BIST 100 9.560,14 % -1,24
USD/TRY 32,4832 % 0,16
EUR/TRY 34,5848 % 0,34
Piyasalar
9.556,06
% -1,28
32,4831
% 0,16
34,5891
% 0,35
1,0634
% 0,09
45,54
0,92
2.374,84
% -0,36
89,96
% -0,16
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye karanlığa büründü

Türkiye genelinde 28 ilde elektrik kesintisi hayatı felç ederken, yetkililer kesintinin sebebinin araştırıldığını, sabotaj da dahil olmak üzere ihtimallerin gözden geçirildiğini belirtiyor

Türkiye karanlığa büründü
31 03 2015, 11:31

Türkiye genelinde 28 ilde elektrik kesintisi hayatı felç ederken, yetkililer kesintinin sebebinin araştırıldığını, sabotaj da dahil olmak üzere ihtimallerin gözden geçirildiğini belirtiyor.

Kaynaklara göre, ülke genelinde elektrik kesintisinin yaşanmadığı tek il Van oldu. Trakya’ nın ardından Doğu illerine de elektrik verilmeye başlandığı bildirildi. Erzurum, Trabzon, Samsun, Tekirdağ ve Edirne'ye elektrik verildi.

Bakanlıkta kurulan kriz masası, "İstanbul'un yarısından fazlasına yeniden elektrik verildi" dedi. Şehirdeki metro ve tramvay seferleri de tekrar başladı.

Slovakya'da konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Şebekede çökme oldu. Nedenini araştırıyoruz. Manevra dediğimiz bir sistemden kaynaklanıyor olabilir. Operasyonel hata mı yoksa siber saldırı mı takipteyiz" dedi. Bakan, bazı illerle elektrik verilmeye başlandığını da belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Terör dahil her türlü ihtimali araştırıyoruz" dedi. Davutoğlu, sorunun elektrik iletim hatlarından kaynaklanıyor olabileceğini söyledi. Başbakan ayrıca Enerji Bakanlığı'nda kriz masası kurulduğunu bildirdi. Kesintinin an an takip edildiğini belirten Yıldız, "Bu kadar geniş çaplı bir kesintiye çok sık rastlamamıştık" dedi.

Türkiye'nin birçok ilinde meydana gelen elektrik kesintisi, başta İstanbul olmak üzere birçok kentte hayatı felç etti. Özellikle metro ve raylı sistemlerde sıkıntı yaşanırken, UYAP sistemi durduğu için mahkemelerde de çalışmalar durdu.

TEİAŞ yetkilileri, elektrik nakil hatlarında saat 10.36'da yaşanan sorun nedeniyle birçok bölgede elektrik kesintisimeydana geldiğini bildirdi. Teknik inceleme başlatıldığını belirten yetkililer, sisteme en kısa sürede elektrik verilmesi için çalışıldığını kaydetti.

Enerji Bakanlığı kaynakları kesintiyle ilgili şu açıklamayı yaptı: "Gece elektrik talebi düşüktü. Çok düşük talep vardı gündüz olduğunda talep arttı ve Türkiye genelinde arıza oluştu. İletişim alt yapısındaki dağıtımda arıza sorun olduğu belirtiliyor. Yurt genelinde çalışma yapılıyor. İlk kez bu kadar geniş çaplı sorunla karşı karşıya kalınıyor. Durum tespiti yapılacak. Çalışmaya önce su santrallerinden başlanacak."

Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman, elektrik arızasının tüm Türkiye'de olduğunu ve sebebinin araştırıldığını söyledi.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada ise işlemlerin kesintisiz devam ettiği bildirildi. Tüpraş da kendi santralleriyle üretime devam ettiklerini, şu an için bir sorunun söz konusu olmadığını söyledi.

DHMİ yetkilileri İstanbul Atatürk havalimanında uçuşlar sorunsuz yapılıyor derken, TAV havalimanları da kendi elektriklerini ürettikleri için operasyonların devam ettiğini açıkladı.

Türkiye'nin büyük bir kısmını etkileyen elektrik kesintileri ile ilgili son açıklamayı Enerji Bakanı Taner Yıldız yaptı. Yıldız, enerjisi olmayan yerlere yönelik çalışmaların sürdüğünü belirterek, "İstanbul şu anda yüzde 80 orannda enerjilendi. Kısa süre içinde Türkiye'nin tamamının enerjilenmesini bekliyoruz" dedi. Yıldız, kesinti ile ilgili değerlendirmeyi çalışmalar tamamlandıktan sonra yapacaklarını söyledi. 

Bakan Yıldız açıklamalarının detayları video haberde:

Yukarı

Business HT×