GÜNCEL

Nobel Barış Ödülü nükleer karşıtı kampanyaya gitti

Nobel Barış Ödülü'nü Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Kampanya (ICAN) aldı

1901'den bu yana her yıl kişi veya kurumlara verilen Nobel Barış Ödülü'nün bu yılki sahibi Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Kampanya (ICAN) oldu.

Ödülü Norveç'te açıklayan Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, "ICAN, bu ödülü nükleer silahların yol açabileceği insani felaketlere dikkat çekmek için yürüttüğü çalışmalar dolayısıyla alıyor" dedi.

Reiss-Andersen, açıklamasında bu ödülü vererek herhangi bir ülkeyi hedeflemediklerini, nükleer silah karşıtı mücadeleyi desteklemek istediklerini söyledi. 

ICAN'DAN AÇIKLAMA 

Ödülün ardından ICAN'dan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Nükleer Silahların Kaldırılması Antlaşması'nın gerçekleşmesindeki rolümüzün tanınmasıyla 2017 Nobel Barış Ödülü'nü kazanmak çok büyük bir onurdur.  2 Temmuz tarihinde 122 ülkenin desteğiyle kabul edilen bu tarihi antlaşma, kitlesel yıkım tehditlerinin devamına izin verilen, hatta bu tehditlerin daha da yükseldiği bir dünyada güçlü ve çok ihtiyaç duyulan bir alternatif sunmaktadır. Halkın gücünü kullanarak, bugüne kadar yapılmış en yıkıcı silahın sonunu getirmek için çaba gösterdik. Bu silah, insanlığın varlığına yönelik bir tehdittir."

"MEVCUT NÜKLEER SİLAHLARIN TÜMÜ YOK EDİLMELİ"

2007 yılında Avustralya'nın Melbourne kentinde kurulan ICAN, 60'dan fazla ülkede 200'ün üzerinde organizasyonla birlikte çalışıyor.

Kuruluş,nükleer silahların üretimini, test edilmesini, bu silahlara herhangi bir ülke tarafından sahip olunmasını ve herhangi bir ülkenin bu silahları kullanmasını yasaklanmasını ve varolan nükleer silahların üzerinde anlaşmaya varılmış bir tarih aralığı içerisinde yok edilmesi için gerekli mekanizmaları oluşturulması gerektiğini savunuyor. 

NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ’NÜ KAZANAN İSİM KAZUO ISHİGURO OLDU
 
KİMYA NOBEL'İ BİYOMOLEKÜLLERİN GÖRSELLEŞMESİNE GİTTİ
  
KİMYA NOBEL'İ BİYOMOLEKÜLLERİN GÖRSELLEŞMESİNE GİTTİ