GÜNCEL

Sterlinde yaz aylarının en büyük korkusu yeniden mi hortladı?

AK Yatırım, sterlindeki sert hareketleri masaya yatırdı

İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB'den çıkış sürecine ilişkin değerlendirmelerinin ardından, sterlin dolar karşısında son iki ayın en düşük seviyesine geriledi.

Başbakan Theresa May televizyon programında verdiği demecinde serbest dolaşımın sınırlanması konusunda net bir tavır takınırken, bu konuda gerekirse AB ile ortak pazardan çıkabileceklerini belirtti. 

Haberler sonrasında sterlin/dolar paritesi 1,21’e gerilerken, reel döviz kuru halen 2011 seviyelerinde.

İngiliz sterlini hazirandaki AB referandumundan bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti. Sterlindeki sert değer kayıpları ithal ürünlerin ve ithalata dayalı ihracatın maliyetlerini artırmaya devam ediyor.

Ancak CFTC verilerine göre yatırımcıların Sterlin’deki kısa pozisyonlarının rekor seyrinin devam ettiğine dikkat çeken AK Yatırım, "Mevcut durumda  İngiltere Merkez Bankası tahvil alımlarına devam ederken faiz oranlarını baskıda tutuyor. Bu durum yükselen enflasyon ve toparlanan ekonomide  Brexit süreci nedeniyle reel faizlerin baskıda kalmasına ve Sterlin’in değer kaybetmesine neden oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

AK Yatırım analisti Okan Ertem'e göre, "31 Mart tarihini Brexit sürecinin başlatılması için son gün olarak ilan eden İngiliz Hükümeti’nin bu kararı nedeniyle Sterlin/Dolar bu tarihe kadar baskıda kalmaya devam edebilir." Yani alım için erken olabilir.