GÜNCEL

Ünlü Çinli sanatçının “ömür boyu başkanlık” düzenlemesine tepkisi

Muhalif sanatçı Ai Weiwei'nin Çin'de çok tartışılan başkanlık düzenlemesine tepki gösterdi.

Çin’in en ünlü muhalif sanatçılarından ve politik aktivistlerinden Ai Weiwei’den Çin’de devlet başkanlığında iki dönem kuralının kaldırılmasına ilginç bir tepki geldi.

60 yaşındaki Ai Weiwei’ye göre, Çin’in liderliğinde değişiklik olsun ya da olmasın, ülkenin kültürü ve sistemi hep aynı kalacak.

Associated Press’,n haberine göre, Australian Broadcasting Corporation’a konuşan Ai Weiwei, “Biliyorsunuz, Çin her zaman bir imparator devleti olmuştur... Çin toplumu, kaderci bir toplumdur. Dolayısıyla lider değişsin ya da değişmesin sistem ve kültür hep aynı kalır.” dedi.

Ai Weiwei şöyle konuştu: “Rejimin sonu gelmez demiyorum, bu rejimin hayalidir. Çin birçok yönden gelişiyor. Hayat daha iyiye gidiyor. Birçok genç yurtdışında okuyor. Bence insani değerlere saygı duymaya ilişkin batılı düşünce, toplumun rekabetçiliğini sürdürebilmesi için giderek daha fazla önem kazanıyor.

Avustralya’nın Sydney şehrinde, üzerinde gerçek ölçülerden daha büyük yaklaşık 300 insan figürünün olduğu 60 metre uzunluğundaki şişme botunu sergiliyor. Sanatçı, çoğunlukla şiddet ve savaş gibi nedenlerle evlerinden kaçmaya zorlanan insan sayınsın bütün dünyada rekor bir düzey olan 65 milyona ulaşmasıyla, bu konuda çalışmalara imza atıyor ve dünya kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmeye çalışıyor. Bu arada sanatçının eleştirilerinden bulunduğu Avustralya’da payını aldı: “Avustralya’nın mülteci sicili çok zayıf.” 

ÇİN’DEKİ ANAYASAL DEĞİŞİKLİK “LİBERALLEŞMENİN” SONU MU?

 

Ai Weiwei, 2008 Pekin Olimpiyatları'nın stadını tasarlayan isimler arasında yer almış, ancak 2011’de Komünist Parti’yi eleştirmesinin ardından tutuklanmıştı.

İSTANBUL'DAKİ AI WEIWEI SERGİSİ 15 NİSAN'A KADAR GEZİLEBİLECEK

2015’ten beri Berlin’deki stüdyosunda üretmeye devam eden sanatçının eserlerinden oluşan “Ai Weiwei Porselene Dair” isimli sergisi Türkiye’de geçen yıl 12 Eylül’de SÜ Sakıp Sabancı Müzesi’nde Akbank sponsorluğunda açıldı. Bu arada sergi yoğun ilgi nedeniyle ikinci kez kadar uzatıldı. Sergi 15 Nisan’a kadar gezilebilecek. Sergi daha önce 11 Mart’a uzatılmıştı.