BIST 100 8.718,11 % -1,25
USD/TRY 32,3380 % 0,09
EUR/TRY 35,1879 % 0,07
Piyasalar
8.718,11
% -1,25
32,3380
% 0,09
35,1879
% 0,07
1,0870
% -0,02
48,91
0,00
2.160,75
% 0,02
86,74
% -0,17
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kalifiye işsizler

Fazla kalifiye olduğunu için iş bulamıyor musunuz? Bunu aşmak için gerekli ipuçları bu yazıda

Kalifiye işsizler
BBC - ELİZABETH GARONE 04 03 2015, 23:42

Lynda Adjei insan kaynaklarında uzun yıllar içinde edindiği deneyimlerin iş bulmayı kolaylaştırmak yerine zorlaştıracağını hiç düşünmemişti. Ancak şirketinin yeniden yapılanmasından sonra pek çok yere yaptığı başvurularda arka arkaya hep aynı cevabı aldı: “Fazla kalifiyesiniz.”

Aylarca daha önce çalıştığı yere benzer uluslararası firmalara başvurduktan sonra, arayışlarını start-upları ve yönetici pozisyonlarını da içerecek şekilde genişletti.Ve sonunda, başarılı oldu ve bir iş buldu.

Adjei gibi pek çok yetenekli aday için fazla kalifiyeli sayılmak hala üstesinden gelmesi zor bir sorun.

Neden önyargı?

Yönetici direktörü ve Massaschusetts merkezli yönetici işe alım şirketi WinterWyman’ın ortaklarından Jonathan Mazzocchi’e göre işe alım müdürleri fazla kalifiye adayları gruplandırmak için üç kategori kullanıyorlar. Birinci grupta aday çok deneyimli olduğu için pozisyon çok kıdemsiz kalıyor. İkinci grupta adayın çok fazla yeteneği var ve işten sıkılabilir. Üçüncü grupta ise aday halihazırda pek çok başarıya imza atmış olduğundan işten çok çabuk ayrılmak isteyebilir.

Mazzocchi, “Aday olarak algınızı değiştirmeniz gerekiyor. Kendinizi doğru bir şekilde satıp, dürüst ve gerçekçi olursanız, sizin seviyenizin biraz altında bile olsa doğru işi bulma ihtimaliniz var” diyor.

Özgeçmişinizi uyarlamak

Özgeçmişinizi bir pazarlama aracı olarak düşünün. Mazzocchi’ye göre “daha iyi bir etki bırakmak için bazı şeyleri biraz manipüle etmek aslında çok kolay.” Önemli olan bilgileri doğru tutmak. Örneğin, deneyimlerinizin ilk 10 yılını ve eğitim tarihlerini çıkarın. Mazzocchi, “Eğer çok fazla mezun olduğunuz yer varsa, ilgili olmayanları çıkarmak daha mantıklı” diyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD’nin 2013’te yayınladığı bir araştırmaya göre çalışanların ihtiyacından fazla eğitimli olması çok sık karşılaşılan bir durum.

İngiltere ve Japonya’da neredeyse her üç çalışandan, Amerika’da ise her beş çalışandan biri şu anki işleri için gerekenden daha fazla eğitime sahip olduğunu söylüyor.

Mazzocchi’y göre iş görüşmenizi dahil etmediğiniz bilgileri açıklamak ve neden o pozisyon için mükemmel olabileceğinizi anlatmak için kullanın.

Başvuru yaparken LinkedIn, Twitter ve Xing gibi sosyal ağlardaki profilinizi de editlemeyi unutmayın. Özgeçmişinizde bıraktığınız bilgilerle bu platformlardaki bilgiler uyumlu olmalı.

Mazzocchi “Bugünün piyasasında, işverenler ve işe alım yapanlar herşeyi doğrulamaya çalışıyor,” diyor.

İnsan kaynaklarını atlatın

İşe alım şirketi Babich & Associates’in başkanı Tony Beshara’ya göre insan kaynakları departmanını atlatmak fazla kalifiye bir adayın atabileceği en iyi adımlardan biri. Dallas merkezli şirketin yöneticisi, adayların şirketteki “işe alım yetkisi olan bireylerle” görüşmeyi hedeflemesi gerektiğini söylüyor. Bu kişiler yeni alımlarda son sözü söyleyen ve aranılan özelliklere tam olarak uymasanız ve çok fazla yeterliliğiniz olsa bile sizi işe almaya istekli olabilecek kişiler. Beshara, örneğin muhasebecilerin muhasebe müdürü veya denetimciyle görüşmeyi talep etmesini tavsiye ediyor. Satışçılar satış ise müdürüne ulaşmalı. Peki ya mühendisler? Mühendisler için de mühendislik departmanı yöneticisi. Fikir, en çok ihtiyacı olan kişiye ulaşmak, diyor Beshara.

Eğer insan kaynakları üzerinden gitmek zorundaysanız, Beshara da özgeçmişinizi pozisyona uyumlu hale getirecek şekilde düzenlemenizi öneriyor. “Özgeçmişinizi basitleştirin. Mesela yardımcı icra kurulu başkanı deneyimini çıkartıp atın. Yoksa sizi görüşmeye çağırmazlar” diyor.

Tutkunuzu gösterin

İşverenler için en temel endişelerden biri çok deneyimli birinin hemen işten sıkılma ihtimali.

Mazocchi, “Görüştüğünüz pozisyonun esnek olduğu izlenimini vermeniz ve işi çok kolay yapacakmış gibi görünmemeniz önemli” diyor.

Gerekirse heceleyerek söyleyin.

Stockholm merkezli yazar ve kariyer koçu Charloote Hagard, “Pozisyonun neden hayat şartlarınıza ve kariyer hedeflerinize uyduğunu ve neden işverenin sizi almak isteyebileceğini anlatacak bir hikayeniz olmalı. Öbür türlü işveren noktaları birleştiremeyebilir” diyor.

Mazzocchi daha deneyimli adayların farklı roller veya sektörlere bakmasını tavsiye ettiğini söylüyor.

“İşveren daha deneyimli bir adayın kendi sektörlerinin nüansını ayırt edebilecek ve bunu yönetebilecek olduğuna ikna olabilir.”

Görüşmeye gittiğinizde, yeni sektör için heycanlandığınızı gösterebilir ve sektörde uzmanlaşmak için geriye bir adım atmanız gerektiğiniz bildiğinizi söyleyebilirsiniz.

Görüşmeyi yapan kişi bunu yapmaya hazır olduğunuzu ve bu fırsatı kaçırmak istemediğinizi bilsin.

Hagard, “Pozisyon için enerjinizi, ilginizi ve heyecanınızı göstermelisiniz. Rakiplerinizle ilgili bir şeyler öğrenmeye ve kendi geçmişinizin onlara göre avantaj ve dezavantajlarını bulun” diyor.

Çok deneyimli biri olarak avantajlarınıza vurgu yapın: örneğin, geniş çevre, kapsamlı bilgi ve kısa zamanda çok fazla sorumluluk alabilme.

Carrer Coach (Kariyer Koçu) ayda iki kere BBC Capital’da yayınlanıyor ve profesyonellerin kariyerlerinde karşılaşabilecekleri sorunlara yoğunlaşıyor

Yukarı

Business HT×