Kıbrıs'ta 4 aşamalı plan tartışması
Türkiye'nin 4 aşamalı bir plan çerçevesinde Ada'dan asker çekeceğine dair haberlerin doğru olmadığı bildirildi
İsviçrenin Crans-Montana kentinde devam eden Kıbrıs Konferasında, Türkiye'nin 4 aşamalı bir plan çerçevesinde Ada'dan asker çekeceğine dair haberlerin doğru olmadığı bildirildi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Kıbrıs Konferansında Türk tarafının yapmış olduğu öneriye ilişkin iddialar hakkındaki bir soruya cevap verdi.
Müftüoğlu, Türkiyenin 4 aşamalı bir plan çerçevesinde Adadan asker çekeceğine dair haberlerin ve bu haberlerde yer alan yüzdelik oranların doğru olmadığını vurguladı. Crans-Montanada Birleşmiş Milletlerin ev sahipliğinde başlayan konferansta Türkiye'nin Kıbrısta yüzde 80 oranında asker azaltmaya hazır olduğu yönünde haberler basında çıkmıştı.
KIBRIS KONFERANSINDA İLK GÜN NE KONUŞULDU?
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk heyeti, İsviçrenin Crans-Montana kentinde başlayan Kıbrıs Konferansının ilk gününde adadaki mevcut garanti sisteminin neden gerekli olduğunu gerekçeleriyle birlikte anlattı. AA'nın edindiği bilgiye göre Türk heyeti, Kıbrıs müzakerelerinin iki temel başlığı ve Kıbrıs Konferansının ana gündem maddesini oluşturan "Güvenlik ve Garantiler" konusundaki görüşlerini muhataplarına ayrıntılı olarak izah etti.
İlk günde garantör ülkeler ve adanın her iki kesimindeki müzakere heyetleri iki kez bir araya gelirken, Bakan Çavuşoğlu başkanlığındaki heyet, garanti sisteminin kurulacak yeni ortaklığın sürmesi için neden gerekli olduğunu gerekçeleriyle anlattı. Türk heyeti, Kıbrıs Türk tarafının geçmişte yaşadığı acı tecrübelerinden kaynaklanan haklı endişelerinin, bulunacak çözümde ortaya konacak güvenlik ve garanti sistemi için elzem olduğunu vurguladı.
Görüşmelerde, konferansın sadece güvenlik ve garantiler başlığının ele alındığı bir ortam olmadığı, adadaki iki taraf arasında sürdürülen görüşmelerde ortaya çıkacak anayasal düzenin nasıl olacağının da bilinmesinin gerekeceği dile getirildi.
Türk heyeti ayrıca iki taraf arasında sürdürülmekte olan başlıklarda açıkta kalan konularda varılacak ilerlemenin konferansın başarısı için gerekli olduğuna vurgu yaptı.
Öte yandan, Çavuşoğlu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve KKTCdeki siyasi parti liderleriyle akşam yemeğinde bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı.
Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman ile de gün içinde ikili görüşme gerçekleştirdi. Toplantıların bitiminde Le Regent Kongre Merkezinden ayrılan Bakan Çavuşoğlu, konferansın nasıl gittiğini soran bir gazeteciye, "Güzel bir gündü. Yarın devam edeceğiz." cevabını verdi.
Geçtiğimiz günlerde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'dan müzakerelerde savunulan çizgileri göstermesi açısından Rum kesimi ve İngiltere'ye yönelik önemli açıklamalar yakından takip edilmişti.