GÜNCEL

Almanya-Türkiye arasında miting gerginliği büyüyor

Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen demokrasi mitingine karşı çıkarılan engeller nedeniyle Almanya maslahatgüzarı Dışişleri'ne çağrıldı

Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkiler bir yandan mülteci anlaşması karşılığında getirilmesi beklenen vize serbesti süreci bir yandan da Köln'de dzüenlenen darbe karşıtı protestolar nedeniyle ikili bir gerginlik sınavı veriyor.

VİZE SERBESTİSİ TARTIŞMASI

Türkiye'nin terörle mücadele yasalarında değişiklik yapmasının istenmesi ve Ankara'nın darbe girişimi sonrasındaki operasyonlarından dolayı AB'ye vizesiz seyahat bir süredir erteleniyordu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün Almanya'nın Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'ne (AB) vizesiz seyahat hakkı tanınmaması durumunda Türkiye'nin, bölgeye giden göçmen akışını durdurmak için varılan anlaşmadan çekilmek zorunda kalacağını belirtti.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarına Almanya kanadından art arda sert tepki geldi.

Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, ülkesi ve Avrupa Birliği'nin Schengen bölgesinde vizesiz seyahat müzakerelerinde Türkiye tarafından santaja maruz kalmaması gerektiğini söyledi.

Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schaefer ise Türkiye ile ilişkilerin zorlu bir dönemden geçtiğini, ancak bu zorluğun üstesinden gelinebileceğini söyledi.

Schaefer, "Bundan önce de zorlu dönemler oldu, her şeyin çok iyi geçtiği dönemler de oldu. Şu anda zorlu bir dönemdeyiz. Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok yakın ve derin olduğunu düşünüyoruz... ikili ilişkilerde bu dönemin atlatılacağını düşünüyorum" dedi.

KÖLN MİTİNGİ

İki ülke bir yandan da Köln'deki demokrasi mitingde çıkarılan engeller nedeniyle karşı karşıya geldi.

Köln kentinde 40 bin kişinin katıldığı mitingde kurulan dev ekranlar aracılığıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı olarak alana bağlanması ve topluluğa konuşması talep edilmişti.

Ancak Alman Mahkemesi bu talebi, “Yabancı hükümet mensupları ya da devlet başkanlarının açıklamalarının canlı olarak kitlelere aktarımının gösteri ve toplanma özgürlüğünün güvenceleri altında bulunmadığını” vurgulayarak geri çevirmişti.

Bunun üzerine bugün Almanya'nın maslahatgüzarının Türk Dışişleri'ne çağrıldığını duyuruldu. 

Alman hükümet sözcüsü Gabriel, Alman yüksek mahkemesinin Köln kentinde Pazar günü düzenlenen 15 Temmuz darbe girişiminin protesto edildiği dünkü gösteriye video konferans üzerinden bağlanmasına izin verilmemesi kararını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Schaefer ise Türkiye'nin Ankara'daki Almanya maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı'na çağırmasının sıra dışı bir durum olmadığını söyledi. 

Schaefer, bugün yapılan düzenli basın toplantısında Alman büyükelçinin tatilde olduğunu ifade ederek, "Sıra dışı bir durum yok... Kınama için çağrıldığını düşünmüyorum" dedi.