BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5842 % 0,05
EUR/TRY 35,0097 % 0,45
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5842
% 0,05
35,0097
% 0,45
1,0710
% 0,10
45,35
0,00
2.314,30
% -0,08
88,16
% 0,16
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Büyük liderlerin özellikleri

Büyük bir önder olabilmenin asıl sırrı birçok eşsiz özelliği bir araya getirmek. Peki bu özellikler neler?

Büyük liderlerin özellikleri
İNC 13 05 2015, 16:32

Büyük önderleri saptamak ve anlayabilmek biraz zor. Bir liderin iyi olup olmadığını ancak onun için çalıştığınızda anlarsınız ama iyi liderler bile önderliklerinin bu kadar etkili olmasına neyin neden olduğunu anlatmakta güçlük çekebilir. Aslında işin sırrı birçok eşsiz özelliği bir araya getirmek.

İşte liderlerin 12 özellik, bunları uygularsanız belki siz de birgün büyük bir lider olabilirsiniz.

1. Cesaret

"Cesaret, diğer bütün erdemeleri mümkün kılan ilk erdem." - Aristoteles

İnsanlar her zaman bir lideri takip etmeden önce cesur olup olmadığını görmek isteyeceklerdir. İnsanlar zor kararlar alabilecek, grubun iyiliğini koruyacak ve işler güçleşince çizgisinden sapmayacak birine ihtiyaç duyarlar. Ve insanlar, liderlerinin cesaretinden ancak ilham alarak kendileri de cesur olabilirler.

Cesur önderler için zorluk bir karşılama testidir, liderleri yüreklendirip kendilerini stratejilerine daha çok adamalarını sağlar.

Cesur olmayan liderler en güvenli yolu seçerler çünkü liderlik yapmaktan ziyade kendilerini korma altına almayı tercih ederler.

2. Etkili iletişim

"İletişim araçlarımız ne kadar ayrıntılı olursa, o kadar az iletişim kurarız.- Joseph Priestley

Liderlerin asıl görevi iletişim; hedeflerine ulaşmalarını sağlayan ana unsur. İyi bir konuşmacı değilseniz iyi bir lider de olamazsınız.

İyi iletişimciler insanlara ilham kanağı oluyor. Takipçileri ile aralarında gerçek, duygusal, kişisel, çok özel bir bağ kuruyorlar, ne kadar uzak mesafelerde olurlarsa olsun. Aynı zamanda iyi konuşmacılar insanları anlayabilme ve ihtiyaç duyduklarını söyleme kabiliyetiyle bu bağı güçlendiriyorlar. 

3. Cömertlik

"İyi bir önder, ona ait kabahatlerden biraz daha fazlasını, hak ettiği övgülerin ise biraz daha azını sahiplenen kişidir." - John Maxwell

Büyük liderler cömerttirler. Övgüleri paylaşıp, bolca iltifat dağıtırlar. Kendilerini, takipçilerininz başarısına adarlar ve ilham kaynağı olmak isterler.

4. Alçak Gönüllülük

"Alçak gönüllülük kendini küçük görmek değil kendini daha az düşünmek" - C.S. Lewis

Büyük liderler mütevazı olur. Otoritelerinin getirebileceği "herkesden daha iyiyim" düşüncesine karşı gelirler. Öyle ki gerektiği zaman kirli işleri tek başına yapmaya tereddüt etmezler ve takipçilerinin istemedikleri hiçbirşeyi yapmaya zorlamazlar. 

5. Platin kurala uymak

"Ne ekersen onu biçersin" 

Altın kural - insanlara sana davranmalarını istediğin şekilde davran - bütün insanların aynı olduğunu varsayıyor. İnsanların farklı şeylere değer verip, farklı şeylerden motve olabilceği göz önüne almıyor. Mesela birisi ünlü olmayı seviyorsa başka biri dikkat merkezinde olmaktan efret ediyo olabilir.

Bu yüzden bütük liderlerin altın kuralı bir adım yukarı çekip, Platin kuralına uymaları yani insanlar nasıl davranılmak istiyorlarsa onlara o şekilde davranmaları gerekir.

6. Tutku

"Sadece sevdiğiniz ve tutkulu olduğunuz şeyler üzerinde çalışırsanız işlerin nasıl olacağını gösteren usta bir plana ihtiyacınız kalmaz." - Mark Zuckerberg

Tutku ve heves bulaşıcıdır. Aynı can sıkıntısı ve hissizlik gibi. Hiçkimse işi hakkında isteksiz olan bir patron istemez. Büyük liderler yapmak istediklerinde tutkulular ve bu tutkuyu etraflarındaki herkesle paylaşmak isterler.

7. Otantiklik

"Olduğun gibi ol ve kalpten konuş - bir adamın tek sahip olduğu şeylerdir bunlar." - Hubert Humphrey

Otantiklik her konuda dürüst olmak demek - sadece söylediğiniz ve kim olduğunuz konusunda değil. Otantik olduğunuz zaman sözleriniz ve hareketleriniz kim olduğunuzu iddia ettiğiniz kişiyle aynı hizada ilerliyor. 

Otantik liderler şeffaf ve öngörülebilirler. Mükemmel değiller ama sözlerini yürüterek insanların saygısını kazanırlar.

8. Hedef sahibi olmak

"İnsanlara parmakla gösterip gidin demekle liderlik yapamazsınız. Ancak oraya kendiniz giderek liderlik yapabilirsiniz." - Ken Kesey

Görüş nereye gittiğiniz açıkça gösterse de, hedef sahibi olmak oraya neden gittiğinizi anlıyor olmak demek. İnsanlar kendilerinden büyük birşeye ait olma hissini severler. Büyük liderler bu hissi verir.

9. Mesuliyet

"Eski Romalıların bir geleneği vardı: mühendislerinden biri ne zaman yeni bir kemek inşaa etse, kapılar yukarı çekilerecek açıldığı için, mühendisler tüm mesuliyeti üstlenirlerdi: kemerin altında beklerlerdi." - Michael Armstrong

Büyük liderler takipçilerini kollarlar. Suçlayacak insan aramazlar ve başarısız olduklarında utanmaktan korkmazlar. Hiçbir zaman "Bütün sorumluluk bende" demekten korkmazlar ve insanların güvenini arkalarını kollayarak kazanırlar.

10. Yaklaşılabilirlik

"Yönetim elinizle bir güvercin tutmak gibi birşey. Çok sıkarsanız onu öldürürsünüz ama yeterince sıkmazsanız uçup gider." - Tommy Lasorda

Büyük önderler meydan okumaları, eleştirileri ve kendileri dışındaki görüşleri iyi karşılarlar. Büyük liderler yaklaşılabilir olduklarını göstererek yaratıcı fikirlerin onlara ulaşabilmesini kolaylaştırıyorlar.  

Hepsi bir araya gelince...

Büyük bir önder olmak tabiki bütün bu özellikleri aynanda barındırmak demek değil. Bir seferde bir ya da iki kritere odaklanın; her kademeli gelişme sizi daha etikili yapacaktır. İlk sefer bu özelliklere sahipmişsiniz "gibi yapabilirsiniz". Ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar gerçek olacaklardır.

Yukarı

Business HT×