GÜNCEL

Birleşmiş Milletler acil koduyla toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Kuzey Kore için acil koduyla toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)  ABD, Japonya ve Güney Kore'nin çağrısı üzerine acil olarak toplandı.

ABD, Kuzey Kore'nin uzun menzilli kıtalararası balistik füze denemesi yapmasının ardından bu ülkeye uygulanan yaptırımları artıracak bir karar tasarısı sunacağını açıkladı. 

Rusya yaptırımları desteklemekte uzak bir çizgi çizerken, İngiltere ve Fransa destekçi gözüküyor.

RUSYA'DAN DESTEK YOK

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov ise Kuzey Kore'ye nükleer faaliyetlerine son verme, buna karşılık olarak da ABD ve Güney Kore'ye ortak askeri tatbikatlardan kaçınma çağrısı yaptı.

Safronkov, yaptırımlarla soruna çözüm bulunamayacağını belirterek, muhtemel bir karar tasarısını desteklemeyecekleri sinyalini verdi.

İNGİLTERE VE FRANSA DESTEĞİ

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre de toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin yeni bir eşiği geçtiğini ve nükleer programının kapasitesini artırdığını vurgulayarak buna uygun cevap verilmesi gerektiğini söyledi.

Kaybedecek zaman olmadığına dikkati çeken Delattre, Konsey'in Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımları daha da ağırlaştıran yeni karar alması gerektiğini ifade etti.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da Konsey'deki konuşmasında, yeni karar tasarısını destekleyeceklerini bildirerek bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

KUZEY KORE'NİN FÜZESİ BEYAZ SARAY'I VURABİLİR Mİ?

ABD: DÜNYA ARTIK DAHA TEHLİKELİ

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Konsey'de yaptığı konuşmada Kuzey Kore'nin füze denemesinin dünyayı daha tehlikeli hale getirdiğini söyledi.

Bu tehditle daha önce olduğu gibi diplomatik yöntemler ve ekonomik yaptırımlarla mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Haley, mecbur kalmadıkça çatışma taraftarı olmayacaklarını belirtti.

Haley, önümüzdeki günlerde Konsey'e yeni bir BMGK karar tasarısı getireceklerini ve tüm üyelerin tasarıyı desteklemesini beklediklerini ifade ederek, "Eğer birlik olursak hala bir felaketi önleyebiliriz." dedi.

Tasarının detaylarını paylaşmayan Haley, Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımları ağırlaştırmayı planladıklarını dile getirdi.

Haley, BMGK kararına rağmen Kuzey Kore ile halen ticari bağlarını sürdüren ülkeleri de uyararak söz konusu ülkelerin ABD ile ticaret yapmayı beklememeleri gerektiğini söyledi.

Sadece Kuzey Kore'yi hedef almayacaklarını da anlatan Haley, "Bu yasa dışı rejimle ticaret yapmayı seçen tüm ülkeleri de takip edeceğiz." diye konuştu.

Çin dahil olmakı üzere tüm ülkelerle çalışmaya hazır olduklarının altını çizen Haley, tüm ülkelerin yaptırımları sıkı bir şekilde uygulamasının uluslararası hukuk altındaki yükümlülükleri olduğunu belirtti.

Konsey, artan ihlaller üzerine geçen yıl aldığı kararla Kuzey Kore'nin birçok değerli madeni ihraç etmesini yasaklamıştı.

NELER OLDU?

Kuzey Kore'nin resmi yayın organı KCNA'nın haberinde, Kuzey Kore'nin uzun menzilli kıtalararası balistik füze denemesi yaptığı ve denemenin başarılı olduğu bildirilmişti. Haberde, fırlatılan Hwasong-14 füzesinin 2 bin 802 kilometre irtifaya ulaştığı ve 39 dakika havada kaldığı iddia edilmişti.

KUZEY KORE'YE KARŞI KÜRESEL EYLEM ÇAĞRISI