BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5295 % 0,18
EUR/TRY 34,7414 % 0,24
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5282
% 0,18
34,7328
% 0,22
1,0646
% -0,25
45,49
0,00
2.380,65
% 0,83
87,23
% -0,07
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ABD Senatosu İran tasarısını onayladı

ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi, Kongre'ye İran'la herhangi bir nükleer anlaşmayı onaylama ya da reddetme hakkı veren tasarıyı kabul etti

ABD Senatosu İran tasarısını onayladı
AA 15 04 2015, 06:10

ABD Senatosu Dış İlişkiler KomitesiKongre'ye İran'la nükleer müzakerelerde varılacak olası bir nihai anlaşmayı onaylama ya da reddetme hakkı veren tasarıyı oy birliğiyle kabul etti.

Komitenin Cumhuriyetçi Başkanı Bob Corker'ın öncülük ettiği tasarı, 19 oyla onaylandı.

ABD Başkanı Barack Obama, nükleer müzakereler devam ederken Kongre'nin İran'la ilgili tasarı geçirmesine şiddetle karşı çıkıyor ve veto tehdidinde bulunuyordu ancak Beyaz Saray bugün, tasarının iki partinin uzlaşısı sonucunda hazırlanan yeni versiyonunu destekleyebileceğinin işaretini vermişti.

Tasarının yeni hali, Tahran'ın nükleer silah geliştirmesini engelleyen ve bunun karşılığında İran'a yönelik yaptırımların yumuşatılmasını öngören bir nihai anlaşmayı gözden geçirmesi için Kongre'ye tanınan süreyi 60 günden 30 güne indiriyor. Bu sürede Obama, başkanlık kararnamesiyle getirdiği yaptırımları kaldırabilecek ancak Kongre tarafından çıkarılan yaptırımları iptal edemeyecek. Anlaşma Kongre'ye 9 Temmuz'dan sonra sunulduğu takdirde gözden geçirme süresi tekrar 60 güne çıkacak.

Başkan Obama'yı Kongre'ye her 90 günde bir, İran'ın herhangi bir nihai anlaşmanın şartlarını yerine getirdiğini teyit etmekle yükümlü tutan uzlaşı tasarısında ayrıca, Obama yönetiminin bir önceki taslakta en fazla itiraz ettiği maddelerden, Başkan'ın her 90 günde bir Kongre'ye, İran'ın ABD'ye yönelik terör eyleminde bulunmadığı ya da terör eylemini desteklemediğini tasdik etmesi şartını içeren düzenleme çıkarıldı.

Şimdi Senato Genel Kurulu'na gelmesi öngörülen tasarının, Kongre'nin her iki kanadından da geçmesi bekleniyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, bugünkü basın brifinginde yaptığı açıklamada, "(Uzlaşı tasarısı hakkında) Hoşumuza gitmeyen şeyler bulunmasına karşın Başkan'ın imzalama niyeti gösterebileceği yeterli miktarda önemli değişiklikler yapıldı" diyerek, Obama'nın tasarıyı imzalamayı düşündüğünün sinyalini vermişti.

Tasarının ilk halini veto etmekle tehdit eden Obama'nın, bugün iki partinin tasarı metni üzerinde uzlaşı sağladığının açıklanmasından sonra geri adım atmak durumunda kaldığı yorumları yapılıyor.

İran ile 5+1 ülkelerinin dışişleri bakan yardımcıları, 21 Nisan'da anlaşmanın taslağını yazmak için bir araya gelecek

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, 5+1 ülkeleri ile yürüttükleri müzakerelerde varılan uzlaşı çerçevesinde heyetlerin, anlaşmanın taslağını yazmaya başlamak için 21 Nisan'da bir araya geleceğini bildirdi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre Zarif, İspanya'nın başkenti Madrid'de İspanyol mevkidaşı Jose Manuel Garcia-Margallo ve eski AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın da yer aldığı konferansa katıldı.

Zarif, burada yaptığı konuşmada, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya arasında uzlaşıya varılan müzakerelerin, anlaşma metnini yazmak için 21 Nisan'da dışişleri bakan yardımcıları ve uzmanlar düzeyinde yeniden başlayacağını söyledi.

Zarif ayrıca görüşmelere AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin yardımcısının da katılacağını aktardı. Haberde, müzakerelerin nerede yapılacağına ilişkin ise bilgi verilmedi.

İran'ın nükleer programıyla ilgili 5+1 ülkeleriyle yürütülen müzakerelerde, 2 Nisan'da uzlaşmaya varılmıştı. Program konusunda "siyasi çerçeve anlaşması" sağlanırken, sonraki aşamada taslağı yazılmaya başlanacak nihai anlaşmanın 30 Haziran'a kadar imzalanması hedefleniyor.

Yukarı

Business HT×