BIST 100 9.142,40 % 0,69
USD/TRY 32,3883 % 0,14
EUR/TRY 35,0322 % 0,04
Piyasalar
9.142,40
% 0,69
32,3883
% 0,14
35,0322
% 0,04
1,0791
% 0,03
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Tunus'ta katliam

Tunus Başbakanı Habib es-Sayd, Bardo Müzesi'ne düzenlenen saldırıda 17'si turist, 21 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Tunus'ta katliam: 21 ölü
AA 19 03 2015, 06:58

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Tunus parlamento binasının bitişiğinde bulunan Bardo Müzesi'ne giren silahlı 2 kişi, içerideki turistleri rehin aldı.

Tunus Başbakanı Habib es-Sayd, operasyonun ardından başkent Tunus'ta düzenlediği basın toplantısında, Bardo Müzesi'ne düzenlenen saldırıda 17'si turist 21 kişinin hayatını kaybettiğini, 22 turistin yaralandığını söyledi.

Sayd, "Ölen turistlerden dördü İtalya, biri Fransa, ikisi Kolombiya, beşi Japonya, biri Polonya, biri Avustralya ve biri de İspanyalıdır" dedi.

Saldırıda ölenlerden 17'sinin turist olduğunu bildiren Sayd, 2 turistin uyruğunu belirtmedi, ölenler arasında bulunan 2 Tunusludan birinin otobüs şoförü diğerinin ise güvenlik görevlisi olduğunu ifade etti.

Başbakan Sayd, yaralılardan 13’ünün İtalya, 7’sinin Fransa, 4’ünün Japonya, 6’sının Tunus, 11’inin Polonya, birinin Rusya ve 2’sinin Güney Afrikalı olduğunu kaydetti. Sayd, yaralıların bazılarının durumunun ağır olduğunu söyledi.

Silahlı saldırıyı "korkakça bir terör eylemi" olarak nitelendiren Sayd, olayı gerçekleştiren "5 teröristten 2'sinin etkisiz hale getirildiğini", ancak saldırganların kimliğinin henüz tespit edilmediğini ifade etti.

SİBSİ'DEN İŞBİRLİĞİ

 Saldırıya ilişkin başbakanlık konutu önünde gazetecilere açıklama yapan Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, teröristlerin ülkeden tamamen uzaklaştırılması için iş birliği çağrısında bulundu.

Saldırıyı "büyük musibet" olarak nitelendiren Sibsi, "Tunus, yeni saldırıların gerçekleşmesini engellenmek için elinden geleni yapacak" dedi.

Bu arada Başbakan El-Habib es-Sayd, saldırıda yaralanarak Charles Nicolle Hastanesi'nde tedavi altına alınanları ziyaret etti. 

Sağlık Bakanı Said el-Ayidi'nin de eşlik ettiği ziyaret esnasında Başbakan Sayd, yaralılarla ayrı ayrı görüştü. 

NAHDA'DAN AÇIKLAMA

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi de  müze saldırısını gerçekleştirenlere hitaben, "Terörünüz,Tunushalkının ayakları altında ezilecektir" dedi.

Gannuşi, yaptığı açıklamada, 21 kişinin ölümüne yol açan kişilere seslenerek, "Gücümüzü zayıflatamayacak ve birliğimizi bozamayacaksınız" ifadesini kullandı.

Nahda Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamada ise "Suçlu çeteler tarafından devletin saygın mekanlarından olan bir yere düzenlenen ve masum Tunus misafirlerinin canını hedef alan saldırıyı şiddetle kınıyoruz" denildi.

KERRY SALDIRIYI KINADI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, saldırıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “ABD, Tunus’taki Ulusal Bardo Müzesi’nde, silahlı kişilerin 19 kişiyi öldürdüğü ve 20’den fazlasını yaraladığı terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyor” ifadesini kullandı. Kurbanların ailelerine ve sevdiklerine başsağlığı dileyen Kerry, Tunuslu yetkililere sükunet çağrısında bulundu.

İspanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada da "İspanya, Tunus'ta gerçekleştirilen terörist saldırı haberini büyük bir öfke ve dehşetle öğrendi. İspanyol hükümeti, bu alçakça terörist saldırıyı en şiddetli şekilde kınamaktadır" denildi. 

Yukarı

Business HT×