GÜNCEL

İki borsa devinin birleşme planı suya mı düştü?

Londra ve Almanya borsalarının birleşme planının gerçekleşemeyebileceği iddia edildi

Londra Borsası'nın Almanya borsası Deutsche Boerse ile birleşerek Avrupa'nın en büyük borsasını oluşturma planından vazgeçtiği bildiriliyor.

ABD'li rakiplerin kendi alanlarına girmesini engellemek ve daha büyük rekabet gücü elde edebilmek için iki borsa, Avrupa'nın en büyük ticaret merkezini oluşturmak fikriyle bir yıl önce 29 milyar euro (30,1 milyar dolar) değerinde bir anlaşma yapmışlardı.

Birleşmenin başarısız kalması, daha önce yapılmış borsa birleşmesi girişimlerinin en son halkası olacak ve pek çok yatırımcıyı hayal kırıklığına uğratacak.

Bugün erken seansta Deutsche Boerse hisseleri yüzde 4'ten fazla, LSE hisseleri ise yüzde 3 düşüş gösterdi.

Pazar günü alışılmamış bir adım atan LSE, İtalya'da sahibi olduğu bir elektronik işlem platformunu satmayı reddetmesi üzerine Avrupa Komisyonu'nun anti-tröst hükümlerini ileri sürerek borsa birleşmesine zaten onay vermeyeceğini açıkladı.

Artık borsa anlaşması, sadece Avrupa Komisyonu'nun taleplerini geri çekmesi halinde mümkün olabilir. Komisyon'un daha önceki birleşmelere karşı tutumu hatırlandığında, böyle bir gelişme de mümkün görülmüyor.

Son 10 yılda Londra ve Frankfurt borsalarının birleşmesi için dört girişim yapıldı. AB, Deutsche Boerse ile o zamanki NYSE Euornext arasındaki 17 milyar dolarlık birleşmeyi de 2012 yılında engellemişti.

Ancak başlarda Avrupa ile İngiltere arasında bir finans köprüsü kuracağı söylenen plan, daha sonra İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma kararı ile gücünü kaybetti. Alman politikacılar İngiltere'nin AB'den çıkacağı gerekçesiyle birleşik borsanın merkezinin Londra değil, Frankfurt olmasını istiyorlardı.

Brexit ile finans merkezi olarak Londra'nın bu özelliğini kaybedecek olması, durumu Frankfurt'un lehine çevirmişti.

Ancak LSE'ye yakın bir kaynak, asıl nedenin LSE'nin İtalyan sabit getirili işlem platformu MTS'yi satmayı kabul etmemesinden kaynaklandığını söyledi.

LSE, Avrupa Komisyonu'nun kendilerinden MTS'deki yüzde 60 hissesini satmalarını istediğini açıkladı. Açıklamaya göre Komisyon, iki borsanın birleşmesiyle ortaya çıkacak anti-tröst kaygılarını giderebilmek için bunu talep etti.

Londra borsasından yapılan açıklamada, "Komisyon'un şu andaki pozisyonu dikkate alındığında, borsaların birleşmesi için onay vermeyeceği anlaşılmaktadır" denildi.