GÜNCEL

Yeni anayasada AKP-MHP anlaştı. Şimdi ne olacak?

Anayasa değişikliği teklifinde AK Parti ve MHP uzlaştı.

Anayasa değişikliği teklifinde AK Parti ve MHP uzlaştı. Yeni teklifin yazımı üzerinde çalışma yapılırken en kısa zamanda meclise gelmesi bekleniyor.

AK Parti'nin MHP'ye ulaştırdığı teklife MHP Lideri Devlet Bahçeli son şeklini verdi. MHP tarafından onaylanan metin yeniden AK  Parti'ye gönderildi. Metin üzerinde değişiklik yapılmadı.

Teklifteki birçok pürüz aşılırken, Cumhurbaşkanının yetki ve sorumluluğu konusunda ortak nokta aranıyordu. Teklifin kısa zamanda meclis komisyonuna sunulması bekleniyor.

Yazım kısmının yetişmemesi halinde Pazartesi komisyona sunulacağı gelen bilgiler arasında.... AK Parti'nin anayasa teklifini cuma akşamı ya da cumartesi Meclis'e sunması bekleniyor.

CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat, AK Parti ile MHP anayasa metninde uzlaştığını duyurdu. AK Parti 315 imzayı tamamladı. Sadece başbakanın imzası kaldı. Bir kaç pürüz konusunda ise görüşmeler sürüyor.

Hürriyet'in haberine göre AK Parti’nin anayasa teklifinde MHP’nin isteği doğrultusunda cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisini kullanması ve partisiyle bağ kurması 2019’dan sonra başlayacağı öğrenildi. Aynı habere göre kulislerde Yüce Divan'a sevkinde 367 şartı korundu. Mevcut anayasanın 70'e yakın maddesinde küçük çaplı da olsa değişikliğe gidildi. Mini pakette, dışarıdan atanan bakanlara Yüce Divan yolunun açılması, ‘yedek milletvekilliği', ‘milletvekili sayısının 600'e çıkartılması' ve ‘seçilme yaşının 18'e indirilmesi' gibi düzenlemelerin de yer alacağı belirtildi

Yüce divanda yargılama konusunda görüş alış verişi sürüyor.

MHP karşılıklı fesih yetkisi olarak bilinen düzenlemeye olan itirazlarını da kaldırdı. Her iki seçimin aynı anda yenilenmesi anlamına gelen bu düzenlemeyle, Cumhurbaşkanına TBMM'yi fesih, Meclis'e de Cumhurbaşkanının görevine son verme yetkisi veriliyor. AK Parti'nin önerisinde olduğu gibi Cumhurbaşkanı TBMM'yi feshederse, kendisinin de görev süresi sona erecek. Bu düzenlemenin fesih olarak değil, infisah (bozulma, yürürlükten kalkma, bir tüzelkişiliğin kendiliğinden sona ermesi) olarak nitelendirildiği belirtiliyor.