BIST 100 8.970,04 % 1,85
USD/TRY 32,3288 % 0,11
EUR/TRY 35,0222 % -0,14
Piyasalar
8.971,06
% 1,87
32,3285
% 0,11
35,0229
% -0,14
1,0775
% -0,48
47,54
-0,39
2.197,44
% 0,12
86,47
% 0,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kahve kriz riskini azaltıyor

Yapılan araştırmalar, sanılanın aksine kahve tüketiminin kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığını gösteriyor. Ancak günde beş fincandan fazla kahve tüketmenin de bazı sorunlara yol açabileceği belirtiliyor.

Kahve kalp krizi riskini azaltıyor
NEWSWEEK 09 03 2015, 15:32

Kısa süre önce yapılan bir araştırmaya göre, günde beş fincan kadar çok kahve içmek kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini azaltıyor.

Kalp krizine neden olan damar tıkanıklığının, kalp ve damar hastalıklarının ilk göstergesi olduğu belirtiliyor. Yapılan araştırmada da, koroner arter kalsiyum (KAK) skoru ile kahve tüketimi arasındaki bağlantı inceleniyor.

Güney Kore'nin başkenti Seul'daki Kangbuk Samsung Hastanesi'ndeki araştırma ekibi tarafından yapılan araştırmanın, ortalama yaşları 41 olan ve hiçbir kalp hastalığı belirtisi bulunmayan 25 bin 138 kadın ve erkekten oluştuğu belirtiliyor. Ekibin yaptığı test sonuçları ise, ölçülebilen kalsiyum seviyeleriyle kahve tüketiminin ters orantılı olduğunu gösteriyor.

Hiç kahve tüketmeyenlere kıyasla günde bir fincandan az kahve tüketenlerin 0.77, bir ila üç fincan kahve tüketenlerin 0.66 ve üç ila beş fincan kahve tüketenlerin 0.59 kalsiyum oranına sahip olduğuna dikkat çekiliyor. Ancak günde beş bardaktan fazla kahve içenlerin kalsiyum oranının 0.81'e yükseldiğinin altı çiziliyor.

Araştırmayı yürüten ekip, kahvenin neden böyle bir etki yaptığından emin olmadığını dile getiriyor. Araştırmacılardan biri olan Doktor Eliseo Guallar, kahvenin kalsiyum seviyelerini neden etkilediğini bilmediklerini söylüyor. Guallar, “Kahvede bulunan antioksidanlar kalp hastalıkları riskini azaltıyor olabilir. Bunun için ek bir araştırma yapıyoruz ancak yaptığımız araştırma mekanik bir araştırma değil. Bu nedenle de bu konu hakkında diğer araştırma ekiplerinden destek alıyoruz,” diyor.

Geçmişte, kahvenin bazı sağlık sorunlarıyla ilişkilendirildiği biliniyor. Ayrıca kahvenin belirli kanser türlerini ve kalp hastalıklarını arttırdığına yönelik araştırmaların bulunduğu da belirtiliyor. Ancak, Harvard Üniversitesi'nin halk sağlığı üzerine çalışan bölümü yardımcı doçentlerinden Doktor Rob van Dam, kahvenin sağlık üzerindeki etkilerini araştırmanın kolay bir iş olmadığını dile getiriyor ve ekliyor, “Genellikle kahve içmek, sigara içmekle birlikte yapılan bir eylem olarak düşünülüyor ve bu da pek sağlıklı olmayan bir yaşam biçimini ortaya koyuyor. Bu nedenle de geçmişte kahvenin sağlık üzerindeki etkilerini incelemek adına yapılan araştırmalarda, kahveyi sigara kullanımının etkilerinden ve diğer yaşama tarzı tercihlerinden ayırmada sorunlar yaşanıyordu.”

Doktor Guallar da son zamanlarda ortaya çıkan sonuçların, kahvenin sağlık üzerinde belirli faydaları olduğunu gösteren araştırmaya katkı sağladığını belirtiyor. Guallar, “Diyabet vakalarının koroner kalp hastalıkları geçirmeleri daha olası bir durum. Yapılan farklı araştırmalarda, kahvenin diyabet riskini azalttığı da belirtiliyor. Bu tip durumlar birbirine bağlantılı oluyor, çünkü hepsinin ortak bir nedeni var,” diyor.

“Araştırma sonuçları bizleri mutlu ediyor çünkü kahve tüketimi çok yaygın. Artık bu tüketimin sağlık üzerindeki etkisini dert etmeyeceğiz,” diyen Doktor Guallar, takımının yaptığı araştırmaların kahvenin sağlığı kötü yönde etkilediği düşüncesini değiştireceğine inanıyor.

Tüm bunların yanı sıra Guallar, kahve içmeyi bir engelleyeci tedavi yöntemi olarak hastalarına tavsiye etmeyeceğini vurguluyor. “'Bu kadar kahve içerseniz, şu kadar kalp krizi geçirirsiniz' gibi cümleler kurmamız çok zor,” diyor ve ekliyor, “Buradaki asıl mesaj şu: Eğer kahve içiyorsanız endişelenmenize gerek yok. Ancak henüz insanlara daha çok kahve içmelerini önerecek bir durumda değiliz.”

Yukarı

Business HT×