BIST 100 9.679,80 % -1,37
USD/TRY 32,4484 % 0,05
EUR/TRY 34,4426 % -0,07
Piyasalar
9.679,80
% -1,37
32,4484
% 0,05
34,4419
% -0,07
1,0604
% -0,19
44,62
0,00
2.376,99
% -0,27
90,55
% 0,50
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dünya Putin'i arıyor

5 Mart'tan bu yana kayıp olan Putin'in nerede ve nasıl olduğuna ilişkin spekülasyonlar havada uçuşuyor

Dünya 10 gündür kayıp olan Vlademir Putin'i arıyor
15 03 2015, 13:53

Herkes bir süredir dünyanın en güçlü insanların biri olan Vladimir Putin’in nerede olduğu sorusunun cevabını arıyor. Rusya devlet başkanının yaklaşık 10 gündür kamuoyunda gözükmeyişiyle ilgili ortaya atılan iddialar ise gittikçe ilginç bir hal almaya başladı.

En son 5 Mart’ta görülen Putin’in, hafta ortasında yapılması beklenen Kazakistan gezisini iptal etmesiyle sosyal medyada ve kulislerde nerede ve nasıl olduğuna dair pek çok teori konuşulmaya başlandı. Bu Putin’in ilk uzun süreli kayboluşu değil. Ancak hem her zamankinden daha fazla Batı’nın odağında olması, hem de Kremlin tarafından gelen kafa karıştırıcı açıklamalar bu sefer merakı iyice arttırdı.

Herkesin aklına ilk gelen, en büyük karşıtı Boris Nemtsov’in öldürülüşü, Ukrayna gerginliği ve devam eden ekonomik kriz sebebiyle zor günler geçiren liderin sağlığının kötü olduğuydu. Hatta biraz daha ileri gidip öldüğünü iddia edenler bile oldu.  

Bu iddialar üzerine Basın Danışmanı Dimitriy Peskov bir açıklama yaparak, “Kimsenin Putin’in sağlığı ile ilgili şüphesi olmasın. Başkan yoğun tempoda çalışıyor ve hatta görüştüğü kişilerin elini sıkarken kemiklerini çatırdatıyor” demişti.

İsviçre gazetesi Blick tarafından ortaya atılan bir iddia ise Putin özel hayatıyla ilgili. Gazeteye göre Putin ile gizlice evlendiği iddia edilen Alina Kabayeva'nın çocuğunu doğurmak için İsviçre’ye gitti. Putin’in de onları ziyaret etti.

Ancak Peskov bunu da yalanlayarak, “En iyi basın masalı yarışması düzenlenirse, bu iddia da sıralamaya girebilir” diye bu iddiayla dalga geçmişti.

Bir başka iddiaya göre ise Putin, eski Rus Federal Güvenlik Servisi (FSB) şefi Nikolai Patrushev liderliğinde haraket eden eski istihbarat liderleri Çeçen lider Ramzan Kadırov tarafından gerçekleştirilen bir darbeyle etkisiz hale getirildi.

Kremlin ise tüm bu iddiaları sonlandırmak için Putin’in geçen haftaki temaslarına ait olduğunu iddia ettiği görüntüler yayınladı. Fotoğraflardan birine göre Putin, Moskova dışındaki Novo Ogorevo konuk evinde Rusya Yüksek Mahkemesi Başkanı Vyaçeslav Lebedev’i kabul etti. 

Ancak bu fotoğraflar, soru işaretlerini gidermek bir kenara dursun, görüntülerin eski toplantılara ait olduğu söyleyenlerin artmasıyla kafaları daha da karıştırdı.

Kremlin tarafından kontrol edilen Rossiya 24 televizyonu ise normalde masum bir hata gibi görülebilecek ama bu şartlarda herkesin dikkatini üzerine çeken bir haber yaptı. Putin'in Kırgızistan lideri Almazbek Atambayev’le Pazartesi günü yapılması planlanan toplantısını gerçekleşmiş gibi bildirdi. Bunun üzerine acaba Kremlin Putin’in katılmayacağını bildiği için mi haber önceden hazırlanmıştı gibi sorular sosyal medyada büyük yankı buldu.

Cuma gecesi Kremlin Meydanı’na park etmiş onlarca tırı gösteren fotoğraflar ise kafalardaki pek çok soruya yenisini ekledi. Bazıları Putin’in taşındığını bazıları ise cenazesi için hazırlık yapıldığını iddia etti.

Yukarı

Business HT×