BIST 100 10.247,75 % -0,86
USD/TRY 32,2697 % 0,06
EUR/TRY 34,7158 % 0,10
Piyasalar
10.247,75
% -0,86
32,2697
% 0,06
34,7155
% 0,10
1,0748
% 0,00
44,72
0,16
2.308,85
% -0,23
83,69
% 0,64
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Süleyman Şah Karakolu ve Türbesi Taşındı

Türkiye 22 Şubat gecesi yaptığı askeri operasyon ile türbedeki askerleri ve emanetleri geri getirdi. Türbenin yeni yeri yine Suriye'de Türkiye sınırına yakın olan Eşmesi Köyü olacak

"Şah Fırat Operasyonu" Süleyman Şah Karakolu ve Türbesi Taşındı
BUSİNESSHT 22 02 2015, 12:21

Türkiye, 21 Şubat akşamı yaptığı askeri bir operasyonla Suriye’deki Süleyman Şah Saygı Karakolu’nda bulunan askerleri ve “emanetleri” geri getirdi. Eş zamanlı yürütülen ikinci bir operasyonla Suriye Eşmesi Köyü’ndeki bölge kontrol altın alındı. Bu bölgeye daha geçici olarak Türkiye’ye getirilen naaş ve emanetlerin nakledileceği belirtildi.

Türbe ve Karakol, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) tehtidi ile karşı karşıyaydı.

“Şah Fırat Operasyonu’na” ilişkin ilk detaylı bilgiyi Başbakan Ahmet Davutoğlu verdi. Genelkurmak Başkanlığında açıklama yapan Davutoğlu, “Son dönemde özellikle bölgede çatışmaların artması üzerine Türk Silahlı Kuvvetlerinin gördüğü askeri zaruretler neticesinde hükümetimiz tarafından gerekli tedbirlerin alınması direktifi verilmiştir. Burada, Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan haklarının korunması, manevi mekan olarak bu mekanın kutsiyetini ve oradaki manevi emanetlerin korunmasını ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımızın da güvenliklerinin teminat altına alınması prensipleri etrafında her türlü tedbirin alınması yönünde geçtiğimiz ay içinde Silahlı Kuvvetlerimize direktif verilmiştir” ifadelerini kullandı.

EŞ ZAMANLI 2 OPERASYON

Davutoğlu operasyona ilişkin şu bilgileri verdi: “Bu direktif sonrasında yapılan çalışmalar, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimat ve onaylarından geçtikten sonra geçtiğimiz hafta içinde nihai aşamaya gelmiş ve zamanlaması son ana kadar mahfuz tutulan bir operasyon, dün akşam saat 21.00 itibarıyla başlatılmıştır. Saat 21.00'de eş zamanlı olarak iki operasyon birden başlatılmıştır. Birincisi Mürşitpınar'dan birliklerimiz Suriye'ye girmişler ve süratle Karakozak Köyü'ne doğru hareket etmişlerdir ve Süleyman Şah Saygı Karakolu'na bir an önce ulaşmak için gerekli çalışmaları yapmışlardır. Aynı saatte, saat 21.02'de başka bir birliğimiz ve tank birliğimiz Eşme civarından yine Suriye topraklarına girerek yakında bir mekanda, Suriye toprakları içinde Süleyman Şah'ın yeni kutsal mekanının tanzimi ve nakli kuburun gerçekleştirilmesi için bir toprak parçasını kontrol altına almış, bayrağımızı saat 21.02 itibarıyla Suriye içindeki bu toprak parçası üzerinde dalgalandırmıştır."

#quato2#Ümit ederiz ki eski Caber Kalesine asıl yerine ki şimdi baraj altında kaldı ama oraya daha yakın bir mekana tekrar nakli kubur yapılabilir.#Başbakan Davutoğlu

Operasyon esnasında bir assubay Halit Avcı’nın kaza sonucu yaşamını yitirdiği öğrenildi. Operasyon boyunca bir çatışma yaşanmadı.

Operasona 39 tank, 57 zırhlı araç ve 572 asker katıldı.

ERDOĞAN BİZZAT TAKİP ETTİ

Konuya ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı’ndan da bir açıklama geldi. Açıklamada Süleyman Şah Türbesi ve Karakolu’nun Türkiye toprağı olduğu, arazinin geçici olarak Eşmesi Köyü’ne taşındığı ve bunun Süleyman Şah Türbesinin statüsünde bir herhangi bir değişiklik anlamına gelmediği vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, operasyonu gece boyunca bizzat takip ettiğini belirtirken, “"Daha önce iki defa, yeri değiştirilmiş olan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, yine uluslararası anlaşmaların bir gereği olarak yeni mekanında, bayrağımızı dalgalandırmaya ve ecdadımızın hatırasını yaşatmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı. 

CABER KALESİ VE SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ

Caber Kalesi, Yavuz Sultan Selim devrinde Osmanlı topraklarına katıldı. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in dedesi Süleyman Şah'ın mezarının 30 Eylül 1975 tarihinde Süleyman Şah Türbesi müştemilatı ile birlikte, Halep'e 123, Şanlıurfa'ya 92 km uzaklıktaki Karakozak köyüne taşınana kadar burada kaldı.

Caber Kalesi'nin de içinde bulunduğu bölge, I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru İngilizler tarafından işgal edildi. Bölge daha sonra Suriye'ye bağlanarak Fransız mandasına bırakıldı.

Caber Kalesi, Fransa ile TBMM Hükûmeti arasında 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşması'nın 9. maddesi gereğince Süleyman ŞahTürbesi müştemilatı ile beraber Türkiye'ye bırakıldı.

Karakozak köyünde bulunan, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin dedesi Süleyman Şah'ın türbesi, Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olma özelliği taşıyor.

Suriye hükümeti, Fırat Nehri üzerinde inşa ettiği Tabka Barajı'nın 1973'te su toplamaya başlamasıyla Caber Kalesi'nin tamamen baraj suları altında kalacağını ileri sürerek, Türk hükümetinden türbenin yerinin değiştirilmesini veya Türkiye'ye naklini talep etmişti.

Görüşmeler sonucunda türbe, müştemilatıyla birlikte Halep-Hasseki yolu üzerindeki Karakozak köyü yakınındaki yeni yerine nakledildi.

Suriye tarafı, 1995'ten itibaren bu kez de Fırat Nehri'nin daha üst kotlarında inşasına başladığı Teşrin Barajı nedeniyle Karakozak bölgesindeki türbenin bölge dışında başka bir mevkiye ya da Türkiye'ye taşınması hususunu yeniden gündeme getirdi. Bunun üzerine, Türkiye ile Suriye arasında yapılan görüşmeler sonucunda, türbenin mevcut yerinin baraj gölünün olumsuz etkilerinden korunmasını teminen tahkim edilmesine karar verildi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce, 22 Ocak 2003 tarihinde Ankara'da imzalanan "Süleyman Şah Türbesi Tahkimat Projesinin Uygulanmasına İlişkin Ana Tutanak" uyarınca çalışmalara başlanırken, türbenin yerinde kalması ve Teşrin Barajı sularından etkilenmemesi için çevresindeki duvarların altına 11,5 metre boylarında 880 fore kazık ve geçirimsiz tabaka koyuldu.

Türbenin çevresine beton duvar örülerek taşlarla kaplandı ve 2 bayrak direği dikildi. Mevcut karakol binası yıkılarak ihtiyaçlara cevap verecek modern bir karakol binası yapıldı. Karakoldan çıkan atık suların Fırat nehrini kirletmemesi için arıtma sistemi yapıldı ve ayrıca türbe bahçesine yapılan mini pompa istasyonuyla baraj gölünden santrifüj pompa vasıtasıyla su çekildi.

Çekilen bu suyla hem bahçenin otomatik sulanması sağlanırken, hem de türbe bölgesinde Türk askerinin içme ve kullanma suyu karşılandı.

Yapılan tahkimat sayesinde türbe bölgesi, Teşrin Barajı'ndaki su hareketlerinden kurtulurken, herhangi bir problemle karşılaşmasının önüne geçildi.

 

Yukarı

Business HT×