ABD'nin Paris Anlaşması'ndan çekilmesi ne anlama geliyor?
Trump, ABD'yi Paris İklim Anlaşması'ndan çekti
ABD Başkanı Donald Trump, ABD'yi Paris İklim Anlaşması'ndan çekti.
Bu karar, dünyada atmosferi en çok kirleten ikinci ülke olan ABD'nin 2025'e kadar karbon emisyonunu üçte biri kadar azaltma taahhüdünden vazgeçmesi anlamına geliyor ve daha "sıcak" bir geleceğe işaret ediyor. Diğer taraftan bazı belediye başkanları anlaşmaya bağlı kalacaklarını ilan etti.
Trump, Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında "Amerikalılar için kötü bir anlaşma" diyerek Paris İklim Anlaşması'ndan çekildiğini açıkladı.
SURİYE VE NİKARAGUA KLASMANI
Amerika, anlaşmaya imza atmayan Suriye ve Nikaragua gibi ülkelerle aynı sınıfa girerken Trump, “Amerika Paris Anlaşması'na yeniden dahil olmak ya da Amerika’ya karşı daha adil şartlar içeren bir anlaşmayla ilgili görüşmelere başlayacaktır” dedi.
ABD ANLAŞMADA OLMADAN DÜNYA NE KADAR ISINIR?
Climata Interactive'in araştırmasına göre mevcut trendde devam edilirse dünya 2100'de 4,2 derece daha sıcak olacak. Paris Anlaşması kapsamındaki taahhütlere uyulursa bu artış 3,3 derecek olacak. ABD anlaşmada yer almadığında ise 2100'de dünya 3,6 derece daha sıcak olacak.
OBAMA TEPKİ GÖSTERDİ
Eski başkan Barack Obama, karara tepki göstererek “Amerikan eyaletleri,şehirleri ve şirketlerinin gezegenimizi korumak adına ayağa kalkacak daha fazla çalışacak ve bu konuda liderlik edeceklerine eminim” dedi. Paris Anlaşması'ndan çıkış Obamacare'den sonra eski başkanın reformlarının en önemlilerinin tamamından vazgeçilmesi olarak görülüyor.
BELEDİYELER İKİYE BÖLÜNDÜ
Bununla birlikte Amerika’daki belediye başkanlarının Twitter'dan yaptıkları açıklamalarda, Trump’ın kararı ne olursa olsun anlaşmaya bağlı kalmaya devam edeceklerini ifade ettikleri görüldü.
Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti, “Eğer Beyaz Saray Paris İklim Anlaşması’ndan çekilirse, biz onu Los Angeles’ta onaylayacağız” dedi.
New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da “Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. New York’un Paris Anlaşması'na bağlılığının devam etmesi yönünde bir kararname imzalamayı planlıyorum” dedi.
2025'E KADAR YÜZDE 28'E VARAN ORANDA KARBON AZALTMA TAAHHÜDÜ
ABD medyasında, Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan çekileceğine yönelik haberler yayınlamıştı. Geçen hafta gerçekleştirilen NATO zirvesinde Trump liderlerle Paris İklim Anlaşması'nı görüşmüş ancak anlaşmazlıklar giderilememişti.
Amerika, dünyada Çin’in ardından atmosfere kirletici emisyonlar yayan ikinci büyük ülke konumunda. Anlaşma uyarınca Amerika 2025 yılına karbon emisyonlarını yüzde 25-28 azaltmayı taahhüt etmişti.
ANLAŞMANIN HEDEFİ 1,5 DERECE ARTIŞ
2020'de Kyoto Protokolü'nün yerine geçmesi planlanan anlaşma, küresel ortalama sıcaklıklardaki artışın 2 değil 1,5 derecede sınırlandırılması ve net karbon emisyonlarının 21. yüzyılın ikinci yarısı içerisinde sıfırlanması hedeflerine vurgu yapıyor.
TÜRKİYE 2016'DA KATILDI
2016 yılı Nisan ayında Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, New York’ta ki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda düzenlenen törende Paris İklim Anlaşması'nı Türkiye adına imzaladı.
ABD EMİSYONU TÜRKİYE'DEN 13 KAT DAHA FAZLA
Türkiye’nin küresel emisyonlardaki payı yüzde 1,24. ABD'nin ise yaklaşık yüzde 17 ve bu oran tüm AB ülkelerinin toplamından daha fazla.
ABD'nin çekilmesiyle birlikte Paris Anlaşması'nda 174 ülke kalacak.