BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5720 % 0,11
EUR/TRY 34,9985 % 0,07
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5720
% 0,11
34,9985
% 0,07
1,0734
% 0,04
44,89
0,00
2.339,84
% 0,32
89,41
% 0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Elektrikler neden kesildi?

Yurt çapında hayatın durmasına sebep olan kesintinin sebebi hala tespit edilememişken, konuya ilişkin iddialar bitmiyor

Kesinti sebeplerine dair iddialar
BUSINESSHT 01 04 2015, 12:54

Elektrikler geldi ama kesintinin sebebine dair iddialar bitmiyor. Türkiye genelinde hayatı felç eden, ulaşımdan üretime geniş kapsamlı etkisi olan kesintiye dair yetkilerden hala resmi bir açıklama gelememesiyle sayısı gittikçe artan iddialardan bazıları şöyle:

  • Reuters' konuşan bir enerji yetkilisi, kesintilerin İzmir ve Çukurova'da iki büyük santralin kısa aralıklarla devre dışı kalmasından kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Yetkili, "Şu anda öne çıkan en güçlü senaryo İzmir'deki 799 MW'lık santralin ve Adana Çukurova'daki yine büyük bir santralin kısa aralıklarla devre dışı kalması. Bu nereden baksanız sistemde yüzde 5-10 arasındaki bir katkının eksilmesi anlamına geliyor. Gördüğümüz kadarıyla bu eksilme bütün sistemde bir domino etkisi yaptı ve sistemi tamamen kapattı. Şu anda en büyük ihtimal bu gibi gözüküyor" dedi.

  • Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından yapılan bir açıklamada "Avrupa-Türkiye elektrik hattı bağlantısında kopma nedeniyle ülke genelinde elektrik kesintisi yaşanmaktadır" denildi.

  • Hürriyet, enerji kaynaklarına dayandırdığı bir haberde Türkiye'nin Avrupa'nın enterkonnekte sisteminden çıkarıldığı ve kesintinin bununla ilgisi olduğunu iddia etmişti.

    Konuyla ilgili bir yetkili Hurriyet'e yaptığı açıklamada, "Dün Türkiye kaynaklı bölgesel bir arıza meydana geldi ancak Türkiye bu arızayı gidermekte gecikti. Avrupa Birliği, 'siz kaliteli elektrik sağlayamıyorsunuz' diyerek Türkiye'yi AB sisteminden çıkardı. Bugün yaşanan sıkıntı buradan kaynaklanıyor. Sorunun giderilmesi 2-2.5 saatten önce mümkün görünmüyor. Bu daha da uzun sürebilir" iddiasında bulunmuştu.

    Ancak yine Reuters'ın görüştüğü yetkili, Türkiye'nin Avrupa elektrik sistemi ENTSO-E'ye bağlantısında sorun olmadığını belirtti.

  • Elektrik Mühendisleri Odası ise Türkiye genelinde birçok ilde meydana gelen elektrik kesintilerinin bazı özel santrallerin 'fiyat düşüklüğü' nedeniyle elektrik satmak istememesinden kaynaklanabileceği tahmininde bulundu.

  • En çok konuşulan iddialar bir tanesi ise tüm sistemi etkileyebilecek bir siber saldırı ihtimali oldu. Dün gazetecilere konuşan Taner Yıldız, bu ihtimalin olmadığını söylemeyeceklerini belirtirken, Başbakan Ahmet Davutoğlu da terör saldırısı dahil tüm ihtimallerin araştırıldığını söylemişti.

  • CHP Milletvekili Mahmut Tanal, "İktidar elektrik şirketlerine olan borcunu ödemeyince, şirketler elektriği kesti. İşte özelleştirme zararları. Sadece Van'da elektrik var" diyerek, iktidarın borçları nedeniyle elektriğin kesildiğini iddia etti. Ancak Van'da elektriklerin İran'dan gelmesi sebebiyle kesilmediği bildirildi.




Yukarı

Business HT×