BIST 100 9.059,11 % 2,87
USD/TRY 32,3188 % 0,08
EUR/TRY 35,1428 % 0,21
Piyasalar
9.059,11
% 2,87
32,3188
% 0,08
35,1428
% 0,21
1,0813
% -0,14
47,68
-0,25
2.209,00
% 0,65
87,40
% 1,52
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkel Yunanistan için politik hedefini açıkladı

Almanya Başbakanı Merkel, Yunanistan konusunda önlerinde zorlu bir süreç olduğunu belirterek, "Politik hedefimiz, Yunanistan'ın Euro Bölgesi içinde kalması" dedi

"Hedef Yunanistan'ı Euro'da tutmak"
BUSINESSHT 09 03 2015, 10:26

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan konusunda önlerinde zorlu bir sürecin devam ettiğini söyledi.

Yunanistan ile dayanışmanın reformları yapmaya istekli olmakla dengeli olması gerektiğine vurgu yapan Merkel, "Politik hedefimiz, Yunanistan'ın Euro Bölgesi içinde kalması" dedi

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker da Yunanistan'ın yaşanan finansal problemlere rağmen Euro Bölgesi'nden ayrılmayacağını söyledi.

AB Komisyonu'nun ortak fikrini, "Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması söz konusu olmayacak" şeklinde özetleyen Juncker, Avrupa'da politika yapan hiç kimse Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması için çalışmıyor. Yunanistan para birliğinin bir üyesi ve öyle kalmaya devam edecek" dedi.

Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılması halinde bunun Avrupa Birliği'nin tamamının dünyada onarılmaz bir itibar kaybına uğramasına yol açacağını savunan Juncker, Yunanistan'ın uluslararası kreditörler ile yaptığı reform anlaşmalarını yerine getirmesi ve hükümetin ek harcamaları tasarruflar veya ek gelirler ile telafi etmesi gerektiğini de vurguladı.

Öte yandan Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, ülkesinin üçüncü bir kurtarma programına ihtiyacı olmayacağını açıkladı. Varoufakis, "Yeni bir krediye ihtiyaç olacağını düşünmüyorum. Yerine getirmemiz gereken bir program karşılığında kredi mekanizmasına geri dönmeyeceğiz. Bizim Avrupalı ortaklarımıza önerdiğimiz fikir, Yunanistan'a büyümeye dönmesi ve insani krizi durdurması için fırsat verilmesini öngören bir proje" dedi.

Yunanistan'ın finansal durumunu önümüzdeki aylarda istikrarara kavuşturmak için planlar hazırladıklarını kaydeden Varoufakis, Brüksel'in Yunan hükümetinin önerdiği planları kabul etmemesi halinde ise problemler olabileceğini vurguladı. Varoufakis, "Planlarımız reddedilir ise Başbakan Çiplas'ın dediği gibi koltuklarımıza yapışmış değiliz. Yeniden seçime gider ve referandum ile Yunan halkına Euro Bölgesi'nde kalıp kalmamayı sorarız" diye konuştu.

Varoufakis'in çıkışına paralel olarak Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da Avrupa Merkez Bankası'nı ülkesinin finansal açığının kapatılması için kısa vadeli borçlanma kağıtları ihraç etme planına destek vermesi için uyardı.

Çipras, AMB'nin Yunanistan'ın finansman planına destek vermemesi halinde sonuçlarından sorumlu olacağını vurguladı.

Hatırlanacağı üzere uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's haftasonunda Yunanistan'ın yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli banka mevduat notu tavanını Ba3'den Caa1'e indirmişti.

Yukarı

Business HT×