GÜNCEL

TEDES geri dönüyor

Suistimal edildiği ve amacından saptırıldığı gerekçesiyle geçen yıl kaldırılan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi'nin (TEDES) geri dönüyor

Geçtiğimiz yıllarda büyük tartışmalara neden olan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) geri dönüyor. Uygulama gelecek hafta İstanbul ve Konya'da başlayacak.

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, suistimal edildiği ve amacından saptırıldığı gerekçesiyle geçen yıl kaldırılan TEDES'in geri döndüğünü, uygulamanın, sistemini yeni usul ve esaslara göre yenileyen İstanbul ve Konya'da gelecek hafta faaliyete geçeceğini söyledi.

Ilıcalı, Intertraffic İstanbul Fuarı'nda AA muhabirine yaptığı açıklamada, TEDES'in trafik kazalarını ve dolayısıyla can kaybını önlemek için Türkiye'nin farklı illerinde uygulanmaya başlandığını anımsattı.

CEZA GELİRİNİN YÜZDE 30'U BELEDİYELERE

Ilıcalı, şehir içinde trafiğin düzenlenmesi, mal ve can kaybının önlenmesi, hız ve ışık ihlalinin önüne geçilmesi gibi amaçlarla kurulan TEDES'te kesilen cezaların yüzde 70'inin Hazine'ye yüzde 30'unun ise belediyelere gittiğini hatırlattı.

Getirilen düzenleme ile belediyelerin yüzde 30 pay almasının onların isteğini artırdığını dile getiren Ilıcalı, bu sayede sistemin hızla yayıldığını anlattı.

Ilıcalı, "Ancak sonra bu işi suistimal edenler oldu. Bilerek veya bilmeyerek bazı belediyeler ve sistemi kuran şirketler bunu bir gelir kapısına dönüştürdü. İş amacından çıktı. Sonra hepimiz anormal ve haksız cezaların kesildiğini gördük." diye konuştu.

Özellikle Ordu'da kesilen anormal cezalar sonrası vatandaşlardan tepki alındığını ifade eden Ilıcalı, sonrasında İçişleri Bakanlığı'nın harekete geçtiğini ve TEDES'i kaldırdığını söyledi.

Ilıcalı, TEDES üzerinden adeta tuzak kurarak vatandaşın gelir kapısına dönüştürülmesine İçişleri Bakanlığı'nın müsaade etmediğinin altını çizdi.

"DÜZENLEME YAPAN DEVREYE ALABİLECEK"

Ilıcalı, TEDES'in kaldırılmasının çare olmadığının görülmesi üzerine ilgili tarafların bir araya geldiğini belirterek, sistemin nasıl olması gerektiğine dair usul ve esasları belirleyen yeni mevzuat oluşturulduğunu söyledi.

Eksiklerin ve yapılması gerekenlerin ne olduğunun belirlenmesinden sonra bunun belediyelere de iletildiğini anlatan Ilıcalı, şöyle devam etti:

"Yeni usul ve şartlara göre düzenleme yapanlar sistemi tekrar uygulamaya alabilecek. Bunun esas amacı can kaybını azaltmak. İnsanlarımız trafikte hayatlarını kaybetmesin. Bunun içine ticareti koyduğun zamanda işte bu kadar önemli sistemleri durdurup tekrar yeni düzenlemeler yapmak durumunda kalıyoruz. Yeni düzenlemelerle beraber TEDES tekrar devreye girecek. Bizim bunu elle, trafik polisi ile yapmamız mümkün değil."

 

İSTANBUL VE KONYA'DA BAŞLIYOR

Ilıcalı, Türkiye'nin trafik yazılımı konusunda artık çok ciddi ilerlediğini belirterek, "Akıllı sistemleri ne kadar devreye koyarsak, 7 gün 24 saat sürekli denetim sağlarsak ölümlü kazalarda da önemli bir azalma sağlayacağız. Bunun için Emniyet Genel Müdürlüğü büyük bir gayret içinde. İstatistiklerde azalma var ama tam yeterli değil." dedi.

Elektronik denetleme sistemini, kaldırılmadan önce 19 belediyenin uygulamaya aldığını anımsatan Ilıcalı, emniyet yetkililerinde aldığı bilgiye göre TEDES'i yeni usul ve mevzuatlara göre yenileyen İstanbul ve Konya'da uygulamanın gelecek hafta başlayacağını söyledi.

Ilıcalı, TEDES için halihazırda başvuran belediye sayısının ise 130 olduğunu kaydederek, Intertraffic İstanbul Fuarı'nda düzenlenen bir panelde çok sayıda büyükşehrin ulaşım yetkilisiyle bir araya geldiğini ve sistemi kendilerine anlattığını sözlerine ekledi.

"GEÇEN YILKİ KAZALARDA 7 BİN 300 KİŞİ ÖLDÜ, MADDİ HASAR 30 MİLYAR TL"

Ilıcalı, yapılan bir incelemede İstanbul'da sadece bir kavşakta TEDES veya trafik polisi olmaması durumunda bir günde bin ihlal yapıldığının görüldüğünü vurguladı.

Geçen yıl ülke genelinde bir milyon 182 bin trafik kazasında 7 bin 300 kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Ilıcalı, bu kazalarda 307 bin 619 kişinin yaralandığı aktardı.

Ilıcalı, "Bizim ilk önceliğimiz can kaybını önlemek. Canın telafisi yok. Ama bir de maddi kaybı var ülkenin. Geçen yılki trafik kazalarında 30 milyar liralık hasar meydana geldi. Bu çok ciddi bir rakam." ifadelerini kullandı.