türkiye için yıl sonu beklentisi olan yüzde 12'nin üzerinde bir büyüme hedefliyor.

37 ülkede 91 noktaya uçan şirketin, 2014'te yolcu sayısı 19,7 milyon, satışları ise 3,1 milyar lira (1,2 milyar dolar) olarak gerçekleşmişti.

TAHVİL PLANLARI

Şirketin dolar cinsinden borçlanmaya devam ettiğini söyleyen Haybat, Pegasus'un uçaklarla desteklenen Ekipman Teminatlı Geliştirilmiş Kredi Sertifikası (EETC) veya Japon öz sermayeli faaliyet tipi finansal kiralama yöntemi (Jolco) gibi menkul kıymetleri kullanmayı da düşündüğünü söyledi. EETC'ler teminatsız havayolu tahvillerine göre daha çok tercih ediliyor, çünkü bu tarz enstrümanlar havayolu şirketinin iflas etmesi durumunda yatırımcılara uçaklar üzerinde hak tanıyor. Jolco'lar ise genelde yeni uçak finansmanı için kullanılıyor ve kiracılara erken satın alma opsiyonu sağlıyor.

Haybat, “Bu finansman opsiyonları için Goldman Sachs ve Citigroup da dahil olmak üzere pek çok bankayla görüşmeler yürütüyoruz. Kararımızı finansman maliyetlerini kısıp kısamayacağımıza göre vereceğiz. İhracat kredi kurumları üzerinden klasik finansmanla devam etmeye de karar verebiliriz” dedi.

Türk Hava Yolları da bu yıl Goldman Sachs ve Citi aracılığıyla 328,3 milyon dolarlık EETC satışı gerçekleştirmişti.

Yukarı

Business HT×