BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5217 % 0,16
EUR/TRY 34,7419 % 0,25
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5215
% 0,16
34,7425
% 0,25
1,0649
% -0,22
45,49
0,00
2.383,72
% 0,96
87,42
% 0,10
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed üyelerinin faiz yorumları

Fed üyelerinin faiz arttırımıyla ilgili mesajları

Fed yetkililerinin faiz arttırımıyla ilgili mesajları
BUSINESSHT 24 03 2015, 07:24

Dünden beri piyasalar Fed yetkililerin gelen mesajlara odaklanmış durumda.

Geçen hafta Fed önümüzdeki iki yıl için ABD ekonomik büyüme ve enflasyon tahminlerini düşürerek, dolardaki yükselişin faiz arttırım planlarını yavaşlattığı mesajını verdi. Ancak en erken Haziran en geç Eylül ayında faiz arttırımı bekleyen yatırımcılar, şimdi arttırımın hızıyla ilgili ne beklemeleri gerektiği konusunda ipuçları arıyor.

İşte Fed yetkillilerinin dün ve bugün yaptıkları konuşmalarda verdikleri birbirinden farklı mesajlar:

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer: “Faiz artışı yıl sonundan önce olur”

 New York'ta bir etkinlikte konuşan Fischer, faiz artışının yıl sonundan önce büyük olasılıkla gerçekleşeceğini söyledi. Fed'in faiz artışının pürüzsüz bir şekilde gerçekleşmeyeceğini belirtirken, gelecekteki faiz oranlarına ilişkin belirsizlik olduğunu ifade etti.

Fed politikasının veriye göre belirlendiğini söyleyen Fischer "Dolardaki yükseliş ABD ekonomisinin gücünü de gösteriyor. Ancak aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme hamlesinin yararlarını boşa çıkarıyor. Dolar ilelebet yükselmeyecek" diye konuştu.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) parasal genişlemesine (QE) ilişkin de açıklamalarda bulunan Fischer "QE Avrupa'da büyümeye katkı sağlayacaktır. Tahvil alımları uzun vadeli ABD faiz oranlarına aşağı yönlü baskı yapıyor" dedi.

San Francisco Fed Başkanı John Williams: “Faiz arttırımı tartışması yıl ortasında başlamalı”

Sidney'de yaptığı bir konuşmada Williams, ekonomik büyüme tahminin düşürmesine rağmen politikayı sıkılaştırma ile ilgili bir tartışmanın yıl ortasında gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Williams, “Yıl ortası, faiz oranlarının artırılmaya başlanması ile ilgili bir tartışma yapılması için uygun zaman olacaktır. Fed’in ne yapacağı konusunda bir tahminde bulunmuyorum. Kendi görüşümü ifade ediyorum. Yıl ortasında harekete geçmenin artı ve eksilerini değerlendirmeye başlamak için uygun bir zaman olabilir” dedi. Williams 5 Mart’ta yaptığı değerlendirmelerde “ciddi tartışma” ifadesini kullanmıştı.

Bu sene için politika üzerinde oy hakkı bulunan San Francisco Fed başkanı ayrıca 2015 büyüme tahminini yüzde 3'ten 2.5'a düşürdüğünü açıkladı.

Saint Louis Louis Fed Başkanı Bulllard: "Fed geç kalırsa daha keskin bir arttırım yapması gerekebilir"

CNBC'e konuşan Bullard, Fed'in faiz attrıımı konusunda geç kalması halinde daha sonra daha dramtik bir artış yapmak zorunda kalabileceğini söyledi. Ancak arttırımın küresel piyasalarda yeni bir "öfke nöbeti" tetiklemesi ihtimaline karşı da uyardı.

Dün Financial Times tarafından yayınlanan başka bir röportajında ise Bullard, Fed'in faizleri sıfır seviyesinde bırkamasının ağır sonuçları olabileceğini ve varlık fiyatlarında bir balon oluşma ihtimalini arttırdığını söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester: “Faiz arttırımı için Haziran iyi bir seçenek”

Paris'te Bloomberg Television'ın sorularını yanıtlayan Mester, ABD ekonomisinin güç kazandığını ve Haziran ayında bir faiz artırımının imkan dahilinde olduğunu söyledi.

Mester, ekonomide şimdilerde görülen zayıflığın "geçici" olduğunu ve görünüm konsunda "daha iyimser" olduğunu sözlerine ekledi.

Mester, Fed'in "sabırlı" ifadesini son açıklama metninden çıkarmasının , sıkılaştırma için "Haziran ayının uygun bir seçenek" olduğu anlamına geldiğini söyledi. 

Yukarı

Business HT×