GÜNCEL

Kore Yarımadası'nın 70 yıldır beklediği tarih belli oldu

Düşman kardeşler Kuzey ve Güney Kore, 27 Nisan'da aynı masaya oturacak

Dünyanın en kapalı ülkesi kabul edilen Kuzey Kore'nin Devlet Başkanı Kim Jong Un, dört hafta içerisinde, tarihte Güney Kore'ye geçen ilk lider olabilir. Zira resmi olarak 1953'ten bu yana aynı yarım adada bir sınırla ayrılan düşman kardeşlerin yönetimindeki isimler 27 Nisan'da "silahsızlandırılmış bölgenin" güneyinde bir araya gelecek.

Güney Kore Devlet Başkanlığı sözcüsü Kim Eui-Kyeom, yaptığı yazılı açıklamada, "Zirveye en iyi şekilde hazırlanmak için elimizden geleni yapacağız. Barış görüşmelerinde çığır açan bir dönüm noktasının gerçekleşmesini ve Güney Korelilerin Kuzeyle bir araya gelmesini ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

2018, ZEYTİN DALIYLA GELDİ

Kuzey Kore'nin Ağustos 2017'de Japonya üzerinden geçirdiği balistik füze denemesi, uluslararası toplumun uyarılarına rağmen benzer denemelere devam etmesi, sonrasında Kim Jong Un  ve ABD Başkanı Donald Trump'ın çok sert seviyelere varan açıklamalarıyla geçen 2017'nin ardından 2018 başından bu yana yarım adada bazı yumuşama sinyalleri var. 

KUZEY KORE'DEN SÜRPRİZ "BİRLEŞELİM" MESAJI

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in yeni yıl için düzenlediği basın toplantısında uzattığı "tarafların sorunları diyalog yoluyla çözmesi gerektiğini" açıklayan zeytin dalına Kuzey Kore'den olumlu yanıt gelmişti. Pyongyang yönetiminin Moon Jae-in'in görüşme teklifini kabul etmesinin ardından iki ülke yetkilileri 17 Ocak'ta silahsızlandırılmış bölge Panmunjom'da bir araya gelmiş, Kuzey Koreli sporcuların Güney Kore'deki kış olimpiyatlarına katılma kararı alınmıştı.

"KURABİYE"DEN İKİLİ GÖRÜŞMEYE

Kore Yarımadası'ndaki bu olumlu hava okyanusun öte tarafına da taşındı. ABD Başkanı Trump, 9 Mart'ta yaptığı açıklamada Kuzey Kore liderinin görüşme teklifini kabul ettiğini duyurmuştu. Daha önce birbirlerine "Manyak", "Aklı kıt", "Kurabiye" gibi ithamlarda bulunan, birbirlerinin ülkelerini yok etmekle tehdit eden tarafların yakın zamanda bir araya gelmesi planlanıyor. 

KUZEY KORE'DE TARİHİ GELİŞME

Konuyla ilgili açıklama yapan Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-Yong,  Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada "Başkan Trump, kalıcı bir şekilde (Kore Yarımadası'nın) nükleerden arındırılması amacına ulaşmak için mayıs ayında Kim Jong-un ile görüşeceğini söyledi" demişti.

GİZLİ GİZLİ ÇİN'E GİTTİ

Kim Jong-un 28 Mart'ta da bir sürpriz yaparak göreve geldiği 2011'den bu yana ilk yurt dışı ziyaretini Çin'e gerçekleştirdi.

Yalu Nehri'ni zırhlı bir trenle geçerek "gizemli ziyaretçi" kılığında Pekin'e giden Kim Jong-un, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile yaptığı görüşme sonrası koşullarının karşılanması halinde nükleer silahlardan vazgeçeceği taahütünü tekrarladı. 

KUZEY KORE'DEN DİPLOMASİ ADIMI

70 YILDA İKİ LİDERLER ZİRVESİ

Kuzey ve Güney Kore'nin liderleri 1948'den bu yana yalnızca iki kez aynı masaya oturdu ve ikisi de silahsızlandırılmış bölge sınırları içerisinde gerçekleşti.

Bunlardan ilki Kim Jong Un'un babası Kim Jong İl'i ile dönemin Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung'u bir araya getiren Haziran 2000 zirvesiydi. Toplantı, sınır nedeniyle ayrılan ailelerin belli zamanlarda bir araya getirilmesine çıkan izinle sona ermişti.

İkinci görüşme ise Kim Jong İl ve Güney Koreli lider Roh Moo-hyun arasında Ekim 2007'de gerçekleşmişti.  Ateşkesin sona erdirilip kalıcı barış anlaşmasının imzalandığı görüşmenin bu heyecan verici sonucu ise çok uzun ömürlü olmadı. 2011 yılına gelindiğinde de Kim Jong İl kalp krizinden yaşamını yitirdi. 

DEVEYE HENDEK ATLATMAK KUZEY KORE'Yİ OLİMPİYATLARA GÖNDERMEKTEN NEDEN DAHA KOLAY?