GÜNCEL

Erdoğan: Gün döviz alma değil, satma günüdür

Erdoğan ekonomi gündemine dair açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İçinden geçtiğimiz günler döviz alınacak değil, döviz satılacak günlerdir" dedi. Erdoüan ayrıca bankalara faizleri düşürme çağrısı yaptı. 

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 33. Muhtarlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Özellikle batı ülkelerinin, en küçük bir terör eylemi ve ekonomik kriz karşısında nasıl büyük panik yaşadıklarının farkındayız. Tüm yatırımcılarımızdan, iş adamlarımızdan, esnaflarımızdan, vatandaşlarımızdan şunu rica ediyorum. Lütfen elinizdeki tüm imkanları harekete geçirin, üretin, alın, satın, istihdam edin, yatırım yapın. Burada hemen finans sektörüne de geçiyorum. Başta kamu bankaları olmak üzere, lütfen faiz oranlarını düşürün. Düşürün ki yatırımcı, girişimci çok daha rahat bir şekilde yatırımını yapabilsin. Çünkü yatırım olursa üretim olacak. Üretim olursa bu sıkıntılı süreç başarıyla atlatılacaktır.

Çok kazanacaktın, biraz az kazan. Zaten kendi paranla kazanmıyorsun ki. Bütün vatandaşın sana gelip yatırdığı parayla kazanıyorsun. 10 kazanma, 5 kazan. Ve yatırımcı da bu şekilde yatırımlarına devam etsin, genişlesin ve istihdam sağlasın.

Bu aralar yine başta kamu bankalarımız olmak üzere, bir numara merkez bankası olmak üzere bu çalışmayı süratle yaparak bunu aşağı çekmemiz gerekiyor. Türkiye’nin şu andaki sorunu paranın yokluğu değildir, paranın stabil hale geçmiş olmasıdır. Herkes birden alacağını tahsil etme, borcunu öteleme gayreti içine girdiğinde işin içinden hiç kimse çıkamaz. Herkes elindeki parayı piyasaya sürdüğü zaman bu sorun ortadan kalkacaktır. Hiç kimse ’önümü göremiyorum’ deme lüksüne sahip değildir. Kimse bu ilk adımı atmadığında, herkes yerinde sabit kaldığında şu an olduğu gibi varlık içinde yokluk çekmeye mahkum oluruz. Bunun için diyorum ki, gelin ülkemiz için, vatanımız için hep birlikte harekete geçelim.

Yapacağımız yatırım varsa hemen yarın bismillah diyerek işe başlayalım. Üretimi azaltmışsak, stoklarımızı bitirmişsek, makinaları tam kapasite çalışmaya başlayalım."