GÜNCEL

İşte en başarılı ve en başarısız anket şirketleri

Anketlerin 15'inde 'hayır', 14'ünde ise 'evet' oyları öndeydi

Partili cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği teklifine ilişkin olarak yapılan halk oylaması sürecinde, sandıktan çıkan yüzde 51,39 'Evet' yüzde 48,61 sonucuna en yakın tahmini Murat Gezici'nin sahini olduğu Gezici araştırma şirketi ve Genel Müdürlüğü'nü Bekir Ağırdır'ın yürüttüğü, KONDA araştırma yaptı.

Gezici'nin son anketinde yüzde 51,3 evet, yüzde 48,7 hayır sonucu çıkmıştı. KONDA'nın anketinde ise yüzde 51,5 evet ve yüzde 48,5 hayır sonucu öngörülüyordu.

Referanduma da sonuca en uzak tahmini ise Milliyet yazarı Adil Gür'ün sahibi olduğu A&G araştırma yaptı. A&G'nin son anketine göre "evet" oylarının oranı yüzde 60. "Hayır" oylarının oranı ise yüzde 39.2 öngörülüyordu. 

Söz konusu anayasa değişikliği teklifinin Meclis'te kabulünün ardından (21 Ocak 2017) araştırma şirketleri tarafından 37 anket yayımlandı veya sonuçları duyuruldu. 37 anketin 15'inde "hayır", 14'ünde ise "evet" oyları önde görünüyordu. Diğer 8 anket Doğu/Güneydoğu, MHP seçmeni gibi daha özel alanlar üzerinde odaklanıyordu.

"'Hayır' çıkmazsa şirketi kapatırız" diyen anket şirketinden açıklama 

'Referandumda hayır çıkmazsa şirketi kapatırız’ diyen Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi Başkanı Kemal Özkiraz, referandum sonuçlarının büyük oranda belli olmasının ardından açıklama yaptı.

Özkiraz, Twitter’dan bulunduğu paylaşımda, “İtirazlar sonucu 'evet' sonucu değişmez ise hiç kıvırmadan şirketimi kapatacağım. Onursuzluk bana yakışmaz” dedi.