BIST 100 9.547,34 % 0,18
USD/TRY 32,5201 % 0,15
EUR/TRY 34,8618 % 0,59
Piyasalar
9.551,43
% 0,22
32,5199
% 0,15
34,8622
% 0,59
1,0683
% 0,09
45,49
0,00
2.379,36
% 0,78
86,88
% -0,47
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İklim değişikliği sağlığa olumsuz yönde yansıyor

İklim değişikliği etkilerini azaltmak halk sağlığını da olumlu yönde etkiliyor. Karbon salınımını indirgemek için atılan adımlar, aynı zamanda sağlık sektörünün tasarruf yapmasına yardımcı oluyor

İklim değişikliği sağlığı etkiliyor
NEWSWEEK 07 03 2015, 14:25

İklim değişikliği etkilerini azaltmaya yönelik eylemlere karşı olanlar, bu yönde yapılacak düzenlemelerin bazı meslekleri olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. Ancak böyle bir bakış açısı diğer faktörlerin önemini azaltacağı gibi resmin tamamının anlaşılmasına da gölge düşürebilyor. 

İklim değişikliğini indirgemek adına yapılan eylemleri tam olarak belirlemek için paydaşların diğer menfaatleri de gözden geçirmesi gerekiyor. Örneğin emisyonun azaltılması, daha düşük ücretli sağlık hizmetleri, erken ölüm sayısındaki azalma ve refah artışı formunda tasarrufa dönüşebiliyor.

Belirtilen noktaları destekleyen bir araştırma, kısa bir zaman önce Climatic Change adlı bir dergide yayımlandı. Araştırmada Amerika Birleşik Devletleri'ndeki olası sağlık hizmeti ücretlerinin, birkaç karbondioksit salınımı indirgeyici eylemler aracılığıyla sera gazı salınımının azaltılmasından nasıl etkilendiği inceleniyor. Bu eylemlere bağlı olarak ince parçacıklı madde (PM2.5) kirliliğinin azaltılmasının da sağlık sorunlarının azalmasında etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca yapılan araştırma, yapılan eylemlere de bağlı olarak 2020 yılında sağlık hizmeti ücretlerinin 6 milyar ila 14 milyar dolarlık tasarrufa dönüşebileceğinin altı çiziliyor. Bu da her bir ton karbondioksit indirgemesin 40 ila 93 dolarlık bir tasarrufa dönüştüğünü anlamına geliyor. 

Araştırmada eğer benzer indirgeme eylemleri hızla uygulanırsa, 10 milyar ila 24 milyar dolarlık birikim yapılabileceği belirtiliyor. Normal hızla uygulanan karbondioksit indirgeme eylemlerinin 2020'de 2060 yılı hedeflerinin yüzde 20'sine ulaşması beklenirken daha hızlı uygulanan eylemlerin aynı hedeflerin yüzde 40'ına ulaşabilmesi de bu durumun nedeni olarak görülüyor.

Bunun yanı sıra araştırma sonuçları, karbondioksit salınımından ortaya çıkan olumsuz sağlık sorunlarının engellenmesinin iklim değişikliği politikaları uygulama maliyetini dengelediğini vurguluyor.

Araştırma, Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı'nın (EPA) yeni ve önemli kuralları dahilinde kömür santrallerinin artan verimliliğiyle ilişkili olan sağlık hizmeti ücretleri tasarrufunu özellikle inceliyor. İklim değişikliği politikalarının uygulanması durumunda sonuçlar ise hızlı uygulama senaryosunda 13 milyar dolarlık, normal ilerleyen süreçte ise 8 milyar dolarlık bir sağlık yardımı tasarrufuna işaret ediyor. 

İklim değişikliğini azaltmanın sağlık üzerindeki etkilerinin titizlikle değerlendirilmesinin, özellikle de EPA'nın karbondioksit salınımı kurallarının sıklıkla önemli hukuki zorluklarla karşılaştığı durumlarda ve bu konudaki politika değişikliği kararlarının yönlendirilmesinde temel olarak ele alınması gerektiği belirtiliyor.

Ancak meslekler ve salınımın tek sorun olmadığı, sağlık sektörünün dışındaki hususların da dikkate alınması gerektiğinin altı çiziliyor. Bahsi geçen iklim değişikliği politikalarının maliyetleri ve faydaları kadar harekete geçmemenin maliyeti ve faydalarının da hesaba katmak gerekiyor. 

Paydaşlara, her kararın afete hazırlık ve toparlanma, uluslararası kalkınma ve yardım, tarım ve besin sağlama benzeri konular üzerindeki etkisini sorgulaması öneriliyor. Burada sorulması gereken asıl sorunun "Hem önerilen düzenleme hem de mevcut durumda kim, ne kazanıyor, ne kadar kazanıyor ve kim, ne kaybediyor?" olduğu belirtiliyor.

Dünya artık iklim değişikliğine karşı harekete geçip geçmemeyi değil, nasıl harekete geçmek gerektiği sorusuna yanıt arıyor. Bu soruya cevap vermek ise resmin tamamını görmek anlamına geliyor. Ancak resmin tamamını görmenin yalnızca salınım ve meslekleri karşılaştıran tartışmalar tarafından gölgelenebileceği belirtiliyor.

İklim değişikliğini indirgemenin sağlık üzerindeki etkileri, büyük bir yapbozun küçük ancak önemli bir parçasını oluşturuyor. Paydaşların bu yapbozu tamamlamak adına konuyu daha geniş bir politika çerçevesinde ele almaları gerektiğinin altı çiziliyor.

#pagebreak#

Yukarı

Business HT×