BIST 100 9.109,52 % 0,33
USD/TRY 32,3726 % 0,09
EUR/TRY 35,0215 % 0,01
Piyasalar
9.103,84
% 0,26
32,3723
% 0,09
35,0339
% 0,05
1,0797
% 0,08
47,66
0,01
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Suudi Kral'dan Yemen açıklaması

Suudi Arabistan Kralı Selman, Yemen'de Şii Husilere karşı yapılan askeri müdahalenin hedeflere ulaşıncaya kadar süreceğini açıkladı

'Yemen'de istikrar sağlanana kadar operasyon devam edecek'
AA 28 03 2015, 14:05

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz "Yemen güven ve istikrara kavuşana kadar Kararlılık Fırtınası devam edecek" dedi.

Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen 26. Arap Birliği Zirvesi'nde söz alan Kral Selman, Yemen'e yönelik dış müdahalenin Husileri meşruiyete karşı darbe yapmaya sevk ettiğini belirterek, "Bu gelişme, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik tehdit oluşturdu" diye konuştu.

"Husilerin kendilerine yöneltilen uyarıları dikkate almadığını" vurgulayan Kral Selman, Körfez ülkelerinin, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin yardım çağrısına karşılık verdiğini savunarak, "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun Yemen güven ve istikrara kavuşana kadar devam edeceğini kaydetti.

Konuşmasında Arap ülkelerinin içinde bulunduğu siyasi krizlere de değinen Kral Selman, "Arap ülkelerinin içinde bulunduğu acı verici durum, iç çekişmeler ve dökülen kanlar, ülkelerimizde istikrarsızlık isteyen bir kısım bölgesel gücün, başını çektiği mezhepçiliğin sonucudur" şeklinde konuştu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ise "bazı dış güçlerin Arap ülkelerinin içinden geçtiği zor durumu, içişlerine müdahale ya da vatandaşlarını kutuplaştırma amacıyla kullandığını" söyledi.

Sisi, Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonuna atıfla, "Yemen'deki olaylar ortak güvenliğimizi ilgilendirecek bir noktaya vardı" ifadesini kullandı.

Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi'nin, "Ortak Arap Gücü" kurulmasını öngören karar tasarısını memnuniyetle karşıladığını dile getiren Sisi, boyutları nedeniyle karşı karşıya kalınan problemlerden endişe edilmemesi gerektiğini savundu.

Sisi ayrıca, Suriye'deki kriz için siyasi çözüm çağrısı yaptı.

Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, Aden'i "geçici merkez" ilan etmesi ve bazı ülkelerin diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarının ardından Husiler, "karşı direnişin merkezi" haline gelen Aden'e doğru harekete geçip kentteki bazı stratejik noktaların denetimini almıştı.

Hadi yönetimindeki üst düzey yetkililerinin Arap Birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısının ardından Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon Husilere yönelik operasyon başlatmıştı.

Operasyona Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır katılıyor.

Yukarı

Business HT×