BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5487 % -0,06
EUR/TRY 34,8581 % 0,01
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5637
% -0,01
34,8580
% 0,01
1,0697
% -0,01
45,35
0,00
2.316,17
% -0,25
88,06
% -0,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İspanya seçimlerinde ne olacak?

İspanya pazar günü yerel seçimler için sandığa giderken yatırımcıyı artık radikal sol parti Podemos’tan ziyade yeni merkez sağ partisi Ciudadanos (Vatandaşlar) meraklandırıyor

İspanyol ‘taht oyunlarında’ rüzgar dönüyor
ÖZGE ÖZDEMİR 20 05 2015, 17:49

Avrupa Birliği’nde ekonomik krizin en çok sarstığı ülkelerden biri olan İspanya’da bundan tam dört yıl önce demokrasi tarihinin en geniş katılımlı gösterileri düzenlendi.15 Mayıs’ta başlayan hareket kapsamında, ülkenin en büyük şehirleri Barselona ve Madrid’in göbeğinde işgal eylemleri gerçekleştirildi. İspanya’nın dört bir yanında ekonomik krizin yarattığı işsizliğe isyan etmek ve kemer sıkma politikalarına karşı çıkmak için milyonlar sokaklara döküldü.

Bu eylemler, Öfkeliler adı verilen oluşumun ortaya çıkmasına, İspanya’nın ‘kayıp kuşağı’ olarak bilinen ve işsizlikten muzdarip olan gençlerinin politikleşmesine sebep oldu. İşte İspanya, bu eylemlerle parçalanan siyasi ortamda pazar günü yerel seçimlere gidiyor. Yıl sonunda düzenlenecek genel seçimlerin ipuçlarını verecek bu seçimlerde, iktidardaki Halk Partisi ve muhalefette yer alan İspanya Sosyalist İşçi Partisi arasındaki ikili güç mücadelesi sarsılacak. İki yeni parti Podemos (Yapabiliriz) ve Ciudadanos’un (Vatandaşlar) kazanacağı oylar, özerk parlamentolarda koalisyon hükümetlerinin kurulmasına yol açacak.

AVRUPA'NIN YÜKSELEN YILDIZI

İspanya bu yılın ilk çeyreğinde beklenilenin üzerinde bir büyüme oranıyla Avrupa’nın yükselen yıldızları arasına girdi. İspanya’nın yurtiçi hasıla büyümesi, bir önceki çeyrek dönemden yüzde 0.9, yıllık bazda ise yüzde 2.6 genişledi. Ülke ekonomisi, ilk çeyrek dönemde yedi yılın en hızlı büyümesini kaydetti. Bu rakam İspanya’nın İngiltere’den üç kat, ABD’den 18 kat daha hızlı büyüdüğünü ortaya koyuyor. Ekonomi Bakanı Luis de Guindos ise 2015 için büyüme beklentisini yüzde 3.5’e yükseltti. 

Ancak göstergelerdeki iyileşme, iktidardaki Halk Partisi’nin seçimlerdeki performansını olumlu etkilemeye yetmiyor. İspanya’daki işsizlik rakamları, Yunanistan’dan sonra Avrupa Birliği içindeki en yüksek orana işaret ediyor. Önceki yıllara göre işsizlik azalmış olsa da ilk çeyrek işsizlik oranı yüzde 23.8 olarak açıklandı. Partisine yöneltilen yolsuzluk iddialarıyla başa çıkmaya çalışan Başbakan Mariano Rajoy’un geçtiğimiz seçimlerde olduğu gibi önümüzdeki dönemde de tek başına iktidar olmasına çok uzak bir ihtimal olarak bakılıyor.

SYRİZA RÜZGARI YAVAŞLADI

Yunanistan’da radikal sol parti SYRİZA’nın seçimlerde kazandığı zaferin ardından gözler İspanya’ya çevrilmişti. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın yakın arkadaşı olan Pablo Iglesias önderliğindeki Podemos, kemer sıkma politikalarından bunalmış İspanya vatandaşlarına ilaç gibi geldi. Ülkesinin borcu bitene kadar kravat takmamakta ısrar eden Çipras gibi 36 yaşındaki akademisyen Iglesias da kot pantalonu ve at kuyruğu saçıyla İspanya’nın dışlanmış gençlerini peşine taktı.

PODEMOS'A MERKEZ SAĞDAN RAKİP

Siyaseti, bütün dünyayı kasıp kavuran ‘Game of Thrones’ (Taht Oyunları) dizisine benzeten Iglesias, İspanya Kralı Felipe’ye dizinin DVD setini hediye etmesiyle büyük ses getirdi. Ancak son anketlere göre, SYRİZA zaferiyle İspanya semalarında esen radikal sol rüzgarı dinmiş durumda. Podemos’un anketlerdeki liderliğine, merkez sağdan gelen bir parti darbe vurdu.

Katalonya milliyetçiliğine karşı Barcelona’da kurulan Ciudadanos (Vatandaşlar) Partisi, bölgede edindiği başarıyı yerel ve genel seçimlere taşımaya karar verdi. Ciudadanos lideri Albert Rivera ise Çipras ve Iglesias gibi farklı bir imaj çalışmasıyla seçmen karşısına çıkmıştı. Rivera, Ciudadanos’un kurulduğu 2006 yılında kampanyasının ses getirmesi adına partisinin afişleri için soyundu.

MUHAFAZAKAR SEÇMEN

İspanya’da seçmenin sanılanın aksine daha muhafazakar olması, ibrenin Podemos’tan Ciudadanos’a kaymasında rol oynuyor. İspanyol gazetesi El Mundo’ya konuşan Rivera, partisinin Podemos’tan farkını, “Podemos intikam istiyor, biz ise adalet istiyoruz” diyerek ortaya koyuyor.

SYRİZA’nın kreditörleriyle yaptığı müzakerelerde hala bir başarı sağlayamadığını gören yatırımcılar ise Podemos’a yüksek bir şans vermiyor. İspanyol gazeteci Nuria Salobral’ın haberine göre yatırımcılar eskiden daha çok Podemos ile ilgili sorular sorarken şu an en çok Ciudadonos’u merak ediyor. İş dünyası şimdiden, yıl sonunda düzenlenecek genel seçimler sonucunda Ciudadonos’un Halk Partisi ya da İspanya Sosyalist İşçi Partisi ile gerçekleştireceği işbirliği ihtimaline odaklanmış durumda.

Yukarı

Business HT×