Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan isim Richard H. Thaler oldu
Nobel Ekonomi Ödülünü Richard H. Thaler'ın oldu
İsveç Kraliyet Bilimleri Akademisi, 2017 Nobel Ekonomi Ödülü'nü, davranışsal ekonomi alanındaki katkılarından dolayı Richard H. Thaler'a layık gördü. — The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2017
Akademi, Thaler'ın çalışması için "Sınırlı rasyonellik, sosyal tercihler ve irade eksikliği gibi insan özelliklerinin bireysel kararları ve piyasa sonuçlarını nasıl etkileyeceğini göstermiştir" açıklamasını yaptı.
Açıklamada ayrıca, "Bireysel kararların psikolojik ve ekonomik analizleri arasında köprü kurmuştur" ifadesi yer aldı.
Ödülün açıklanmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Thaler, araştırmasının en önemli etkisinin "Ekonomik ajanların insanlar olduğu ve ekonomik modellerin bununla işbirliği yapması gerektiğinin farkına varılması" olduğunu söyledi.
Davranışsal ekonomi ve finansın yanı sıra karar verme mekanizmaları üzerine yaptığı çalışmalar ile tanınan 72 yaşındaki Thaler, çalışmalarında, ekonomide yaygın olarak kullanılan "herkesin rasyonel ve bencil olduğu" varsayımı yerine daha "insani" olabileceği varsayımına yer veriyor.
Thaler'in "adalet" üzerine çalışması ise tüketici endişelerinin şirketlerin yüksek talep dönemlerinde fiyat yükseltmesini durdurabileceğini savunuyor. Ancak bu, maliyetlerin yükseldiği dönemlerde geçerli değil. 72 yaşındaki profesörün araştırmaları, insanların kısa vadeli dürtülerine nasıl yenik düştüklerini, bu nedenle yaşlılık dönemleri için plan yapamadıklarına ışık tutuyor.
Thaler ayrıca 2015 yılı Amerikan yapımı "The Big Short" filminde Selena Gomez'le "Blackjack" oynadığı bir rolde de yer aldı.
RICHARD THALER KİMDİR?
1945 New Jersey doğumlu Richard Thaler, lisans diplomasını Case Western Reserve Üniversitesi'nden aldı. Rochester Üniversitesi'ndeki yüksek lisans eğitimini 1970'de tamamlayan Thaler, doktorasını da 1974'te aynı okuldan aldı.
Profesör Thaler, 1995'ten bu yana University of Chicago’s Booth School of Business'ta öğretim üyesi.
AND Ulusal Ekonomi Bürosu’nun (NABE) Davranışsal Ekonomi Projesi’ni Robert Shiller ile birlikte yöneten Thaler, Center for Decision Research’ün de (Karar Araştırmaları Merkezi) yöneticisi.
Cass R. Sunstein ile birlikte 2008’de yazdığı ve en çok satanlar arasına giren "Nudge" adlı kitabı "Dürtme" ismiyle Türkçe’ye de çevrildi.
Thaler'in "Dürtme" teorisi, bütçe açıklarının harcama hedeflerini sınırlandırdığı bir dönemde politikacıların oy verenleri etkilemek ve toplumları şekillendirmek için alabilecekleri inisiyatifleri gösteriyor. Eski ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere'nin geçen yıl istifa eden Başbakanı David Cameron, davranışsal ekonominin hükümet parasını koruyup koruyamayacağını araştırmaları için çalışma grupları kurmuştu.
2015’te ise "Misbehaving: The Making of Behavioral Economics" isimli kitabı yayımlandı.
Çok sayıda makaleye imza atan Thaler ayrıca, Quasi-Rational Economics, The Winner’s Curse: Paradoxes and Anomalies of Economic Life, ve Advances in Behavioral Finance eserlerine imza attı.
Thaler'ın yatırımcı davranışlarını irdelemek adına kurduğu Undiscovered Managers Behaviorial Value Fund isimli bir fonu da bulunuyor. Fon, yılbaşından bu yana yüzde 8,3 getiri sağladı.