GÜNCEL

Trump'tan FBI baskınına misilleme planı

ABD Başkanı Donald Trump'ın FBI baskınına misilleme olarak Adalet Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein'ı görevden alması gündemde ve bu anayasa krizine giden bir süreci başlatabilir

ABD Başkanı Donald Trump, kişisel avukatı Michael Cohen’in ofisi ve evine Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından baskın düzenlemesine tepkisini üst üste Twitter mesajlarına taşırken Adalet Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein'ı da görevden almayı değerlendirdiği belirtiliyor.

Özel Savcı Mueller'ı da görevden almaya gidebilecek bu sürecin Trump’ın başkanlığını tehlikeye atacağı ve anayasa krizine neden olabileceği de konuşulanlar arasında.

İddiaları ülke gündemine yerleştiren gelişme, Trump'ın son açıklamalarında Mueller ve Rosenstein’ı ‘uyuşmaz’ taraflar olarak nitelemesi oldu.

Beyaz Saray’ın Salı günü Trump’ın Mueller’ı görevden alma yetkisi olduğunu belirtmesi ve CNN’in Trump’ın Rosenstein’ı görevden almayı değerlendirdiği haberi de bu iddiaları güçlendirdi.

Uzmanlar, Trump’ın Mueller’ı Rosenstein aracılığıyla görevden alması gerektiğini, Rosentein’ın da bunu kabul etmeyebileceğini belirtiyor.

New York Times gazetesi Trump’ın Aralık ayında kovulmasını ve soruşturmanın kapatılmasını istediğini yazdı.

O dönemde Trump’ın Mueller’in ofisinin Duetsche Bank’la iş bağlantılarını araştırması haberlerine öfkelendiği belirtiliyor.

Rosenstein’ın Trump’ın hedefindeki isim olarak adının geçmesinin nedeniyse, Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın kendisini Rusya soruşturmasından çekmiş olması. Trump’ın bu nedenle Sessions’ı hiç bir zaman affetmediği belirtiliyor.

FBI, porno yıldızı Stormy Daniels’a, Trump’la ilişkisi konusunda 130 bin dolarlık sus payı ödemesinden dolayı mercek altında olan Michael Cohen’in mali evrak ve diğer kayıtlarına el koydu.

Trump, Pazartesi günü Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada, FBI baskınını "utanç verici" olarak nitelemişti. Trump, "Bu utanç verici bir durum. Bu cadı avı sürekli devam ediyor. Bu, ülkemize, hepimizin savunduğu değerlere yönelik bir saldırı" ifadelerini kullanmıştı.

TRUMP: TAM BİR CADI AVI