Kıbrıs'ta "Enosis krizi" ardından kritik gün başladı
Kıbrıs müzakere süreci açısından "en ağır darbe" olarak görülen Güne Kıbrıs meclisinin Enosis kararı ardından liderler bugün bir araya geliyor
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, hafta başında Güney Kıbrıs meclisinden çıkan "Enosis" kararı ardından bugün ilk kez görüşecek.
Geçmişte Rumların yüzde 96'sının Yunanistan'a bağlanmak için oy verdiği 'Enosis referandumunun Rum okullarında kutlanması' yönündeki karar KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün tarafından eleştirilerek "Kıbrıs konusunda sürdürülmeye çalışılan müzakere sürecine indirilen en ağır darbe" olarak nitelendirilmişti.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da dün akşam BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'yle yaptığı iki saat süren görüşmeden sonraki açıklamasında kararın Kıbrıs Türk halkında infiale neden olduğunu söyledi.
Müzakerelerin bundan sonraki gelişimini, Rum tarafının tavırlarının ortaya koyacağını belirterek, bugüne yönelik olarak "Sonraki birkaç günü iyi görüp, değerlendirmemiz gerekecek. Bu konuda tavır nedir, bizim bu tepkimiz yeterince anlaşıldı mı? Çünkü açıklamadan anlaşılmadığını görüyoruz." dedi.
Rum lideri Nikos Anastasiadis'ten konuya ilişkin adım atmasını ve söz konusu kararın iptalini talep ettiğini söyleyen Akıncı, Rum liderin demeçlerinden, konuyu hafife alan bir yaklaşım içinde olduğu izlenimi edindiğini kaydetti.
"MÜZAKEREDEN ÇOK SEÇİMİ DÜŞÜNÜYORLAR"
Rum lider Anastasiadis ve partisinin, müzakere sürecinden çok seçimleri düşündüklerinin ortaya çıktığını kaydeden Akıncı, Rum tarafının, Kıbrıs Türkü’nün temel hakkı ve talebi olan siyasi eşitlik konusunda adım atmasını beklerken, tam tersine müzakerelere zarar verildiğini anlattı.
Bir gazetecinin, "Rum tarafının aldığı karar konusunda geri adım atmaması durumunda müzakere süreci nasıl etkilenecek? sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Akıncı, “Rum tarafı bir karar vermek zorundadır. Bu adada bir çözüm doğrultusunda hep birlikte çalışmaya devam edecek miyiz, etmeyecek miyiz? Bu artık çok kritik bir soru haline geldi.” yanıtını verdi.
SALI GÖRÜŞMESİ NEDEN İPTAL EDİLDİ?
Müzakerecilerin Salı günü yapacağı görüşmesinin iptaline de değinen Akıncı, “İptal ettik, gitmedik ve ortaya bir tepki koyduk. Onun da bir gerekçesi var. Teknik düzeyde konuşulacak bir şey yok. Politik, ilkesel düzeyde konuşulması gereken önemli bir olay var. Bunu da gitmeden konuşamazsınız. Liderler görüşmesine de diyalog kurup, tepkimi dile getirmek için gideceğim. Gidip, elbette diyalog kurup ve anlatmak lazım. Bu haklı tepkimizin gereklerini yapmalarını talep etmek lazım. Bizim yapacağımız budur. Alacağımız sonuca göre tavrımızı da ona göre yeniden değerlendireceğiz." şeklinde konuştu.
EİDE'DEN AÇIKLAMA
BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide de görüşmede her iki liderle, bugünkü görüşmeye yönelik hazırlık amacıyla, uzun ve yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi. İki toplum arasında yeniden güven ortamı yaratmanın önemine işaret eden Eide, liderlerin çözüm yönünde ne kadar kararlı olursa olsun toplumların birbirine güvenmesi gerektiğini vurguladı.
Eide, liderlerin bugünkü görüşmesinin, son gelişmelerin ele alınmasının yanı sıra, süreçte açık kalan konularda ilerleme sağlanması açısından da önemli olduğunu belirtti.
"Rum Meclisinin Enosis referandumunun Rum okullarında kutlanması yönünde aldığı kararın müzakere sürecine verdiği zarar nasıl aşılacak?" sorusuna karşılık Eide, konunun bugünkü liderler görüşmesinde ele alınacağını sözlerine ekledi.
Şubat ayı başında Akıncı ve Anastasiades, Cevere ardından müzakere sürecini belirlemişti. Liderler Kıbrıs'ta Şubat ayı boyunca her Perşembe, toplamda 3 kez toplantı kararı aldı, Mart ayında konferansın siyasi düzeyde devamı konusunda da uzlaşıldı.